Издателски комплекс ВУСИ – интервю

4459
Издателски комплекс ВУСИ – интервю

Може ли едно университетско издателство да работи успешно? Отговорът е: да, като добрият пример за това е Издателският комплекс на ВУСИ , в пловдивското Висше училище по сигурност и икономика в партньорство с Коника Минолта България.

Издателският комплекс на ВУСИ

Издателският комплекс е създаден като част от висшето училище, а изборът на дигиталната машина Bizhub C1070P от Коника Минолта България прави проф. д.п.н. Георги Манолов – президент на Висшето училище по сигурност и икономика. С това оборудване издателството има инструмент, с който да затвори производствените си дейности и да издава собствени учебници, научни трудове и периодични издания.

проф. д.п.н. Георги МаноловЗащо избрахте точно този модел дигитална печатна машина?

Проф. д.п.н. Георги Манолов : Защото, тогава, преди десет години, това беше /и продължава да бъде/ еднa от най-технологичните и качествени машини в дигиталния печатарски бизнес. Разбира се, изборът  направих след консултация със специалисти, които препоръчаха настоящата марка. Затова, и до ден днешен тя работи перфектно и напълно удовлетворява потребностите на нашето висше училище в издателската сфера. Нещо повече, ние отдавна печатаме книги, материали, помагала, брошури и прочие книжна продукция и на много външни автори и клиенти, което потвърждава високата класа на този модел дигитални печатарски машини. В договорни отношения с Коника Минолта България сме от две години. За това време впечатленията ми от работата с тях са изцяло положителни. Екипът на Издателски комплекс на ВУСИ получава подкрепа своевременно, независимо от сложността на възникналия проблем.

Издателски комплекс на ВУСИ

Как едно малко издателство може да работи като добре смазана машина чрез координираността и амбицията само на три дами?

Разговаряме с Олга Манолова – управител на Издателски комплекс на ВУСИ ; Камелия Алексиева – редактор, коректор и предпечат  и Мариана Еленова – графичен дизайн, предпечат и оператор на Bizhub C1070P– трите дами, които управляват заедно ключовите дейности на издателския комплекс.

Олга: Висшето училище функционира от 2003 г. и още от създаването му беше заложено да има собствена печатна база, за да обслужва изданията си. След него дойдоха периодичните издания и материалите, които се печатат и за външни клиенти. С купуването на дигиталната машина bizhub C1070P започнахме да печатаме монографии и периодиката постепенно се увеличи. За пример: издаваме сп. „Политика и сигурност“, което се изпраща по адреси и се печата в малки тиражи. Научните трудове и Годишникът ни се печатат всяка година според нуждите и тяхното ползване.

Това, което ни дава машината, е предвидима цена и гъвкавост за различни обеми. Изборът, който е направил проф. Манолов, е на машина, която е съвременна, чиста и бърза, тоест, идеалната за нашите цели.

дигитален печат на книги

През този период и с постъпването на работа на Мариана увеличихме асортимента от продукти. Тя има десет годишен опит като графичен дизайнер, познаваше процеса на печат и довършителните операции, а  тук се обучи да работи и като оператор. Спомням си, че кандидатите за работа бяха много, направихме много интервюта и изслушахме всички, но Мариана я усетихме, че е най-подходящият човек. Дадохме ѝ аванс от време да се учи. Ние сме в академична среда и този процес може да бъде по-спокоен и тя напълно оправда нашите очаквания.

Мариана: Десет години работих в рекламни къщи и принтцентрове като графичен дизайнер. Не бях работила на производствени машини, но имах понятие за процесите в дигиталния печат. В принтцентровете тиражите са малки, клиентите – много, и всичко се печата на малки дигитални машини. Преходът за мен от дизайнер към изпълнител на собствените си проекти, като оператор на Bizhub C1070P беше плавен – имах свободата да се уча, докато работя. Самият печат е като с голям принтер, но при работата с довършителните модули имаше много предизвикателства.

Bizhub C1070P

Олга: Ние не сме голям университет и съответно издателството не е голямо. Нашият екип е от трима души – заедно управляваме дейностите в ежедневната работа и ги съвместяваме. Организираме се лесно и разпределяме работата помежду си – при нас всичко става много бързо и гъвкаво. Това ни дава възможност и да приемаме предизвикателства, които да реализираме чрез възможностите на тази машина, и ето, вече, Висше училище по сигурност и икономика има собствена продукция и издава, – учебници, учебни помагала, монографии и периодичен печат. В началото беше предвидено друго помещение за целта, но се оказа, че това, в което сме в момента, е напълно достатъчно за нашите нужди.

Екипът на ВУСИ

Какъв е смисълът да се инвестира в собствено печатно оборудване?

