ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.Въпроси и отговори
Как да направя QR код с картинка в него?
Кои са стандартните размери за визитни картички
Възможен ли е печат на бяло мастило върху черна хартия при използване на дигитална ...
Предпечат
Open type шрифтове
Как да подготвим снимки от екрана за печат
PDF - индустриален стандарт в печатните технологии


Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Каква машина е необходима за...?
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2013, 09:40 
Срамежлив

Регистриран на: 08 Авг 2013, 17:43
Мнения: 4
Здравейте
Може ли да ми дадете съвет каква машина ми е необходима за печат на плакати, канаваца и фототапети. Гледах тези на HP, но знам ли. Предполагам, че за постигане на ниски разходи е необходимо нещо по - скъпо, но като за начало мисля, за по - евтин вариант, дори и 2-ра употреба.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Каква машина е необходима за...?
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2013, 19:31 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2010, 21:53
Мнения: 61
Местоположение: Пловдив
За постигане на ниски разходи трябва да гледаш:
1. машината да върши работата, за която я вземаш. Всички тези материали се печатат със солвентни/екосолвентни мастила, медиите за такива мастила са най-евтини и по-евтино решение като инвестиция от широкоформатен принтер не виждам, а неговото качество и производителност отговарят на условието на задачата.
2. разходите за печат включват няколко пера:
а) мастило. При 40ЕУР/литър екосолвентно мастило разходът е ~1лв/м2 средно. Това включва и пробите, и грешките, и почистването на машината. Реална цена. Ако принтерът няма възможност да работи с други освен с "оригиналните" консумативи, било заради касети с чипове или поради липса на ОЕМ мастило, можеш да сметнеш колко ще излезе този разход. Примерно при 70-90ЕУР/440мл за касета (от този порядък са Мимаки, Муто, Роланд, Епсън) разходът на мастило излиза 5 - 6лв/м2. При 70 - 80 ЕУР/литър (от този порядък са Триангъл, Бордо), разходът на мастило излиза към 2лв/м2.
б) оператор. При 170 часа/месец надницата на квалифициран оператор заедно с отпуски, болести, престой, осигуровки и др. излиза към 10лв/час. Принтерите от класа 5 - 20к ЕУР печатат такива материали със скорост около 10м2/час, т.е. разходът за оператор е около 1лв/м2. Тук може да се отнесат също разходите за ток и помещение.
в) амортизация. При натоварване на машината от 1ч/ден ~ 10м2/ден и 22 работни дни/месец това прави към 2500м2/година. При цена на машината 5000ЕУР и срок на изплащане 2 години, амортизационните отчисления излизат около 2лв/м2. Това според мен е минималното натоварване, заради което човек трябва да се оборудва с принтер.
Простата аритметика показва че при цена на машината 20к ЕУР и същите условия на работа, амортизационните отчисления са 8лв/м2.

Предвид масовото навлизане на цифровия печат и постоянно падащите цени на продукцията, препоръчвам евтино решение с ниска цена на консуматив и малка инвестиция при което себестойността на 1м2 (без медиата) излиза ~4лв. Обратното означава заробване с машина, за която ти трябва да работиш години наред (а не тя да работи за теб!), и трудни разговори с клиенти, от които се иска да покрият себестойност 10-15лв/м2 (без медиата) за разпечатки изпълнени на "марково" оборудване.

_________________
Материали, машини и технологии за рекламата с човешко лице!


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Каква машина е необходима за...?
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2013, 11:42 
Срамежлив
Аватар

Регистриран на: 11 Мар 2010, 17:04
Мнения: 12
Принципно със съгласен с разсъжденията на колегата от МикроАсу, защото той включва в в калкулациите амортизация и разход за заплата на оператор - нещо, което обикновено се пропуска! Категорично подкрепям мнението, че ако ще печатате 1-2 кв.м. на ден, и смятате да ги продавате по 8-10 лв./кв.м., по-добре не си харчете парите за принтер, има много по-добри начини да инвестирате тази сума, при това без да влизате в приключението, наречено широкоформатен печат.

