Дигиталният печат на книги на издателство Artline Studios

8974
Дигиталният печат на книги на издателство Artline Studios

hristo

Христо Коцев, Artline Studios

Христо Коцев е собственик на издателство Artline Studios. Повод за разговора ни е дигиталният печат на книги и ползите за едно издателство от инвестицията в дигитални печатни машини.

Artline Studios са познати на нашия пазар като young adults издателство (за детска и младежка литература), специализирано в детски книги, комикси, манга и фентъзи поредици на известни автори.

artline studios

Магазинът на Artline Studios

Преди три години Христо Коцев инвестира в дигитални печатни машини с марката Konica Minolta и решава да печата дигитално по-голямата част от изданията си. От края на миналата година вече предлага тази услуга и за колеги от издателския бранш.

anime

Част от манга поредиците на Artline Studios

За инвестицията в печатно оборудване

„Ние сме малко издателство и да печатаме книгите си чрез дигитален печат е добро решение за нас. Аз съм първо издател и честно казано, не ставам за бизнесмен – не правя стандартните планове, сметки, отчети и анализи. Обичам си работата като дете и не я правя, за да забогатея. За последните 4 години сме издали над 300 книги. Не съм правил анализ, коя е успешна или не. Но когато взех решение да инвестирам в машини, подходих към това професионално – с анализ, бизнес план и точни сметки.

При печата на книги сметката не е само производствената цена на един продукт, изчислена спрямо клика, който плащам. В тази цена съм си сметнал безценното спестено време, което досега губех за офсетов печат – пластини, чакане за печат, подготовките, набор… Няма нищо по-хубаво от това да затвориш процеса изцяло в собственото си производство.

kniga

Детските книжки с различни илюстрации

От три години имам печатни машини и доскоро печатахме само собствените си книги, но от миналата година издателство Лексикон печатат книгите си изцяло при нас. Вече имаме възможност да предлагаме дигитален печат на книги и за други издатели.

Огромното предимство, когато печатате книгите си дигитално – можете да пускате пилотни бройки, да допечатвате малки тиражи, да поправяте грешки, ако са открити такива в първия тираж – имате огромна гъвкавост.

В началото имахме само черно-бяла машина bizhub PRESS 1052 и изнасяхме печата на кориците при подизпълнители. След това купих и цветна машина bizhub PRO C1060L и се специализирахме в тази ниша. Най-силни сме в печата на едноцветни книги – направихме си собствено know how за печат на няколко книги едновременно, което ни позволява по-бързо производство.

Всички сметки показват, че мога да дам конкурентна цена спрямо офсета до 100-300 бройки за цветен печат и до 1 000 бройки за черно-бял печат. И сметката е много проста – ако печаташ в офсетова печатница като клиент, трябва да платиш допълнително към печата за подготовки, набор и лепене. Ако печаташ със собствена дигитална машина по 3-5 книги на месец в тираж от 500 бройки, вече си спестил пари, които покриват лизинга й.

kniga

„Скълдъгъри Плезънт“ е бестселърът на издателство Artline Studios

И отново факторът време – една цветна корица, произведена на цветната ми машина, ми е спестила времето за ходене по печатници и след това облагородяването й. Ние се оборудвахме с малък ламинатор, сега ще купим нов – по-голям. Не предлагаме частични UV лакове, прегета и други неща. При 100-200-300 бройки единичната производствена цена на книгата е една и съща – не ми се налага да правя чудеса от храброст – мога да дам и цена, и срок. И разбира се, гигантското предимство – тиражът е според нуждите на клиента – не се налага да се поддържа на склад.

artline studios

Две дигитални машини на Konica Minolta се обслужват от един оператор

И всички тези сметки са направени от нас в практиката, защото самите ние започнахме само с черно – бял дигитален печат и ползвахме подизпълнител за печат на кориците, рязане, подвързване и знам колко време губех за носенето и чакането. След черно-бялата машина купих лепачна машина, а след 7-8 месеца и цветната машина и се родих. Удоволствието всичко да е при теб и да не зависиш от друг е безценно.“

Организацията на персонала и производствения процес

„Имаме 2 дизайнери и 3 души работят в производството. Разбира се, работим с редактор и преводачи за книгите ни. Персоналът ни е малко – не сме повече от седем души, но всички получават четирицифрени заплати. Трудно се намират хора, но тези, които са дошли при нас, работят с години. Ето, най-младият ни служител е момиче, което намерихме по обява и е тук повече от година. За мен е важно хората първо да си харесват работата и след това са всички останали изисквания – всичко може да бъде научено. Но ако не харесваш това, което правиш, няма как да работиш добре.

Организационно двете ни дигитални машини се обслужват лесно – на тях работи един оператор.

В момента съм в процес на закупуване на нов и много по-мощен ламинатор, така че да сме и много по-бързи. Все още работим бавно, защото лепачката ни е ръчна и бавна в момента, но пък за последните 3 години нямаме разлепена книга. Използваме термостопяемо лепило на EVА основа, с което лепим безупречно и веднага можем да режем без да чакаме 24 часа.

