Интервю с Румен Чаушев, управител на ДИЯ Арт

4820
Интервю с Румен Чаушев, управител на ДИЯ Арт

дия арт

Този път гостуваме на ДИЯ Арт ЕООД. Поводът е покупката на новата дигитална производствена машина Accurio Print C2060L.

Румен Чаушев е управител на Студио за дизайн, широкоформатен печат и брандиране на автомобили. Строителен инженер, завършил ВНВСУ „Генерал Благой Иванов” , един от художниците на комикс легендата списание „Дъга“ и деен участник в Проектът Дъга.

хора

 

Фирмата е позната още като Афалина принт – популярното име на звеното за визуална комуникация, широкоформатен и дигитален печат, апликиране и монтаж на рекламни визии на ДИЯ Арт ЕООД – компания развиваща се в областта на маркетинга и комуникациите.

Румен: Откакто завърших Висшето народно военно строително училище, в което след това и преподавах, почти не съм мърдал от този район на София. През тези години работех и за списание Дъга до спирането му през 1992 година. През 1996 година основах ДИЯ Арт като фирма за реклама. Купихме първият си режещ плотер – българско производство. След четири години взехме още един плотер, който ползвахме при изработката на табели. Тогава все още нямахме опит в облепянето на автомобили, но предлагахме дизайн, предпечат, печат, изработка на рекламни табели и съоръжения.

работници

През 2005 година бяхме едни от първите, които внесохме в България бордове – скролери и вярваме, че допринесохме за развитието на тази ниша в рекламата.

Между 2007 и 2009 година взехме и няколко широкоформатни принтера с различни размери за печат на винил, фолио, хартия, ламинатор, тример, дигитална печатна машина от висок клас, за да затворим цикъла и да предлагаме завършена услуга от дизайн, печат и монтаж.

В периода на икономическата криза, както много фирми в рекламното производство, така и част от нашите клиенти – рекламни агенции загубиха бизнеса си. Много строителни фирми, с които работехме също свиха обема своя бизнес. Тогава направената инвестиция в оборудване даде своя ефект. Започнахме да предлагаме печат на малки тиражи, да произвеждаме дипляни, визитки, стикери и да увеличаваме обема на малките, бутикови поръчки. Същевременно открихме нови клиенти и нови хоризонти за работа. Пример за това е плодотворната съвместна дейност с Полския културен институт в София, секция „Комикс” към СБХ и Сдружение „Проектът ДЪГА” и др.

Имахме дигитална машина Xerox DC 250, която беше втора употреба и в края на миналата година се замислихме за евентуалната й подмяна. Така се случи, че по това време Коника Минолта България се свързаха с нас. Донесоха ни материали, поканиха ни на събитие, експертът по производствен печат Калин Димитров ни обясни какви са предимствата и недостатъците й и взехме решението си. Не сме правили голямо проучване на пазара, предложението ни дойде малко изневиделица, но сме доволни.

Xerox DC 250

Останахме доволни и от начина, по който направихме покупката с Коника Минолта България. Ако трябва да съм честен, до момента малко неглижирахме тази марка за производствен печат. Като доставчик Коника Минолта България изкупиха старата ни дигитална машина, дадоха ни добри условия и срокове за плащане и отношението е много добро.

За нас този модел е много подходящ заради високото качество на отпечатъка, автоматичния си двустранен печат на тежки и атрактивни хартии и картони, а когато печатаме календари – форматът и възможностите на машината позволяват да се печата директно върху гърба на работния календар по цялата му дължина, което много ни облекчава. В момента печатаме много стикери и машината се справя отлично. Операторът прави монтажите, проверява файловете и печата. Като цяло машината се обслужва лесно.

Екипът

Румен: Тъй като сме семейна фирма, всеки може да прави всичко. Двамата ми сина работят с мен – единият прави основно дизайн, другият – брандиране на автомобили и всякакви други монтажи. Съпругата ми пък води счетоводството и част от маркетинга. Без нея сме направо „загубени”. Но всеки от нас, включително и другите хора от екипа ни могат да проверяват файлове, да печатат, режат, ламинират, биговат и подвързват. В момента се насочваме и към печата на книги, тъй като условията за дигитален печат са добри, обмисляме вариант за затваряне на процеса – лак, подвързване и т.н. Смятаме, че там има добра ниша.

екип

Дизайнът и печатът

Румен: У нас дизайнът е силно подценен като услуга, която се заплаща. Имаме клиенти, които държат на дизайна и плащат, но има и такива, които отказват да платят. Синът ми например участва в различни платформи за дизайн услуги и възнагражденията, които се договарят в тях са абсолютно немислими за повечето ни клиенти. Затова често се налага да преценяваме това според обема на конкретната поръчка.

Ние сме силни в нестандартните поръчки, в които има нещо различно като дизайн или изпълнение. Всеки може да печата, било то в големи или малки тиражи, но обслужването на клиента и предлагането на индивидуално решение ни прави различни.

Като цяло се стремим да не се разпиляваме в много дейности и да сме основно студио за изработка на рекламна продукция, а не рекламна агенция, която предлага всичко. Имаме възможност да предлагаме различни услуги и да работим с подизпълнители, но за тях не търсим клиенти – това изисква много повече организация, а приходите не са повече. Като строителен инженер знам, че организацията на строежа на един блок е почти колкото организацията за строежа на една плевня.

дия арт

Свободното време

Румен: Риболов и работа в градината в малка къща на село до Велико Търново. Голяма част от времето си отделям и за комиксите. В момента работя по втората част на  графичната новела „Аракел“, рисувана от шестима художници, все приятели и колеги от „Проектът ДЪГА“.“

Оставяме Румен в добро настроение и с пожелание да се видим отново скоро.

 

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.