ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Тест на Konica Minolta Accurio Print C2060L

Тест на Konica Minolta Accurio Print C2060L

Понеделник, 5 Юни 2017 ( прочетена 1786 пъти)


Обект на тестовете е моделът Konica Minolta Accurio Print C2060L.

Можете да попаднете на различни модификации на най-новата серия дигитални печатни машини Accurio на Konica Minolta и за начало искам да разясня разликата между означенията Press и Print, както и модификациите с обозначения P и L. Press и Print се различават по това, че при тях могат да се добавят различни по възможности довършителни модули. Разнообразието от довършителни опции е по-голямо при Press версията. Обозначението Р накрая означава, че моделът е без скенер.

Konica Minolta Accurio PRINT C2060L
На снимката: Konica Minolta Accurio Print 2060L

Тестваната от нас Konica Minolta Accurio PRINT C2060L е в базова конфигурация плюс модул за довършителни процеси. Веднага прави впечатление, че тя стандартно е оборудвана с новата касета LU-202XL, поддържаща медия в голям формат до 750 мм с капацитет до 2500 листа. Това е едно от най-големите предимства на машината. Дигиталната печатна машина е оборудвана и с новата версия на вградения контролер IC-603А на Konica Minolta, който можете да срещнете с модификации А и В, при които разликата е в използвания процесор и RAM паметта (В е с повече мощ и се предлага само за системата Accurio PRESS 2070P, която е без скенер). Бърз поглед на спецификациите показва, че Accurio PRINT C2060L поддържа медии до 300, а не до 350 гр/кв.м както е следващата модификация Accurio Print C2060 (липсва буквата L). При сравнение по спецификации на максимално печатаемо поле, максимални размери на медията и резолюция на печат няма никаква разлика спрямо предишната серия, например модел от по-старата серияbizhub Press C1070, който също е бил обект на тестове от Тестгайд.

Управление на машината
Интерфейсът на драйвера видимо изглежда като предишната версия. Не открихме новодобавени опции при него. Използва се като драйвер от всяка работна станция, което означава, че всеки оператор с инсталиран драйвер във фирмата може да подаде (принтира) файла към машината. Подготвения за печат файл се нарежда на опашка или директно се разпечатва. И тук имате възможност да създавате hot folder за улеснение с предварително зададени настройки. Това е опция, с която може да се улесни работата на оператора.


На снимката: избор на CMYK профил за конвертиране

Имате възможност за контрол на основните цветове по криви с преглед в реално време, дефиниране и корекцията на spot цветовете, управление на модулите за довършителните процеси, елементарен електронен монтаж. Все още липсват опции управление на трапинг и по-сериозни възможности за монтаж.


На снимката: опциите за подреждане по време на печат

управление Konica Minolta Accurio PRINT C2060L

При управлението от конзолата обаче има няколко софтуерни и хардуерни нововъведения. Добавени са няколко USB порта под конзолата за управление. На пръв поглед излишна екстра , но по време на теста използвахме портовете многократно за включване на допълнителни спомагателни устройства и подаване на файлове за печат с флашки. Важно е да отбележа, че подадените файлове през USB порта минават директно през контролера IC-603А на Konica Minolta, което оказва съществено влияние на качеството на разпечатаните по този начин файлове, като например прозрачности и овърпринти ще се интерпретират по-различен начин.


На снимката: няколко USB порта под конзолата за управление

Много съществено подобрение в интерфейса има при контрола на Skew и Rotate, което подобрява корекцията на точността на регистъра лице-гръб.


На снимката: подобрение в интерфейса при контрола на Skew и Rotate

Konica Minolta са улеснили операторската работа като са въвели оптична, полуавтоматична настройка на регистъра лице гръб (Scan Measurement). Това е новост при моделите на Konica Minolta и е въведена с новия firmware. Тя дава възможност за контрол на регистъра лице-гръб, без да се налага да правите сами измервания на тестовия лист, а за целта се използва процедура с помощта на скенера на машината за разпознаване и напасване на позицията на пасера. Впечатляващо точен е резултата при по-ниските грамажи хартии. За съжаление при по-големия грамаж (над 300 гр/кв.м) медии с този метод за корекция регистър лице-гръб не постигнахме много добри резултати по време на теста.

е тази, че при тях могат да се добавят различни по възможности довършителни модули. - See more at: http://printguide.info/articles/%D0%A2%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-Konica-Minolta-Bizhub-Press-C1070,204.html#sthash.98wAmMUx.dpuНа снимката: полуавтоматична настройка на регистъра лице гръб (Scan Measurement)

Open APPi е една нова опция въведена от Konica Minolta, която принципно е напълно стандартна за офисни машини, а сега е въведена и в производствения клас. Тя представлява възможност за добавяне на допълнителен софтуер на машината като контрол с карти, допълнителни броячи, баркод четци и др. На пръв поглед това е една излишна функционалност, която обаче може да има приложение при по-големи компании с повече служители за делегиране на права и отчетност или при необходимост за външна обратна връзка на машината с друг допълнителен интерфейс или др.

