Гледайки как вървят нещата, скоро ще сменя професията. Ще работя нещо, при което няма да имам контакт с клиенти. Или поне не клиенти от този тип. Странна е нашата професия - може би само магистралните труженички се сблъскват ежедневно с толкова много различни хора и характери, и при тях всеки клиент се смята за специалист и иска всички екстри на промоция. Клиента смята че компютърната ти грамотност е като половата система - дадена от Господ и те нещата си стават сами, евентуално само с малко желание. И когато се опиташ човешки да обясниш че не е точно така, че всяко знание се постига чрез опит и с много отделено лично време, човека срещу теб почва да киселее и да обяснява вещо как ти дефакто си скапана пречка между него и неговата идея, и че твоята работа е да спъваш творческия процес на компютъра, който, както всички знаем, работи сам, а ти си там само защото някой малоумен кретен трябва сутрин да натисне бутона "Power", и да ръга онези лъскави неща в онази поставка за чаши, монтирана на предния панел на компютъра. Но нещата стават все по-лоши, уважаеми колеги. Примери:
1. Клиент. Влиза. Носи 2 диплянки А4 на една гънка до а5 на известна фирма. Пипнати неща, добре изглеждащи - дебела хартия, ламинат, частичен лак, прекрасни снимки. - Искам ги същите! - Няма проблем. Дайте да погледна файловете, които ми носите. - ?...?... нямам файлове - Хм, аз мога от този оригинал да ви направя много близка визия, ще пренабера текстовете, ще векторизирам логата, ще генерирам фоновете, ще сканирам и обработя снимките, но тяхното качество ще се влоши. - А това ще ми увеличи ли цената? - А Вие как мислите - ще ми трябват поне 16 часа за да изпрецезирам всички елементи - Тогава ще потърся файлове в офиса - Значи има някакви файлове? - Нямам представа - ще се обадя след 2 седмици. 2. Клиент. - Ще правим календар на една организация. - Много добре. С какви материали разполагаме? - С никакви. Имат 12 герба (разбира се лого което е с много висока сложност на изработка) казаха ми да ги сваля от интернет. - С тези "оригинали" нищо няма да стане - трябва да ги векторизираме. - Ами векторизирай ги, това нали няма да промени цената? - Разбира се че ще я промени. Ще ми трябват няколко дни за да ги направя всички тези завъртулки. Но и тук повечето неща не се четат - тези картинки са с много лошо качество. - Е как така ще промени цената, как да го обясня това на клиента? - Нямам представа, но няма да работя няколко дни за без пари 3. Клиент. - Идвам да направим няколко снимки на пиците които произвеждаме - Супер. Носите ли нещо което да заснемем? О ЧУДО - този клиент носи, и не само пици - печка, продукти, всичко. Снимките са готови след 3 часа снимане, осветления, чудеса.... - Виждам че имате стари кутии. - Да - искам същия дизайн да се запази - Добре, някакви файлове носите ли. - Не, нямам. - Добре, ще я направим отново, ще пренабера текстовете, ще векторизирам логата, ще генерирам фоновете.... - За днес ще стане ли, в понеделник трябва да печатаме. - В момента сме петък следобяд, тепърва ще се обработват снимките, които направихме - няма как да стане. - Толкова ли са ви бавни компютрите? - Не ние сме толкова бавни. - Добре, аз да си платя снимките. - Ще трябва да платите и предпечата освен това. - Че какво да му плащам - той е готов (сочи смачканата кутия) - Ще трябва да го възстановим, ще ми отнеме около ден - странно но и този труд се палща. Вторник. - Я да видя кутиите! Кутията е готова, пиците са поставени, тифецнати, обработени, сочни, вижда се всяко зрънце, всяка подправка. За разлика от лайната от предишната кутия. - Не ми харесват снимките! - Но защо? - Много са постни! - Но това са пиците, които снимахме с вас. Вие произвеждате ТАКИВА пици? - Не на предишните снимки имаше сирене, домати, гъби слагани допълнително отгоре - аз ги слагах преди да ги снимаме. - А защо сега не сложихте? - Аз си мислих че вие ще сложите някой ефект. - Нямам нито доматен, нито гъбен, нито сиренен ефект - Не ми харесват снимките, такива и аз мога да си направя с телефона. - Нали си давате сметка че отделихме 3 часа за снимки, вие лично аранжирахте пиците, аз съм ги обработвал няколко часа в последствие. Това което виждате като обработка е много по-апетитно от онова, което снимахме. Но тпва е максимума, който мога да изтискам от Вашия продукт. Каквото и да сложите още отгоре, то няма да го има в опаковката. - Не ми харесват снимките.
И всичко това за 2 дни. Знам че всеки може да даде стотици примери, много по-безумни от тези, но аз вече не искам да съм част от този спектакъл. Не искам да нося постоянна отговорност за това дали човека срещу мен е достатъчно интелигентен за да може да оцени факта ще трудът ми и времето ми струват пари. Съвсем сериозно съм се замислил в рамките на 6 месеца да загърбя полиграфията във всичките й безумни разновидности. Пък после ще видим къде ще търсим реализация.
_________________ Най-добрият софтуер за предпечат е Word!!!
Винаги всички остават изненадани от крайния резултат...
|