Интервю с Иван Стоев, рекламна агенция НИТОС

2823
Интервю с Иван Стоев, рекламна агенция НИТОС

Иван Стоев, рекламна агенция НИТОС

Рекламна агенция Нитос е създадена в Пазарджик преди 25 години. През тези години на упорита работа и много себеотдаване и усъвършенстване, успява да предложи пълен набор от услуги на клиентите си – графичен дизайн,
– предпечатна подготовка,
– рекламна фотография,
– външна реклама,
– офсетов, дигиталени и текстилен печат.
Във всеки един момент се стараят да вложат своя, вече отдавна признат професионализъм.

Поводът да се срещнем с Иван Стоев е дигиталната машина, закупена от Коника Минолта България –  Accurio Press 2060.

Как започна всичко?

Иван: Стартирахме през 1991г. със зала за компютърни игри. Започнахме и първите си стъпки в рекламата , като изключително ни помагаха знанията ни за работа със софтуер, което тогава много малко хора умееха.
Аз лично още в ученическите си години се занимавах с програмиране, което ми даде увереност, че ще се справя. Създадохме фирма Нитос, чийто бизнес бе направата на микропроцесорни системи за управление.
Самата реклама не беше водеща, а по-скоро имаше допълваща такава към основната ни дейност.

рекламна агенция НИТОС

Четирима приятели станахме съдружници, от първите букви от имената, на които идва и името ни – Николай, Иван, Таквор, Светослав, а О поставихме за благозвучие. Впоследствие всеки тръгна по своя път и в рекламата останах само аз.

След 2002г. започнах да се занимавам паралелно и с фотография. Установих, че всъщност това ми ново хоби може да се превърне в успешен бизнес, защото по онова време в Пазарджик нямаше специализирано студио за продуктова фотография.  За да мога да предложа добър краен продукт, трябваше да има добри снимки, които да визуализират идеите. Реших, че освен желание и интерес е нужно да имам и подходящата техника. Купих дигитален фотоапарат, започнах да се подготвям и теоретично, като заложих на много четене на специализирана литература. Това ми помогна да разбера, че всъщност фотоапаратът няма кой знае какво значение и започнах да инвестирам в осветление. И така стартираха моите търсения и интереси в сферата на фотографията.

Иван Стоев, рекламна агенция НИТОС

След време установих, че е по-добре да имам и машини, за да предложа добър рекламен продукт.
Първо си купих дигитална машина Xerox, след това широкоформатна машина и с времето разбрах, че имайки собствени машини, можеш да контролираш процеса на производство и да го управляваш от снимката до крайния продукт , като много важен е и постоянния upgrade на техниката.

Как се случи трансформацията от фотография към реклама?

Иван: След като развихме студиото за продуктова фотография купихме и машини за дигитален печат. И до днес този процес не приключва, а напротив – постепенно добавяме нови машини и технологии.
Последната ни придобивка във фирмата- текстилният принтер за тениски направих и заради колегата си Васил Пипев – той ме запали и така открих света на текстилния печат.
По отношение на клиентите, работим с всички групи – от компании и големи клиенти до крайни потребители. Най-търсени и развити при нас са листовият и дигиталният печат, след това – текстилният печат – тениски и работни облекла. Сега стартираме и онлайн търговия с текстилните продукти.

Иван Стоев

За важността на екипа в рекламната агенция
Иван: Ние сме осем души като в рекламния екип са четирима дизайнери, плюс двама колеги, които се занимават с довършителните операции. Машините ги ползваме като офис принтери – всеки, който създава дизайн, си го отпечатва сам на машината и контролира изходния продукт. Работата с печатното оборудване е децентрализирана. До момента не съм имал нужда само от оператор на машина, но с увеличаване на обемите , чувстваме нуждата и от такъв специалист. В екипа ни преобладават младите хора, които успешно обучаваме и приобщаваме към нашия начин на работа.. Във фирмата има и колеги, с които работим от над 20 години и мисля че успяваме да съчетаем техния опит с енергията на младите ни колеги.

