Интервю с Димитър Йорданов, Е Принт

3343
Интервю с Димитър Йорданов, Е Принт

Е Принт предлага дигитален, офсетов, широкоформатен печат и книговезки дейности, и извършва търговска дейност с консумативи за полиграфията. Разполага със собствена печатна база и напълно затворен цикъл на производство.

Поводът да се срещнем със собственика и управител Димитър Йорданов е внедряването на нов довършителен модул за етикети на рола DPR Scorpio SCR35PL .

Досега Е Принт предлагаха листов печат на етикети, но вече производството им преминава и към печат на ролни етикети.  

 

Димитър Йорданов, Е Принт

 

Защо печат на ролни самозалепващи етикети?
Д. Йорданов: От много отдавна имам интерес към самозалепващите етикети. Още преди повече от 10 години самите ние – Е Принт предлагахме дигитални машини за печат на ролни самозалепващи етикети, имахме уебсайт за продажба на машините, но тогава все още не беше дошло времето им.

Листовия печат на етикети предлагаме от самото създаване на фирмата, а днес вече е времето на печата на етикети на рола. На въпроса кой определя тенденциите не мога да отговаря – може би не зависи от нас (печатниците), а от технологиите и клиентите. Когато клиентите ни си купиха апликатори и машини за автоматично лепене на етикети, с които да си лепят етикетите, тогава дойде и нуждата от печата на рола. Клиенти споделят с мен как преди са етикетирали ръчно 50 бурканчета за един час, а сега с апликатор лепят по три кашона за пет минути. Ролата позволява автоматизация и повишава качеството при лепенето на етикета (не са криво залепени). Преди клиентите наемаха ниско квалифициран персонал да лепят ръчно, а сега хора за ръчна ниско платена работа се намират все по-трудно и се налага да се заменят с машини.

Любопитното е, че дори и клиенти, които все още не са автоматизирали производството си, предпочитат етикетите на рола, защото отлепянето е много по-лесно, тиражът им е подреден и не се губят или разпиляват отделни бройки.

Защо не се оборудва с аналогови машини, а предпочете дигитални?
Д. Йорданов: Аналоговата машина е за по-големи тиражи отпечатани на флексопечат (letterpress), офсетов печат или дигитален. Ние избрахме дигитална машина, защото обемите ни са малки, нямаме промяна в броя на клиентите и оборотите в момента – и преди им печатахме същите количества етикети, но листово. Когато те самите автоматизираха производството си и дойде нуждата им от ролни етикети, ние отговорихме на тези нужди. Специално довършителния модел от серията DPR Scorpio, го избрахме защото използва плотер за изрязване на етикетите по контур. Този процес автоматично премахва разходите, необходими за изработката на щанц-форми, освен това реагираме много по-бързо в крайните срокове на клиента. DPR Scorpio SCR35PL няма алтернатива в ценово отношение и функционалност. Алтернативите за довършителните са две – аналогова ротационна щанца или лазер, но са твърде скъпи. Лично на мен обаче не ми се правят щанци, защото искам да съм независим от подизпълнители, които са извън България (у нас никой не прави такива щанци) и заради бързината на услугата, която им предлагаме.

Тази машина не можеш да я сравниш с някакъв аналог на друга марка. От дигиталните финишъри, най-бързото е лазерът, но неговата цена е много по-висока. Когато повишим обемите на работа, по-скоро бих инвестирал във втори плотер от тази марка. Единственото, за което не бяхме подготвени е, че ти трябва и допълнителна машина, за да си форматираш (нарежеш) шпули за допълнителните роли, които са ти нужни.

 

Димитър Йорданов, Е Принт
На снимката: Димитър Йорданов, Е Принт

 

Промениха ли новите инвестиции организацията във фирмата?
Д. Йорданов: При нас няма съществени промени или реорганизация след закупуване на новото оборудване. Освен че печатната машина е много по-голяма от останалите дигитални машини в производството, с които вече разполагаме, за нея веднага трябваше да се реши въпросът с довършителните операции. Печатна машина за етикети без довършителна не върши никаква работа. Получаваш едни роли, които няма какво и как да обработиш без специална машина за това. С тази инвестиция задържахме настоящите си клиенти и сега търсим нови, на които можем да предложим услугата печат на ролни самозалепващи етикети.
Най-важното – един човек може да обслужва печата и рязането на етикетите напълно сам – от пускането на файла, до готовата продукция. И печатната машина, и довършителният модул DPR Scorpio работят изключително стабилно, без нуждата от постоянен контрол.