Олга: Печатните ни продукти са изработвани извън университета през годините. Това водеше до различни срокове, компромиси с качеството, малки тиражи, при които не излиза сметката, макулатури колкото тиража и разходи за склад и т.н.. Закупуването на дигитална машина ни даде предвидимост и гъвкавост да печатаме тиражи, които са ни необходими. Професорите, доцентите, преподавателите трябва да имат възможност за отпечатване на трудовете им на добра цена. С дигиталната машина можем да отговорим на тези техни нужди. А вече обмисляме и закупуването на черно-бяла машина, за да намалим още цената на изданията.

дигитален печатар

Мариана: Монографиите и периодичните издания са с тиражи, които се определят според необходимостта, а наличието на собствена печатна машина ни дава възможност да направим най-добрата цена. Освен това,  чрез големия потенциал на машината, ние увеличихме периодичните издания и собствената си продукция. Следейки процесите в тяхната цялост – от зараждането на идеята, през потребността и остойностяването на крайните продукти (вестници, списания, бюлетини, сборници от конференции и пр.), мога да споделя, че това е най-удачният вариант за едно университетско издателство. Сега вече имаме и предвидимост за разходите, въпреки, че всяко издание е с различен формат, обем и тираж.

Олга: Да, така е! Всяко издание е с различни тиражи – за наше ползване, за авторите, за разпространение по адрес към заинтересувани институции. Нашите Научни трудове и Годишникът на ВУСИ са съобразени всяка година с нашите потребности. Така,  ние можем да съобразим тиража за всяко издание предвиждайки цената. Когато изнасяхме печата навън, нямаше как да предвидим твърд месечен тираж или точен обем страници, тъй като и обемът и броят на статиите е различен всеки месец и затова едно издание може да бъде 120 или 200 страници в различни месеци. Често имаме повече заинтересовани страни да получат конкретно издание, поради което и тиражът се променя. А с времето сериозно увеличихме асортимента на собствените си продукти, и, както подчертахме, вече имаме и външни поръчки от колеги и клиенти.

вестник на ВУСИ

Мариана: В тази конфигурация всичко е вградено: има лепящ модул, излизат готови книги, които имат само козметично обрязване и т.н.. Чрез него всеки преподавател може да си поръча книга, дори само в една бройка. Иначе, тази машина може да произведе изцяло завършена книга от 600 страници.
Що се отнася до обучението ми, то беше около 6 месеца. Пловдивският екип на Коника Минолта България ми помагаше постоянно, през повечето време на място. Производственият процес премина през „детските си болести“ за около 3 – 4 месеца, а на мен лично ми отне около 6 месеца, за да отпечатвам продукция, без да се притеснявам. И тук не говорим за плакати и флаери, а за изделия, като книга, списание, вестник – продукти с по-сложни довършителни операции. А по отношение на медиите, продължавам да се уча и при по-рискови продукти, които изискват бързи срокове, предпочитам да заложа на медии, които вече съм тествала, и знам, че мога да спазя на срока и качеството, които се изискват.

хартии за дигитален печат

Олга: При закупуването на машината проф. Манолов беше посъветван да избере завършено решение на производствена машина, с всички вградени модули. През 2013 г. такава конфигурация имаше само в Технически университет – Варна и мисля, че и досега пълната конфигурация продължава да бъде само при нас и при колегите от Варна.

Мариана: Когато започвахме, за всичко непознато се шегувахме, че ще ме пратят на обучение във Варна.  В началото изучаването на някои тънкости отне време. Което е нормално, защото медиите са много различни и в 80% от случаите ползваме такива за офсетов печат, а използването на такива медии води до нови предизвикателства и научаване на нови неща.

дигитален печат на книги

Олга: Имаме много и разнообразни външни поръчки, с които се справяме успешно, съответно добри контакти, а вече и доволни клиенти. В началото, когато Мариана дойде, обявихме  добри цени за външни поръчки и едно цветно безплатно копие, за да могат клиентите да проверят качеството на печата. Така привлякохме колеги, които имат офсетови машини и малки дигитални машини, но предпочитат да поръчат при нас. По-лесно им е да работят с нас, отколкото да губят време. Например напасването лице – гръб на стари дигитални машини е по-трудно, имат много макулатури, задържат човек, който да експериментира. Всеки такъв недостатък при тях е предимство при нас – много по-бързо се печатат нещата, разбира се,  когато сме работили с повече медии, и можем да предвидим как ще се държат на печат.

Мариана: Най-големият ни препъникамък е качеството на медиите, които се продават в България. От началото зареждаме хартия от определени доставчици, но нямам опита и не ми остава време да наблюдавам коя хартия създава проблеми или дава повече брак, както и коя хартия върви безпроблемно при печат. Освен това хартията се натрупва и невинаги може да се следи коя от кой доставчик е. Това, което ми прави впечатление, е, че с някоя хартия тиражът минава безпроблемно и не ми се налага да мисля за него, а с друга хартия – една и съща на вид, но от друг доставчик, – отпечатването е голяма мъка. Купуваме от различни места, защото нямаме машина за форматиране (разполагаме само с малка гилотина) и ползваме услуга от колеги за форматиране на хартията. Понякога е въпрос на срокове, понякога – и на цена.
Коника Минолта България организира преди време събитие за свои клиенти. По време на срещата обменихме безценен практически опит с колеги. Често споменавам с добро колегата от Смолян, който сподели опит за офсетовите хартии. Каквато и техника да имаме, има практическо познание, което няма откъде да го получиш, освен споделеното от колеги. Тези тънкости се научават в процеса на работа, не защото им има нещо на машините, а просто пазарът на хартиите в България е различен. Коника Минолта като доставчик на машините ни препоръчва да съхраняваме медиите при определена температури и влажност, които ние спазваме, но на каква медия ще попаднеш, е отделен въпрос.