Не съм съгласен с две неща:
- цената на оригиналните мастила за принтерите Epson SureColor-S НЕ ВОДИ до себестойност на мастило от 6 лв./кв.м.
Една мастилница от 700 мл. струва 84 Евро без ДДС, което ГАРАНТИРА себестойност до 2.5 лв./кв.м., при това за печат на снимка с наситени цветове, покриваща цялата площ!
В много случаи себестойността на кв.м. е доста по-ниска, особено ако става дума за плакати и афиши!
- не съм съгласен и с предимствата, които се приписват на рефилните мастила (всичко, което пиша по-долу е по принцип, а не конкретно за някоя фирма или марка мастила и е резултат от мои тестове) - аз имам дълъг личен опит от работа с широкоформатни солвентни принтери и съм убеден, че най-важното нещо е РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА НА КЛИЕНТА, а рефилните мастила много често СЪЗДАВАТ, а не решават проблеми! Да, цената им е ниска, но това няма пряка връзка с цената на квадратен метър на крайния продукт. Направете един експеримент: създайте тестов файл с квадрати с наситени цветове, който да заема примерно един квадратен метър. Отпечатайте го на един Epson SureColor-S, засечете колко мастило е изразходвано (принтерите дават точна информация) и след това принтирайте този тест на какъвто желаете принтер, с каквито желаете мастила. Единствено условие, преди да засичате техния разход - поискайте постигане на колориметрично уеднаквяване на отпечатания тест, с теста, отпечатан на Epson SureColor (ако изобщо могат да отпечатат подобни цветове) и чак тогава гледайте милилитрите. Има една елементарна уловка - понякога, за да се предложи ниска цена, а и за да не "запушват" често главите, в мастилото се икономисва пигмент, което е скъпата съставка, без значение дали е китайско, корейско, американско, японско или европейско мастилото.

В заключение - на пазара за рекламен печат има предостатъчно фирми, които могат да печатат евтино (дали са на печалба е съвсем друг въпрос, на който те самите често нямат отговор!). Тези, които могат да печатат качествено и предвидимо са единици!
Ще се изненадате, ако разберете, че болшинството от печатарите смятат израза "Color Management" за псувня на английски!
Причината е много проста - повечето се състезават в посока НАДОЛУ, а това е състезание, в което НЯМА ПОБЕДИТЕЛИ! Ако ще купувате принтер, за да подбивате и Вие цената, по-добре се замислете дали си струва за припечелването на 10-20 лв. на ден, да съсипвате бизнеса си и бранша като цяло.
Ако искате да имате успех, гаранции няма. Но има едно всепризнато правило - предложете нещо уникално, нещо, което другите не могат да направят. Така за Вашите клиенти цената ще стане второстепенна, а и тези, които са Ви клиенти, няма да се интересуват от конкурента Ви, който "трепе с цена", но за сметка на това ги е "издънил" вече няколко пъти.

Успех в начинанието, ако решите да тествате някой Epson, без значение точно кой е - обадете ни се, имаме ги всичките и ги ползваме само за демонстрации, а не за да печатаме зад гърба Ви, прецаквайки допълнително и без това доста прецакания пазар на рекламния печат!

С уважение
Георги Чакъров
FACTOR.BG

_________________
Print to win!


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Каква машина е необходима за...?
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2013, 14:04 
Срамежлив

Регистриран на: 08 Авг 2013, 17:43
Мнения: 4
Благодаря за изчерпателните отговори!
На мен ми трябват по-скоро за индивидуален печат не толкова за масов.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Каква машина е необходима за...?
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2013, 09:43 
Срамежлив
Аватар

Регистриран на: 11 Мар 2010, 17:04
Мнения: 12
Здравейте,

ако желаете, можете да тествате един от принтерите Epson Stylus Pro 7700, който печата до 61 см/ 24" или Epson Stylus Pro, който е с ширина до 111.8 см / 44".
Качеството на печат е перфектно, използват мастила на водна база, което означава поддръжка, като на обикновен офисен принтер, всеки може да работи с тях. Така няма да трябва специално помещение, квалифициран оператор и т.н. - а това значи по-малко разходи, особено ако не печатате много.

Както е обяснил колегата от МикроАсу, разходите за помещение, оператор и амортизация на машината са много по-големи, от разходите за мастило, а това важи с още по-голяма сила, когато няма да печатате много - какъвто е Вашият случай!

В случая, с тези два модела на Epson ще получите всички предимства - много малка инвестиция (Epson Stylus Pro 7700 струва само 1600 Евро без ДДС), високо качество на печат, устойчиви пигментни мастила, лесно разучаване и използване на машина, безвредни мастила, можете да я инсталирате в офиса или в дома си дори, без нужда от вентилация или кисело млеко за оператора, който може да сте Вие или всеки друг в офиса :-)

Разполагаме с огромен избор медии за печат с мастила вадна база, включително и тапети.

С удоволствие ще Ви направим демонстрация в удобно за Вас време, без ангажимент за покупка - така ще можете да вземете АРГУМЕНТИРАНО и ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ.

Оставам на разположение
Георги Чакъров
http://www.factor.bg

_________________
Print to win!


Върнете се в началото
Offline   
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Facebook 2011 By Damien Keitel Theme created StylerBB.net & kodeki
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов