Интервю с Виктор Матей за Canon и новостите на българския пазар

5904
Интервю с Виктор Матей за Canon и новостите на българския пазар

 

Разговаряме с Виктор Матей, мениджър бизнес развитие професионални решения за печат Canon CEE.

 

Каква е моментната картина на българския пазар на широкоформатен печат, две години след ситуацията с пандемията от COVID-19?

Виктор: Наистина не беше лесно за тази индустрия през последните две години, особено след първите месеци на пандемия. Като цяло се наблюдаваха два феномена. Спадът от 25-30% в обемите на печат в цялата индустрия, идващ от липсата на събития, рекламни кампании, затворени търговски центрове и т.н. И втората тенденция – можеше да видим как някои сегменти процъфтяват: производството на опаковки, дигиталния печат на книги, печат на етикети, интериорния дизайн и др. След две години на пандемия можем да видим, че най-гъвкавите компании – тези с правилната технология, интелигентните печатници, които продават и имат добро управление на работния процес и решения, оцеляха или дори се разраснаха. Докато други компании, които просто чакаха помощи от държавата – сега не са в най-добрата си форма.

Какъв е пазарният дял на Canon спрямо други компании от същия сегмент в България?

Виктор: Като цяло пазарният дял на Canon показва, че сме лидери или сред лидерите. Има сегменти на широкоформатния печат като мастиленоструйния, където ние сме номер 1. Има и сегменти като лазерния производствен печат или широкия формат на рола, където сме в топ 3. Но Canon никога не е била просто компания в топ 3 по отношение на пазарния дял. Ние винаги се стремим към първото място! Ние сме в топ 3 по патенти и иновации за последните 15 години в световен мащаб. И знаем колко силна е технологията зад нас и нашите партньори. Ето защо разбрахме, че трябва да направим някои подобрения в начина, по който управляваме партньорския канал в България и това е и причината да акредитираме Саванто  като наш нов партньор в сегмента широкоформатен печат. Те вече 2 години се грижат за портфолиото ни Arizona (плоскопечатни принтери) и Colorado (ролни UV принтери), в допълнение към портфолиото от производствените печатни решения, за които са акредитирани повече от 10 години.

Canon EEE провежда онлайн събитие. (личен архив: Виктор Матей)

Кои са технологиите, които ви дават конкурентно предимство?

Виктор: Не вярвам, че в това интервю имаме място да говорим за всички предимства, но нека да разгледаме тези, свързани с широкоформатния UV печат. Плоскопечатните принтери Arizona са много добре познати като водещата в света технология за истински плосък печат, с най-добро качество (поради прецизността и технологията VariaDot) и върху най-разнообразната гама от медии. Но в допълнение към това ние въведохме някои нови патентовани технологии, които са наистина уникални – като технологията Flow на серия Arizona 2300 – технология, която подобрява производителността на нашите клиенти и значително намалява или елиминира необходимостта от маскиране на вакуумната маса. Също така много важно в наши дни е оптимизирането и ефективността на работния процес на нашите клиенти. Виждаме проблеми с квалифицираните работници, виждаме необходимостта от по-бърза работа с по-малко разходи. Ето защо въведохме Canon Arizona Xpert – софтуер за предпечат, който ще елиминира грешките, препечатването и загубите на нашите клиенти.

Ако говорим за нашето решение рола към рола, серията Colorado, (с 2 принтера в портфолиото – добре познатият Colorado 1650 и новият, по-достъпен Colorado 1630), наистина говорим за революция в UV печата. Тъй като тези принтери могат да печатат по-бързо от всеки друг в този сегмент – с изключително качество както за вътрешно, така и за външно приложение. Някои от акцентите на серията Colorado са: високопродуктивен принтер, с 2 роли, автоматична поддръжка, зареждане с мастило по време на печат, ненадмината гъвкавост на медиите – печат от офсетова хартия, до тънка пластмаса или тапет и единственият принтер с възможност за печат с матов или гланцов ефект, според изискванията на клиента.

 

Бихте ли обобщили приликите и разликите между българския и румънския широкоформатен печат?

Виктор: Както съм казвал и преди, в много отношения сме сходни, изправени сме пред един и същи тип предизвикателства и проблеми. Но също така си приличаме по положителен начин – печатните индустрии и в двете страни имат иновативни хора, трудолюбиви, адаптивни, отворени за нови идеи. Ако трябва да разгледам някои разлики, бих казал, че румънските печатници са по-специализирани в една област – традиционните офсетови печатници се отварят към дигиталните технологии, но остават в сегмента тесен формат, а широкоформатните печатници са фокусирани основно в широкоформатните решения. В България, от друга страна, топ 5-6 печатници правят наистина всичко: офсетов, дигитален, широкоформатен, книгопечатане, реклама…използвайки огромни печатни мощности. Също така, това което виждам повече в България, е маркетингът и продажбите към потенциалните клиенти от Западните държави. Много често можем да намерим големи играчи от България на централните щандове на изложения като FESPA. Мисля, че видях Maus и J-point да се рекламират много добре на Запад. Румънците могат да се учат от маркетинговите отдели на тези компании.

Canon на Fespa 2021 (личен архив: Виктор Матей)

Кои са партньорите на Canon в България?

Виктор: През последните месеци направихме някои промени в начина, по който се обръщаме към българския пазар и наистина се надявам това да е от полза на нашите клиенти. Основната промяна, която направихме започвайки от миналата година и факт от началото на тази, за продуктите Arizona и Colorado е, че единственият ни партньор в България е Саванто. В продължение на много години Саванто е един от най-надеждните партньори в региона на Canon CEE с фокус върху професионалните печатни решения и вярваме, че ще изпълнят много добре и тази нова мисия. Ако говорим за професионалния печат като цяло, това включва също мастиленоструйния широк формат (серия imagePROGRAF) и професионалния листов печат (серия imagePRESS и varioPRINT), където също работим много добре с Кинтек и Кантек.

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.