Как протича един работен ден в Издателски комплекс ВУСИ?

Издателски комплекс ВУСИ

Олга: Всеки работен ден е различен – няма ден с ден да си прилича. Имаме си вътрешни издания, които се печатат по график, но имаме и външни поръчки. Например имаме клиент, когото обслужваме цялостно, а допълнителните му продукти, които не можем да изпълним за него, ги даваме на колеги. Съответно от колегите получаваме техни поръчки. Не бих казала, че връщаме клиенти, напротив – поемаме различни поръчки. Тук Мариана подхожда много творчески към клиентите и прави дизайн за различните продукти. Другата ни колежка Камелия, освен че е чудесен редактор, е и коректор и специалист предпечат, тоест  тя подготвя всички файлове за печат. Тя е бивш кадър на пловдивско университетско издателство и служител в рекламна агенция, като с  Мариана си поделиха работата между направата на дизайн и подготовката на файловете

Камелия: Аз се грижа за редакцията и корекцията на изданията, както и за предпечатната подготовка и всички технически детайли по файловете, за да бъдат подготвени и подадени коректно за печат. С Мариана заедно работим по всяко издание, преди да стигне до машината.
Обемът на годишните издания е голям: списание от 4 броя в тираж под 1000 броя; вестникът и годишникът на ВУСИ; научните трудове на преподавателите; изданието  на годишната научна конференция на училището – специално издание и сборник с доклади и др. Голям обем представляват учебниците и учебните помагала, както и самите монографии. А от няколко години добавяме и множество  външни поръчки, като те постепенно се увеличават.

Издателски комплекс ВУСИ

Олга: За един преподавател е важно, че ще получи тираж в необходимите бройки, за разлика от офсетовия печат, при който ще плати тираж, който не му трябва. Печатаме според необходимите наличности, което напълно удовлетворява нашите клиенти.

Мариана: Коника Минолта България имат чудесно обслужване. Преди да започна работа в Издателски комплекс ВУСИ, за мен техникът на дигитална машина беше лице, идващо, когато може, независимо че имаш проблем и тираж с краен срок днес. Но техниците на Коника Минолта България идват веднага и когато имаш нужда. Не сме стигали до подмяна на модули, но сме сменяли резервни части, които, ако се наложи ще ги доставят в рамките на 3 – 4 дни. Намирали са решения, които да поддържат всички процеси, само и само машината да не спира да работи. Досега не се е случвало машината да спре, а както на всички е известно, машините се „чупят“ само при големи и спешни тиражи. Например: печатахме книга, на която последните 3 страници падаха при лепенето и не знаехме на какво се дължи. Работихме на отворени врати и с всички изключени датчици, защото трябваше контролирано да се наблюдава целият процес. Подобно нещо се случи с едно зъбче, което изчезна, и се наложи да „залостим“ вратичка, за да продължим работа и още много други „спасителни операции“. Досега не се е случвало машината да спре и да забавим тираж.

дигитален печат на книги

Повече за ВУСИ

Учредителите на Висшето училище по сигурност и икономика са проф. д.ик.н. Тончо Трендафилов и проф. д.п.н. Георги Манолов. Висшето училище по сигурност и икономика е правоприемник на Колежа по икономика и администрация (КИА), в гр. Пловдив. Той е създаден с Решение на 39-ото Народно събрание, обнародвано в брой 97 на „Държавен вестник“ (4.ХI.2003 г.). Идеята за възникването на Висшето училище по сигурност и икономика /ВУСИ/ датира от началото на 1999 г. сред група видни преподаватели и учени, които работят в сферата на частното висше образование в България. Тя е породена от обективната потребност на Пловдив и региона от обучение на специалисти в областта на управлението, икономиката и финансите, туризма и хотелиерстовто и  др. Учредители са проф. д.и.н. Тончо Трендафилов и проф. д.п.н. Георги Манолов. През 2015 г., благодарение на високите резултати в учебния процес и положителна оценка на НАОА (Националната агенция за оценяване и акредитация), Колежът се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика, което обучава студенти в образователно-квалификационните степени „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“. Студентите на ВУСИ се обучават в три професионални направления – „Национална сигурност“, „Икономика“ и „Администрация и управление“

Повече за възможностите, които предлага училището може да намерите в сайта www.vusi.bg

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.