Интервю с Вячеслав Руденко

6658
Интервю с Вячеслав Руденко

Собственик на дигитална печатница New Media.

Поводът за интервюто ни е покупката на новата дигитална машина Accurio PRESS C6085 от Коника Минолта България.

Вижте какво показа теста на Вячеслав Руденко с пробни отпечатъци на 50 снимки на 190 линии на всички дигитални производствени машини – Konica Minolta, HP Indigo 3050, Xerox Versant 80.

rudenko

Печатница New Media  е на българския пазар от 2013 година. Предлага пълен цикъл от печатни услуги (предпечат, печат, довършителни операции). Разполага с шест печатни машини за дигитален, широкоформатен и директен UV печат на плоски повърхности.

Началото на дигиталната печатница New Media във Варна
Преди да направя печатницата, имах различни бизнеси в България. Завършил съм международна икономика, но не съм работил в тази сфера. Да се занимавам с печат не е случайно, тъй като имам съдружници с офсетов и дигитален печат в Украйна и познавам този бизнес добре. Основах
New Media през 2013 година. Първата ни машина e HP Indigo, имаме промишлен клас Ricoh, широкоформатна машина Inka и вече две машини с марката Konica Minolta.

Черно-бялата ни машина е bizhub 1050L, а цветната е Konica Minolta Accurio PRESS C6085.

rudenko

Когато предлагаш дигитален печат, дигиталните ти машини трябва да са купени от местен доставчик и да разчиташ на добра поддръжка. От българските доставчици Коника Минолта България могат да предложат добър сервиз. Досега са реагирали веднага и нямам забележки към тях. За широкоформатните машини, ако нямаш добри свои инженери, които да поддържат машините, нямаш много алтернативи.

При HP Indigo например трябва да плащаш по 1 600 евро на месец само сервизна поддръжка, но за локален пазар като Варна тази сметка не излиза – поддръжката на машината е по-скъпа от приходите, които можеш да генерираш. Аз лично планирам да изключа наличната ни в момента машина HP Indigo от машинния ни парк. За останалите ни широкоформатни машини имаме двама инженери във фирмата, които се занимават с тях. Големите производствени машини струват сериозни пари. Или работиш с по-малки машини, но трябва да имаш сериозни инженери в екипа.

rudenko

 

Клиентите
Пазарът във Варна е сезонен – силните месеци са май и юни (преди туристическия сезон) и ноември и декември – около Коледната кампания. Месеците март и април са променливи според ситуацията.


70% от клиентите ни са във Варна. Повечето от тях са рекламни агенции. За широкоформатния и директния печат работим с мебелни фирми и директни клиенти. Печатаме и за големи клиенти като Кока Кола, магазините Берьозка и т.н. Във Върна конкуренцията не е много голяма. Познавам добре фирмите и всеки е намерил своя ниша, в която е добър и клиентите знаят в коя печатница както могат да получат. Някои от фирмите с висок клас оборудване са добри във външната реклама, други – в директния печат на определени продукти. Ние предлагаме възможност за печат на обем и бързина. Като пример е услугата ни печат върху дърво – имахме наскоро запитване печат на 600кв.м. С нашите машини тази поръчка може да бъде изпълнена за една седмица.

album

 

Любопитен факт за българския пазар, който научихме в началото е, че в сравнение с Украйна, тук се работи по различен начин с рекламните агенции. В Украйна има практика клиентите да бъдат разделяни на три типа спрямо оборотите, които правят. И на тази база те получават своите отстъпка и преференциални условия. Тук рекламните агенции изискват специални цени, независимо какви поръчки и обороти имат. Това беше малко объркващо за мен в началото, но много бързо сменихме подхода, за да работим с рекламните агенции.

Отново интересен паралел България – Украйна. Там пазарът е много по-голям, заплатите са много ниски (средната заплата на шеф на производство е около 600лв. например), но и цените са много ниски. В България пък пазарът е много малък и за съжаление, винаги се търси най-ниската цена и не се цени качеството.

За дигиталния печат – предлагаме разнообразни стандартни продукти. Печатаме много албумчета – при този продукт маржовете за много добри, работи се с крайни клиенти и те плащат в кеш. Основен доставчик сме на портал www.vizitka.com и www.albumi.bg. Там поръчките са основно за София. Три години разработваме тези портали и сме ги направили максимално опростени и лесни за работа. Другите портали, които предлагат онлайн базирани печатни услуги, са трудни и сложни за работа. За съжаление, не вярвам, че webtoprint има много бъдеще в България. Не и по този начин, по който се случва на големи пазари.

kniga s recepti

Дигиталният печат с Konica Minolta
Направих сериозно проучване и много тестове на оборудването преди да избера машината от Коника Минолта България. 
Аз лично не ползвам пробните отпечатъци на доставчиците с красиви картинки, които показват най-добрите възможности на машината. Правя отпечатъци с наситени цветове и преливки без изображение – тогава можеш да видиш всички плюсове и минуси.

rudenko

Моят тест:

Специално, преди да избера Accurio PRESS C6085 пуснах пробни отпечатъци на 50 снимки на 190 линии на всички дигитални производствени машини – Konica Minolta, HP Indigo 3050, Xerox Versant 80. Показах ги на седем души, които разбират от печат и поисках да ги оценят, без да знаят кой отпечатък на коя машина е отпечатан. 45 от 50-те снимки, отпечатани на оборудването на Konica Minolta бяха одобрени и потвърдиха и моето мнение, че в този клас, това е кардинално различна стъпка и най-доброто оборудване за нас. 

Accurio PRESS C6085 – няма конкуренция в този клас и по отношение на бързината – 3 000 листа на час. 

Печата добре и 355гр. опаковъчен картон, което е огромно техническо предимство при печата на календари и тетрадки.
Получихме отлична цветна машина при много добри условия от
Коника Минолта България. Като технически параметри машината покри изискванията ми за качество.

При организацията на печатния процес, когато предлагаш оперативен печат, трябва да предложиш и изпълнение на поръчката от днес за днес или най-късно за утре. Оборудвани сме с всички необходими довършителни машини, така че сме затворили процеса. Но, за да предложа тези срокове на клиентите си, трябва да имам надежден доставчик. При проблем с машината нямам време да чакам по една седмица за оферта и по още една седмица за техник.
Експериментирах с оборудване на други марки в същия клас – не останах доволен. Просто качеството на печата беше лошо.

rudenko

Екипът и хората
Ние сме смесен тип печатница – екип от украинци и българи, които работят заедно. Важните хора в производството са двамата печатари, които са и съдружници. Единият от тях е на 26 години, печата и може да ремонтира всяка една машина в базата. Трудно можеш да намериш инженери, които не само да могат да печатат, но и да разбират от поддръжката на машините. Съпругата ми работи основно в производството. Аз се занимавам с търговската част и клиентите. Изградихме екип от петима търговци – всичките са българи, които търсят и обслужват клиенти. Избирам хората като хора и според познанията им в печата, особено търговците.

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.