Качеството на печат
За проверка на качеството на печат използвахме няколко тестформи, като параметрите, които следихме са резолюция, промяна на позицията на изображението спрямо листа по време на печат, максимално печатаемо поле, промени в геометрията на изображението по време на печат, плътност на отпечатъка, проблем на трансфера в краищата на листа, регистрацията на цветовете, възможни удари по дължината на листа, печат на композитно черно и др. Всички основни тестове за качество на печат се проведоха на двустранно промазан картон 300 гр/кв.м (матов), с включена максимална резолюция на печат на машина, включен дуплекс и включена Hard Paper mod опцията за промяна силата на натиск на ролките при трансфер, използвана при печат на картони.

Предварително знаехме, че Konica Minolta Accurio PRINT C2060L използва същия тонер Simitri HDE както при предишната линия bizhub. Тестовете показаха и същото качество на печат както при теста на bizhub Press C1070. И тук, при Konica Minolta Accurio Print 2060L на теста, за реална резолюция се отчита първо сливане на линиите при 7.1 линии на мм, а дигиталната печатна машина реализира без проблем цветен или черно бял текст до 2 пункта.


На снимката: тестът за реална резолюция отчита първо сливане на линиите при 7.1 линии на мм


На снимката: печат на черно бял текст до 2 пункта

Според тестовете, след корекция на регистъра лице-гръб Konica Minolta Accurio PRINT C2060L запазва стойностите в допустими граници в тираж. Липсват отклонения и в теста за регистрация на отделните цветове в края на листовете. В началото, по време на теста и на лицето и гърба имаше на повече листове проблем с трансфера в долния край на листа на разстояние 10 -15мм от края. (края, който последен излиза от машината). Проблемната част е по цялата ширина на листа. След корекция на трансфера проблемната област намалява или напълно изчезва. Вижте как изглежда артефакта на снимката:


На снимката: проблем с трансфера в долния край на листа

От тест лентата по дължината на тестформата се вижда , че няма удари или прескачане по време на печат, лентата е плътна без артефакти по цялата си дължина. Отсъстват отклонения при тестформата и на теста за регистър между отделните цветове.

Работа с различни медии
От Konica Minolta подготвят списък със сертифицирани медии, който е в процес на попълване. В момента, в който подготвяхме теста на Accurio PRINT C2060L модела не присъстваше като възможна опция за избор. Можете да видите списъка с машини и медии тук: www.konicaminolta.eu/Media-DB-EU

За хартиите и картоните присъстващи в този списък или вписващи се в техническата спецификация на машината, се очаква печата да е безпроблемен и те не са обект на теста.
За нашите тестове подбрахме хартии и картони основно в граничните и над тях грамажи и дебелини според спецификацията на машината. За много от избраните хартии предварително бяхме проучили, че не преминават или имат проблем с печата на предишни модели на Konica Minolta. Тествахме над 30 вида медии. Срещнахме няколко основни артефакта, които се проявяваха само при някои хартии и картони, в зависимост от грамажа, релефа, дебелината, включен дуплекс или при различен размер на медията. Ето някои от тях:
- ниска плътност на фоновете при някои релефни хартии и картони
- проблем с трансфера в края на листа при някои картони
- проблем с напасването на отделните цветове при някои медии
- shadow ефект

Според техническите спецификации на различните модели на Accurio модификацията Accurio PRINT C2060L поддържа само до 300 гр. медии ограниченията обаче между Accurio PRINT C2060L и Accurio Print 2060 са софтуерни. При подготовката за печат в менюто на управлението на Accurio PRINT C2060L не присъстват медии над 300 гр, но реално ще видите по резултатите от теста по-надолу, че дигиталната машина може да печата и на картони до 350 и повече гр/кв.м. По време на теста също не видях опция да се зададат стандартни за пликовете формати като С3, С4 и пр. Това също е софтуерно ограничено. По време на теста с пликовете, за да можем да печатаме върху тях задавахме потребителски размер на плика. Тук искам да отбележа, че освен софтуерните ограничения за медии и формати са заключени за оператора на машината по подразбиране и възможностите за контрол на трансферите.

