Колеги надявам се ще извините "моментната ми слабост и гняв" но се оказва че голяма част от нашите "колеги" изобщо не са наясно кога къде и как се обрязва тяхната продукция сиреч какво прави печатницата когато те донесат нещо "готово". Та колеги:
1. Когато имате продукт който ще бъде раздуван с ххх мм. с цел неговото обрязване - не раздувайте само фона на подложката - всички обекти които попадат в зоната на среза би следвало да се раздуят навън с определеното разстояние.
2. Когато правите списание или книга далеч не са достатъчни 2 мм за "двойно обрязване" - желателно е да са повече - това ще ви обяснят от печатницата с която работите. По учебник е 5мм.
3. Когато правите страница - примерно от списание което ще бъде с телево шиене /за незнаещите - онова с телбодчето по средата или 2 горе и долу/, подавате я на човек който ще прави монтажа ... мислете за неговото нормално развитие - не я раздувайте за обрязване от "вътрешната" страна /към сгъвката/ ХОРА ЗА БОГА..... ТАМ НЕ СЕ РЕЖЕ - ТАМ СЕ СГЪВА!!!
4. Когато ножа е добре пресметнат и изделието правилно раздуто.... Не поставяйте надписи и други важни елементи на дизайна точно на кроп линията..... Хора - ножа не е лазер, а хартията не е стомана... да не говорим, че ножаря понякога пие

- не разчитайте на 1 мм за да не ви "литнат" надписите. Просто им дайте отстояние от кроп линията. Да не говорим, че от гледна точка на дизайн не е добре в повечето случаи надписите да са набити по края!!!!!
5. Хора АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК - ПИТАЙТЕ!!!!!!!! Всеки ще ви каже! По добре отколкото после да се сърдите на печатницата, че ви е върнала проекта поради .........
БЛАГОДАРЯ, че ме изтраяхте
П.С. - това е накратко казано - може и да го напиша по културно - но реших да звучи просто защото хората допускащи подобни грешки надали биха разбрали термини като BLEED, CROP, CREEP и т.н.
Благодарности към thomas за това че ми хостна картинчицата - моето хост малко фиряса