Какви са предизвикателствата пред рекламната агенция в малък град?
Иван: Изцяло отвореният и дигитализиран пазар на услугите, както и силната конкуренция в цифровия и широкоформатния печат, както и поради близостта до двата най-големи града – Пловдив и София, са причина в нашия град да има силен дефицит на кадри и в рекламата. Другият проблем е, че по-големите фирми в Пловдив и София държат ниски ценови нива, като компенсират с големи обороти, което за нас създава много неудобства и проблеми.

Защо Konica Minolta?
Иван: Купих първата дигитална машина и след това широкоформатния принтер. Когато проучвах какво да купя, попаднах на интересен модел на Konica Minolta – bizhub C6000L. Бях се запознал с презентация за машината и ме привлече опцията печат – дуплекс на 300 грамов картон. Направиха ми много бърза и добра оферта, видях как работи машината при техен клиент и веднага я купих. Хареса ми простотата на обслужване, лесната работа с RIP-а и ми допадна като практично решение. След това се обнових с модела Konica Minolta Accurio 2060, когато излезе на пазара. Избрах пак Konica Minolta, защото и за този модел имаше добро ценово предложение, а сервизът им в Пловдив е на 30 минути от нас, а това е особено важно. Слава Богу, имали сме много малко такива случаи и винаги техниците са реагирали навреме.

Каква е важността на конкуренцията, пазара и хората?
Иван: В Пазарджик сме една от най-старите рекламни агенции, а като колектив и възможности сме най-големите. В НИТОС работим в посока усъвършенстване на довършителните процеси за листовия печат – подвързии и топъл печат, защото те генерират по-висока добавена стойност и ни помагат да затворим процеса и да сме не само качествени, но и бързи.

Защото (освен качеството) за клиента не е важен толкова въпросът „Какво?“, а въпросът „Кога?“.  

Успяваме да реагираме навреме и със специалисти, и с техника и имаме възможността да осигурим монтажи на рекламни съоръжения.
Имаме добри контакти и с фирми, които имат собствена билборд мрежа – основно в Пазарджик и във Велинград. Така можем да осигурим на нашите клиенти един завършен цикъл – от идеята, през реализацията и монтажа на съоръженията. Така че, справяме се и се развиваме. Аз също работя наравно с колегите на всички машини.

Преди време, поради лични проблеми, се наложи да отсъствам от офиса за по-дълго време. Това беше своеобразен, макар и болезнен стрес-тест за бизнеса – той преодоля този период и установих, че дори без мен той работи благодарение на професионализма на колегите.

Всеки клиент трябва да получи това, което очаква и е платил за него, затова услугите трябва да бъдат на наистина на високо ниво.
По-голямата част от нашите клиенти оценяват труда ни, усилията ни и качеството, което им предлагаме.

Повече за Konica Minolta Accurio 2060

  • начален набор от довършителни функции
  • качество на цвета благодарение на тонера Simitri® HDe и системата S.E.A.D. IV
  • широка гама поддържани медии
  • печат на по-голям грамаж хартия до 350 г/м2
  • още по-високо качество на изображението.
  • подобрени възможности за печат на пликове с по-висока скорост и по-висока рентабилност.
  • голяма входяща тава с вместимост от 1000 листа за печат на банер с размер до 750 мм.
  • по-ефикасен печат на корици за книги
  • А3 брошури с трикратно прегъване
  • възможността за банер печат до 1200 мм дължина

От автора: В предишно интервю ви запознахме с бизнеса на ImFact Studio и неговия управител Васил Пипев. И двете рекламни агенции Нитос и Imfact Studio имат няколко общи неща – и двамата собственици са фотографи, работещи в различни градове и са колеги и приятели. Често си помагат и се съветват, вървят по един и същи път в развитието на услугите си и най-вече при избора на печатно оборудване, софтуер и медии. И двамата се доверяват на Коника Минолта България като два пъти избират дигитални машини от този доставчик, заменяйки стара машина с по-нов модел. Любопитното в тези две интервюта е да ви покажем два сходни модела дигитални машини, с които се предлагат сходни печатни продукти и услуги на два локални пазара и индивидуалния подход на всеки от двамата собственици за развитието на бизнеса им.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.