Използвахме 10 вида медии на стандартния пълен формат, при който може да се печата дуплекс 330х487 мм, 20 вида медии с формат 330х480 мм, пощенски пликове с формати С3, С4, С6 и специално форматирани медии (едностранен и двустранен печат) на размер 330х750 мм за касетата голям формат. Печатахме на максимално възможно качество и следихме за отклонения в регистъра лице гръб, където това е възможно, отклонения на напасването на отделните цветове в краищата на листа, възможни удари по дължината на листа по време на печат, запазване на плътността на печата и др.


На снимката: Част от хартиите, които използвахме за тестовете.

Успяхме да реализираме по време на печат максимално печатаемо поле за хартиите и картоните до 320х478мм (по спецификация 323х480мм) от максимална медия 330х487мм. При печата на пликове непечатаемата част по краищата на плика варираше от 2 до 6 мм. При печата на пликове констатирахме постоянна максимална скорост на печат от 36 плика в минута за С4 формата. За машината има голямо значение как е ориентиран плика по време на печат.

Имайте предвид, че при подаване на медия с по-голям от стандартния максимален размер 330х487 мм от касетата с разширения формат LU-202XL, не работи опцията за автоматичен двустранен печат (дуплекс). Например при формат 330х750мм ще трябва да печатате двете страни поотделно. Внимавайте и с опцията за темпериране на медиите в касетата, която може да ви забави при спешен печат. При включена опция машината забавя времето за подготовка за печат за да темперира хартията в касетата.

Вижте резултатите за всички тествани от нас медии:
Офсетова хартия 60 гр/кв. м. Sappi SPB (доставчик ЕМА) - формат 330х487 мм с включен дуплекс - преминава през машината, но има видима неравномерност в плътните фонове и артефакт като линия по цялата ширина на 34,5 см от края на листа. След смяна на подаването от стандартната касета през банер касетата (LU-202XL), изчезва артефактът в края, но остава неравномерността на печата в плътните фонове.

Двустранно промазана матова 300 гр/кв. м. Sappi (доставчик ЕМА) - формат 330х487 мм с включен дуплекс - преминава с отлична плътност на фоновете, без проблеми в регистъра в краищата. При първите опити имаше артефакт на 1 см в края на листа, но след смяна на подаването от стандартната касета през банер касетата.(LU-202XL) и промяна на трансферите е ОК.

Вестникарска хартия 48 гр/кв. м VOLGA (доставчик ЕМА)- формат 330х487 мм с включен дуплекс - по добре не правете опита с тази хартия на тази машина. Неуспешен опит.

MWC мат 80 гр/кв. м. UPM star MH (доставчик ЕМА) - формат 330х487 мм с включен дуплекс - успешен печат

Обемна хартия бяла 55 гр/кв. м Hellefoss (доставчик ЕМА) - формат 330х487 мм с включен дуплекс - успешен печат

Опаковъчен картон сив гръб UMKA COLOR 350 гр/кв. м (доставчик ЕМА) - формат 330х487 мм едностранен печат - два неуспешни опита през банер касетата. (не минава и през байпаса)

Опаковъчен картон Zenith 350 гр/кв. м (доставчик ЕМА) - формат 330х487 мм едностранен печат - неуспешен печат, не премина през машината. (не минава и през байпаса)

Двустранно промазана матова 350 гр/м2. Sappi Saten (доставчик ЕМА) - формат 330х487 мм с включен дуплекс - успешен печат

Двустранно промазана матова 300 гр/кв. м. Sappi Saten (доставчик ЕМА) - формат 330х487 мм с включен дуплекс - успешен печат

Двустранно промазана гланц 350 гр/кв. м. - формат 330х480 мм с включен дуплекс - успешен печат

Антик голд металик. - формат 330х480 мм с включен дуплекс - проблем с трансфера на гърба и лицето.

Антик силвър металик. - формат 330х480 мм с включен дуплекс - проблем с трансфера на гърба и лицето.

Антик голд металик. - формат 330х480 мм с включен дуплекс - проблем с трансфера на гърба и лицето.

Опаковъчен картон 270 гр/кв. м - формат 330х480 мм едностранен печат - успешен печат, въпреки, че при първия опит имаше артефакт в края на листа дори при не пълния формат на медията. След корекция на трансфера в долния край на листа е ОК.

Двустранно промазана матова 350 гр/кв. м. - - формат 330х480 мм с включен дуплекс - успешен печат след корекция на трансфера заради артефакт в края на листа.

Fabria Bianko (жълта и бяла) - формат 330х480 мм с включен дуплекс - проблем с трансфера на гърба и лицето.

Fabria Birizzato 120 гр/м2 - формат 330х480 мм с включен дуплекс - неуспешен печат от първия опит, след корекции ОК.

