www.printguide.info
http://printguide.info/forum/

Писмо със съвети за софтуер
http://printguide.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=11617
Страница 1 от 1

Автор:  annat [ 28 Фев 2013, 09:23 ]
Заглавие:  Писмо със съвети за софтуер

Получих в е-мейла учтиво писмо, съвместно подписано от МК и МВР, с което ме приканват да си извадя фактурите за лицензиране на софтуера. Някой друг да е получил нещо подобно?

Автор:  Maznio [ 28 Фев 2013, 10:32 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

Мноооого тъжно, паднаха им продажбите и почнаха да дерат кожи.

Автор:  awitohol [ 28 Фев 2013, 12:42 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

не за първи път се появява това писмо в циркулация!
майната им - могат да те проверят само ако има донос пуснат до тебе - разбирай сигнал. Ако има такъв, няма да ти пращат писма :mrgreen:

Автор:  Maznio [ 28 Фев 2013, 13:47 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

Масово мейлче ли са пуснали? Получили са го фирми май с най-различни дейности, от рекламни агенции до търговци на мастила. Може и и някоя баничарница да е в списъка.

Сложиха плашилото, да видим сега до дни кого ще хване пъдаря :-). Като одерат котката и сложат кожата в медиите всичко ще се кротне :-).

Автор:  annat [ 28 Фев 2013, 16:00 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

И аз си помислих, че е масово. И все пак ми се видя нелепица някаква. На фона на цялостната ситуация, нали...

Автор:  HACKO [ 28 Фев 2013, 20:13 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

някои колеги са получили същото писмо преди 30-40 дни...

Автор:  andrewa [ 28 Фев 2013, 23:09 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

В течение на последните 2-3 години получаваме по едно от тези писма всяка година. Интересното е че институциите, от чието име се разпращат, според мен нямат право да харчат обществени пари за да барикадират интересите на някакви си компании. Нито една от тях българска, най-вече презокеански.
Чудя се дали да не поискам за сметка на своя бюджет, т.е. за сметка на данъкоплатеца-балък, МВР да разпрати подобно писмо/имайл до който се сети за да напомни за тежките последствия от неплащане на сметките към нашата фирма :evil: Възможно е във ведомството да имат някаква набирателна сметка за дарения, от която да отчисляват процент за такава кореспонденция.
Иначе събирането на фактури за софтуеър и хардуеър&софтуеър си е редовна практика, папката е готова всеки момент за (не)желани гости.
Според мен най-добрият отговор на такива писма и действия е да се ползва софтуеър с отворен код. Това си заслужава най-вече за сървърите, при нас 100% от тях са на линукс. В неделя ще напиша един плакат с искане, каквото не съм видял досега - и държавната машина в БГ да мине на отворен код. Не сме по-богати от баварците, нито безработицата тук е по-ниска за да позволяваме да изтичат пари от държавата вместо да се харчи в пъти по-малко за хонарар на поддръжката на приложения с отворен код.

Автор:  ValBo [ 28 Фев 2013, 23:52 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

Отвореният код не носи кешбек:-)

Автор:  sami [ 01 Мар 2013, 00:46 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

andrewa написа:
В неделя ще напиша един плакат с искане, каквото не съм видял досега - и държавната машина в БГ да мине на отворен код. Не сме по-богати от баварците, нито безработицата тук е по-ниска за да позволяваме да изтичат пари от държавата вместо да се харчи в пъти по-малко за хонарар на поддръжката на приложения с отворен код.