С две машини и с новия ламинатор ще можем да си позволим и нощна смяна. Така ще можем да поемем по 40-50 книги на други издателства в средни тиражи 300-800 бройки.“

Техническите детайли при дигиталното производство на книги

„Разбира се, напълно наясно съм с недостатъците на дигиталния печат на книги, например огъването на хартията, но сме решили този проблем.
Да, не правим обли гръбчета на книгите, но можем да направим отлична мека или твърда корица, да предложим много качествено ламиниране и безупречно лепене.

kniga

При дигиталния печат понякога изображението няма точна повтаряемост върху листа в тираж. Това е проблем, който установихме при поставянето на частичен UV лак. Разминаването е едва забележимо (за краен клиент е невидимо дори), но засега решихме да не предлагаме корици с частичен UV лак. Хубаво е, че при по-високия клас машини на Konica Minolta този проблем е избегнат.

С черно-бялата, цветната машина и наличното оборудване за довършителни процеси имаме капацитета за производство до 600 книги в рамките на 1 ден. Единственият недостатък на дигиталните машини, е че при работа с обемна хартия се налагат прекъсвания за почистване, защото е по-запрашена. Но ние решихме и този въпрос – научихме се как да обезпрашаваме, купихме си специални прахосмукачки от Коника Минолта България и сега работим спокойно.

Поддръжката на печатното оборудване
Сервизът на Коника Минолта България е безупречен. Реакцията за какъвто и да е проблем е до 1 час, до един работен ден идва техник. Налагало се е и са пристигали резервни части от Германия за 24 часа. И всичко това е включено в клик програмата – каквото и да се случи, доставчикът има грижата. Да, при офсетовите машини нямаш месечна поддръжка и можеш да си купуваш консумативи откъде пожелаеш, но развали ли се нещо, всичко си е за твоя сметка.

artline studios

 

За бизнеса с книги отвъд печата
Ние сме класическо young adults издателство (за детска и юношеска литература). Започнахме с комикси и детски списания и накрая книги. Съжалявам, че толкова късно започнах да издавам книги. Първо заради удоволствието от работата и второ, защото в печата им ниша, която не знам защо много издатели не виждат.

hristo

 

По отношение на издаваните заглавия няма да е нескромно, ако кажа, че след издателство Егмонд ние сме издателството с най-качествени заглавия в този сегмент.

Специфика на нашите издания е, че търсим по-различни книги с модерни илюстрации – тези, които се приемат малко по-трудно от българските родители. Но децата реагират по много интересен начин – харесват ги и се запалват по книгите. За малките например издаваме една много интересна книга „Островът на дядо“ – тя помага на децата във възраст 3-5 години да се справят със смъртта на близък човек. „На неочаквания хълм“ е книга за децата, които трудно намират приятели и имат нужда от малко помощ в това.

За по-големите деца издаваме „Дневниците на загубенячката“  може да се каже, че това е момичешката версия на „Дръндьото“.

knigi

Но нашият бестселър е „Скълдъгъри Плезънт“ – книга, която препоръчвам на всички родители, чиито деца имат проблем с интереса към четенето. Историята е толкова увлекателна, че до момента не познавам дете, което да не се е запалило.

Разпространението: Както повечето издатели и ние сме в книжарниците. Правим събития, промотираме новите си заглавия. За премиерата на „Смърфовете“ например бяхме наели костюми и имахме много добри продажби в деня на събитието.

prezentaciq

Среща на Брандън Сандерсън с фенове в България

Продаваме и онлайн. Тази година е много важна за онлайн продажбите ни – ще актуализираме сайта си и ще наблегнем на интернет маркетинга. Имаме и много добри продажби чрез партньорски сайтове (като Ozone.bg) и това ще заема все по-голям дял от продажбите. Само за миналата година имам 1300% ръст на онлайн продажбите.

Незаменим обаче остава живият контакт на публиката с авторите. Поканихме миналия месец един от великите фентъзи автори Брандън Сандерсън – това се превърна във важно събитие за почитателите му у нас. Той направи лекция по творческо писане на живо и имаше огромен интерес – шест часа дава автографи, а клубът, в който направи лекцията, се пръскаше по шевовете.

sanders

Интервю с Брандън Сандерсън

Сега чакаме европейската премиера на новата книга на Кен Фолет „Устоите на земята“ – събитието ще е в Шотландия и ще можем да поканим журналисти на местата, на които се разиграват сцените в книгата.“

Най-голямото признание в работата
„Наскоро бях в една книжарница и неволно дочух разговор между двама тинейджъри. Момичето показа една от нашите книги на момчето и той с респект каза: „Тази книга е на Artline Studios. Те са най-добрите.“. Няма по-голямо удовлетворение в работата от това да чуеш тези думи от читателите си.“

 

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.