Лен 260 гр/кв. м. - формат 330х480 мм с включен дуплекс - проблем с трансфера на гърба и лицето.

Мурило - формат 330х480 мм с включен дуплекс - проблем с трансфера на гърба и лицето.

Дизайн Корн (пчелна пита) - формат 330х480 мм с включен дуплекс - хартията е много релефна и в дълбочина по време на печат няма пълно запълване

двустранно промазана гланц 115 гр/кв. м. - с включен дуплекс - успешен печат

двустранно промазана мат 115 гр/кв. м. - с включен дуплекс - успешен печат

Обемна хартия 80 гр/кв. м. - с включен дуплекс - успешен печат

Паус - формат 315х470 мм - с включен дуплекс - успешен печат

Химизирана хартия - с включен дуплекс - успешен печат

MDV Robuskin 350 PVC - 330x420 мм - успешен печат, въпреки че медията и дебела 360 μm и с грамаж 482 гр/кв. м .

Пощенски пликове С3 - печат по късата страна на плика със странично отваряне - успешен с условието, че повечето пликове излязоха леко намачкани и на места с разтекло се лепило. Не преминава през касетата, само през байпаса.

Пощенски пликове С4 (два вида с различно качество) - печат по дългата страна на плика със странично отваряне - успешен. Не преминава през касетата, само през байпаса.

Пощенски пликове С6(два вида с различно качество) - печат по дългата страна на плика със странично отваряне - успешен. Не преминава през касетата, само през байпаса.

Двустранно промазана матова 300 гр
/кв. м. Sappi (доставчик ЕМА) - формат 330х750 мм - успешен печат през касетата (няма вариант за включен дуплекс) скорост на печат 10 страници в този формат за минута. Опитахме да настроим регистъра лице-гръб на този формат, но със сравнително големи отклонения до 2-3 мм.

Двустранно промазана матова 350 гр/кв. м. Sappi Saten (доставчик ЕМА) - формат 330х750 мм - успешен печат през касетата (няма вариант за включен дуплекс) - скорост на печат 10 страници в този формат за минута. Опитахме да настроим регистъра лице-гръб на този формат, но със сравнително големи отклонения до 2-3 мм.

Банер - формат 330х1200 мм - хартията се предлага от Коника Минолта специално заради възможностите на техните машини. Печатът е успешен и се извършва само през байпаса.

Забележки:
1. При медиите с формат 330х750 мм, 300 и 350 гр/кв. м., за да се постигне по-добра регистрация лице-гръб трябва да се спази по-различна процедура, изискваща да се отпечатат между 10 и 20 листа, който да се сканират опцията за полуавтоматична корекция на регистъра, като преди това трябва да се направи калибрация за положението на изображението на лицето. По този начин отклонението на регистъра може да се сведе до стойност според спецификация на устройството от 1 мм.

2. За по-добро качество на печат на релефни хартии може да се поръча специален трансферен модул, който се добавя на Accurio PRINT C2060L. До приключване на теста нямахме възможност да го изпробваме.

Като резултат от теста мога да обобщя:


Предимства:
- много стабилна работа при ниските грамажи медии, дори при такива извън спецификацията на машината, включително химизирана хартия, обемни хартии и др.
- стабилна работа с двустранно промазани хромови хартии с грамажи 300 и дори 350 гр./кв.м с включен дуплекс.
- банер печат до 1200 мм.
- подаваща касета за медия до 330х750 мм. Изключително удобство в тираж и без аналог при конкурентни марки. Касетата е част от стандартното оборудване.
- Scan Measurement - улеснена корекция на регистъра лице гръб (това е възможност на новия firmware на машината).
- Подобрения в интерфейса при контрола на Scew, Rotate и др.
- Качеството на печат на Accurio PRINT C2060L не се влияе от формата на медията (банер печат или стандартен формат) и то е еднакво за всяка хартия.

Недостатъци:
- няма подобрение спрямо предишните модели при работа с релефни хартии;
- проблем с качеството на печат и някои картони (виж изображението по-горе) при включен дуплекс в края на листа (1-2 см от задния край);
- версиите на драйвера не работят с най-новата MAC OS операционна система. (може да се използва PPD за UNIX базирани системи, което липсва на сайта на Konica Minolta)

Текстът написа:
инж. Пламен Давидов / Тестгайд/

Оператор на машината по време на тестовете:
Томаш Вишневски /консултант Производствен печат Коника Минолта България /

 

Вижте още тестове на: 

Konica Minolta Bizhub Press C1070
Konica Minolta bizhub PRESS C7000
Konica Minolta bizhub PRO C6500print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор дигитален печат
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар на двуцветна офсетова ма...
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт външна реклама
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама