Интервю с Георги Кръстев

6960
Интервю с Георги Кръстев

Собственик и управител на Копирен и рекламен център “Контраст” , Варна

георги

Поводът за срещата ни е покупката на новата дигитална машина Accurio Print C2060L.

Копирен и рекламен център “Контраст” е печатна база, която разполага с над 20 машини за копирни услуги, дигитален и фотографски печат и довършителни процеси с марки: Konica Minolta, HP, Canon, Xerox, Epson, GBC, Rowe.

Основни клиенти: студенти, архитекти и проектанти, университети, общини, държавни учреждения и фирми, рекламни агенции, фотографи и много други.

албум

Началото

Георги: Преди 11 години започнах с една копирна машина Konica Minolta EP 6 000 и един компютър. Мечтата ми бе да отворя малко копирно ателие със собствен стил, в което освен копирни услуги клиентите да могат да получат персонализирани печатни продукти в малки тиражи като визитки, покани, календари, флаери и др. Това е и началото на фирмата, тогава с името „Копирно ателие КОНТРАСТ“.

След това имах черно-бяла копирна машина от серията bizhub. През 2006 година покрай бума в строителството започнахме да предлагаме чертежи в голям формат. От 2012г. качеството на дигиталния ни печат стана привлекателно не само за крайните клиенти, но и за рекламни агенции, като започнахме да изработваме продукти като менюта за заведения, каталози, брошури, луксозни каширани изделия и др. Едновременно с това тиражите ни започнаха да стават по-големи, растяха и изискванията ни към техниката, с която работим и нашите партньори, които я обслужват.

От 2013 предлагаме печат на канава, пана за стени, фолио за витрини и подобен тип продукти в широк формат. В момента офисът ни е до Медицински университет Варна. Тук конкуренцията е голяма – на улицата до университета има няколко копирни центъра. Ние не разчитаме само на университета (макар да са наш клиент), а развиваме различни рекламни продукти, които са към различен тип клиенти.

георги кръстев

Изборът на AccurioPrint C2060L

Георги: Последната машина, която купихме от Коника Минолта е Accurio Print C2060L и я избрах по ясно зададени критерии. Знаех какво искам, особено след като проучих какво предлагат другите марки в този клас. Отказах се от някои доставчици, защото не съм доволен от сервиза, а от някои марки машини в същия клас бях разочарован от качеството.

Не съм проучвал машини втора употреба, защото с тях можеш да предлагаш само продукти с ниско качество. А ние искаме да развиваме продукти с добро качество, произведени в кратки срокове. Особено бях доволен, че Коника Минолта ни дадоха машината за тест в рамките на две седмици, докато взема решение.

георги кръстев

За важността на сервизното обслужване

Георги: Впечатлен съм от сервиза и обслужването на Коника Минолта България. Мога да кажа, че до момента сервизът е безупречен. Ние сме клиент на клона на Коника Минолта във Варна и досега не сме получавали толкова добро обслужване. Например имахме проблем с машината и за по-малко от осем часа всичко беше отстранено. Когато поръчваме консумативи, получаваме back up в деня след поръчката. С други доставчици сме чакали консумативи с месеци, а за самата реакция от сервиза им – със седмици.

Коника Минолта са наясно, че когато ние работим безпрепятствено, това е добре и за тях. Те са един от малкото доставчици, които следват правилото, че обслужването е най-важното.

георги кръстев

Клиентите, изискванията и пазарът

Георги: Инвестираме, за да се развиваме. Когато конкурентна на нас фирма се оборудва с нови машини, нашите поръчки спадат. Затова и с новата машина от Коника Минолта предлагаме повече и по-качествени печатни продукти. Това повиши оборотите на настоящите ни клиенти към нас. Самите ние започнахме да разработваме нови продукти – фотоалбуми например. Работим с крайни клиенти и фотографи, които търсят краен продукт. Скоро ще пуснем и web-to-print портал, с който ще ги улесним максимално. За фотографите, които нямат времето да правят дизайн на албуми и биха го инвестирали да правят фотосесии с клиентите си. И за крайните клиенти, които търсят краен продукт, но нямат бюджет за дизайн.

деца

Екипът на Контраст и бъдещето

Георги: Правя всичко възможно да оптимизирам работата, за да можем да предложим бърза и лесна услуга за клиентите ни. Поддържаме малък и сплотен колектив. Подбирам служители с малък опит, но с висок интерес към продуктите, които изработваме. Това ни го осигурява специалността „инженерен дизайн“ в Технически университет – Варна, където се изучават всички софтуерни програми, с който работим, както и повечето продукти, които изработваме. Част от колегите ни са току що завършили специалността млади хора, като вече имаме служители с опит – няколко години при нас.

карти

За нас фокусът в бъдеще е предлагане на web-to-print услуги, за да предложим краен продукт на клиента. В забързания съвремен свят никой няма време да обикаля и търси къде да му бъдат изработени бизнес или рекламни полиграфически продукти. Всеки краен клиент, седнал удобно на дивана с чаша вино, ще може да направи дизайн на визитката си или да изпрати файл за печат на календар със снимка на децата си.  За нас това означава оптимизация на работата на екипа и по-добро обслужване.

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.