Какви са ползите за клиента?
Д. Йорданов: Клиентите се интересуват от цената на изделието и от времето за производство. Редовният номер е „Камионът чака още 100 етикета, за да си изпълним заявката и да потегли.“. С DPR Scorpio SCR35PL му спестяваме не само време, но и пари за щанцоващ инструмент. С разходите за щанци клиентите трябва да си направят много добре сметката – ако имаш повтарящи се тиражи и те са по-големи, е възможно изработката на щанца да ти е по-рентабилно, защото следващите тиражи ще са ти по-евтини. При нашето оборудване цената е константа, но и не инвестираш първоначално примерно 500 лв. за щанца. Затова и клиентът трябва да е наясно какви тиражи етикети ще печата. Ние можем да предложим по-голямо разнообразие – къси серии, персонализирани, различни визии в един тираж, пробни тиражи.

Нашите клиенти са малки – печатат до 100 000 етикета на година в различни серии. Давам пример за типичен наш клиент, който предлага сандвичи и направи поръчка за 20 000 етикета, което са общо 100 метра печат и рязане. За да си представите обема на поръчката, това като големина е колкото четири, пет ролки тиксо. Такъв тип поръчка, дори в натоварен период, клиентът я получава готова от днес за утре. Всъщност за етикетите на рола тиражът трябва да се смятат в метри, а не в бройки етикети. Ето, днес например имаме поръчка 40 метра, с такъв метраж е много трудно да настроиш ротационна щанца например, а при нас макулатура няма (най-много един, два етикета), докато настроиш пасера за рязане. В повечето случаи и тези етикети са годни за употреба, просто полетата все още не са изравнени. Според мен, около 25-30 метра е минималният метраж за рентабилно производство на етикети на ролка.

Какви облагородяващи и довършителни процеси изискват Вашите клиенти? 
Д. Йорданов: Имаме запитвания най-вече за лак, защото клиентите ни пълнят малки шишенца, често разливат, зацапват и лакът им трябва за защита. Засега не можем да предложим тази услуга, може би в бъдеще. В момента не се позиционираме в луксозния сегмент на винените етикети например или тези с висока добавена стойност, така че и клиентите ни имат по-скоро практични изисквания. Затова и за малка печатница като нас с клиенти на нашия, български пазар, скъпите и големи машини не са необходими. Голяма инвестиция си струва, ако работиш за чужди и платежоспособни пазари и правиш големи обеми. За клиентите, търсещи конвенционални етикети, предлагаме бързина и изпълнение на поръчката в рамките на деня. Самият довършителен модул DPR Scorpio разполага с допълнителна възможност за студено ламиниране, отделяне на отпадъка след рязане и разролване на по-малки роли (слитване).

Какви бяха техническите предизвикателства при инсталацията и работата с DPR Scorpio?
Д. Йорданов: Инсталирахме и печатната, и довършителната машини през юли, но заради летни почивки и карантиниране заради COVID-19 започнахме реална работа от септември. Капацитетът ни за производство на етикети вече е четири пъти по-голям от преди инвестицията.

Засега не сме имали сериозни технически проблеми с DPR Scorpio. Машината си дойде сглобена и готова за работа, само трябваше да се включи към компютър и да преминем обучение за работа. В началото имахме затруднения, докато опознаем медиите. Затова и сменихме много ножове. В момента работим само на полипропилен. Днес например цял ден плотерът си реже сам, докато всеки от нас върши някаква друга работа. Наблюдаваме от време на време, но човек закотвен до машината няма. Идеята е да автоматизираш процеса, за да освободиш време на служителите за други дейности и съответно да им повишиш заплащането. За евентуална нужда от сервиз разчитаме на Иван Иванов и фирма Графтек, които имат вече и други продадени такива машини. Също така, предпочетох италиански производител пред китайските в настоящата ситуация. Разчитам че при нужда, реакцията от Европа ще е много по-бърза.

DPR Scorpio SCR22PL
На снимката довършителния модул DPR Scorpio SCR35PL

Пандемията промени ли начина на работа в малките печатници?
Д. Йорданов: Ние сме типичната семейна печатница – работим със съпругата и сина ми, имаме и няколко служители. В условията на пандемия имаме месеци, в които натоварването не е голямо, а в други месеци се работи без почивен ден – най-вече с членовете на моето семейство. Служителите в повечето случаи предпочитат да не работят извънредно, а аз като собственик работя по 10-12 часа, както и много други собственици на малки печатници правят. Сега е от особена важност да бъдат направени инвестиции в дигитализация, автоматизация на производството и обучение на служителите. В настоящата ситуация това е начинът печатниците от нашия калибър да работят и производството да е рентабилно.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.