Ооооо, имало е такива искания неведнъж. Лично даже съм съдействала в опитите за убеждаване, но... всуе... Трудно щели да се научат държавните служители. Ами да, като все с "конкурси" ги подбират. :evil:

Автор:  ValBo [ 01 Мар 2013, 08:00 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

Това с отворения код не работи на 100 %.
Докато при сърварния софт нещата са разработени в голяма степен, то при ползвателския такъв не са.
Да вземем най-разпостраненото - офис пакет
Когато имате работа с документи писани в мс офис, особенно такива с макроси, нямате алтернатива. Опън офиса може да е хубав, ако само копирате текста от документа, но когато се налага да работите върху документ от Мс Офис, нещата политат към вентилатора. Не са съвмести както трябва и това е. Дори форматирането на страницата не се запазва.
За сложните екселски таблици да не говорим
Е, когато имаш международни формуляри с точно изискване за форматиране и опън офиса го скапе, как ще оправдаеш недадените пари?

Автор:  andrewa [ 01 Мар 2013, 11:23 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

Да започнем от сървърните приложения, бази данни и др. които са хем най-скъпите и ще запушат най-големите течове в бюджета, хем са най-разпространени и най-стандартизирани и на практика нямат проблеми със съвместимост.
Проблемите със съвместимостта между офис пакети M$ и ОО като формат и макроси е факт. Може да се тушира с увеличаване на относителния дял на ОО - няма причина M$ да е стандартът след като повечето приложения на пакета не изискват функционалност, която липсва в ОО. Късогледо е да се разглеждат 10% корпоративен данък и 20% ДДС като аргумент в полза на плащането на лицензи и заради този лесен приход в хазната да се съсипват останалите 70%, които изтичат и се чудим с какво да покрием - с домати ли, с чушки ли, с аутсорсинг ли.
ОС на десктоп, графични програми и др. често клонят към M$ по ред обективни причини, няма лошо. Важно е да няма доминиране на пазара и доведеното до крайност монополно положение на един Богопомазан който и да е той. Иначе ще получаваме все по-често раздути фактури и загрижени писма.

Автор:  awitohol [ 01 Мар 2013, 16:44 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

Цитат:
пъти по-малко за хонарар на поддръжката на приложения с отворен код


Повярвай ми не знаеш какво говориш!
Ако беше вярно това всички бизнеси на запад щяха да са на безплатен софтуер.
За миграцията на 12 000 лиценза към отворен код баварците са ползвали наличния си IT състав от около 1000 специалисти. Един човек на всеки 12 компютъра
Министерство на финансите има 620 служители по официални данни - тоест около 52 човека само там - да речем че за цялата администрация ни трябват още около 500 човека - разбиращи от линукс - откъде ще ги изкопаеш? А и да ги изкопаеш как ще ги навиеш да работят на държавна работа, при условие че има таван за заплатите на държавните служители, който е в пъти по-нисък от предлаганите заплати по съпорт центровете.
И не си мисли, че баварците не са платили лицензи за убунту-то, което ползват.
Цялата далавера за 10-годишния период на експеримента е 30% намаляване на разходите.
А кажи ми кой може да направи 10-годишен IT-план в България?!
Тоест то има кой - даже познавам хора, които могат да го направят - кой ще следва тоя план??!

Автор:  sami [ 01 Мар 2013, 19:08 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

На тая работа със съвместимостта й викат стандарт и точно .odt е приет за стандартен формат. А вие с майкрософтските как отваряте docx да ви питам??!! Или си длъжен да си купуваш всяка най-нова версия?!
И цената е само част от проблема. Другата част е затвореният код - ти не знаеш какво точно прави тази програма. Помислете си, че и в ДАНС ползват МС.... Сигурно докладите си на уърд ги пишат :)))
Абе, не сте ли мислили да излезем и ние срещу монополите... Ааааа... давайте стачка.. Бирена! :lol:

Автор:  ValBo [ 01 Мар 2013, 20:01 ]
Заглавие:  Re: Писмо със съвети за софтуер

Лесно го отваряме докса;-)
Сами не е само до стадарт - не са съвместими и това е
Преди време ми се наложи да пиша много документи на едновременно на офис и опън такъв
Кошмар си беше
прекарвал съм текст през нотпад, защото не искаше да премахне оцветяването си
да не говорим ако ползваш коментари и следене на измененията

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/