Интервю с Огнян Ванчов, собственик на Vex1 печатен център

9116
Интервю с Огнян Ванчов, собственик на Vex1 печатен център

огнян овчаров

Огнян Ванчов е собственик и управител на великотърновския бранд Vex1 за дизайн, печат и реклама.

Говорим си за новата дигитална машина Accurio Print C3070L, с която наскоро се оборудваха.

Фирмата
Vex1 работи като малък център за печат и дизайн. В момента сме четирима души. Идеята ми винаги е била да сме малки и бутикови без да се разрастваме. Сигурен съм, че не сме загубили от решението си да не ставаме „големи“. Така със сигурност имаме спокойствието да работим креативно, да бъдем гъвкави и да приемаме клиентите си лично. Не мисля, че добра реклама може да се прави в голяма фабрика. Концепцията ни е не да правим всичко, а да правим само това, което умеем, но най-добре от всички. Много фирми се впуснаха в покупки на всякакви машини – широкоформатни, фрези, лазери… Ние се фокусирахме в това да правим дизайн и печат в малки тиражи. Естествено, покриваме целия спектър от рекламни услуги, но в специалността си сме най-добри.

Позиционираме се като принт център, който предлага и дизайн.
Аз съм от трети клас на кръжоци по рисуване, и двамата с моята съпруга и съдружник Веси сме рисували с години и дизайнът е част от нашата работа. Аз съм график, а съпругата ми – живописец. Аз правя логата, а Весето – останалата част (смее се).

Двете звена, на които наблягаме в работата са дизайн и печат. Имаше време, в което рекламните агенции предлагаха дизайна безплатно, ако клиентът печата при тях. Това е безумие, защото той отнема много повече ресурси от печата, а и за мен е лицето на всяка рекламна агенция. От тази гледна точка гледам сериозно на него, защото той носи пари и освен това ясно показва кой колко може.

vex1

 

За името Vex1 и началото на дигиталния печат

Тривиално е. От имената на Весето и Алекс – съпругата ми и синът ми. Всичко се случи бързо и случайно, никой не е мислил толкова за бранд или нещо подобно. После се оказа, при регистрацията на английски, че думата vex означава дразня, провокирам. А това беше точно в целта, защото ние се появихме в момент, в който големите офсетови печатници проучваха пазара и показваха отпечатъци от дигитални машини на клиентите си с въпрос ако имат такава машина ще печатат ли при тях. От предишни мои занимания усещах нагласите на пазара спрямо дигиталния печат и така започна всичко. Не съм имал намерение да правя нещо преднамерено или да се конкурирам с някого на пазара. Реално бяхме в нова ниша.

Първата дигитална машина във фирмата

Ние се появихме на пазара с една машина DC12. Наш приятел от София ни свърза с негови във Варна и се получи така, че имахме цифрова машина, на която да печатаме и помощ, за да започнем. Не съм очаквал, че някой може да ми даде такава възможност да изкарвам пари, само защото имам желание да работя. Затова и изцяло на тях дължим нашия „дигитален“ старт, че и следващите машини. След това изтеглихме кредит, ипотекирах един апартамент и взехме втора машина – Xerox DC 6060. Не сме започнали с един лев инвестиция. За DC6060 не съм правил голямо проучване на техническите характеристики – просто прецених, че пазарът във Велико Търново ще поеме по-голяма машина. Естествено, с притеснения в началото, защото нямаше натоварване като за нея. С тази дигитална машина печатам оттогава и тя работи добре и до днес. Поддържа постоянство в цвета и тиражи от 300-500 листа излизат за нула време.

vex1

Много от проблемите й познавам като пръстите на ръцете си.  Това понякога е полезно – когато се появи един проблем, той може да ти помогне да се научиш. Аз дори за твърдите медии имам някои подобрения при използването на този модел. Всички тези знания и умения ме научиха какво да търся при покупка на следващата. Лош трансфер, мажещ фюзер, проблем с ксерографията и подобни технически проблеми ти убягват, ако си само оператор, защото идва техникът и ги оправя.

Като човек, знаещ как работи машината, знам и какво да търся. Сега, например знам какво ми трябва и когато избирах машина, исках да имам добър трансфер на специалните релефни медии за визитки, безпроблемно ламиниране, възможността за гланцов и матов отпечатък, банер принт и т.н.

Проучването за нова машина
Реших да спра Xerox DC 6060. Все още съм много доволен от нея, но просто й спира поддръжката. Както казах, важно ми е да нямам проблем с ламиниране на тъмни цветове, да мога да печатам банер принт, различни формати плакати и релефни медии. Пробвах всички машини в този клас с пробни файлове и разпечатки. Спокойно мога да кажа, че взехме най-добрата и технологична машина. Съвсем скоро след като заработи на 100 процента, всеки ще може да се убеди лично.

Konica Minolta не влизаше в никакви сметки, но…
Преобладаващото мнение беше да не гледам машина Konica Minolta и аз я изключих от сметките. И тук съвсем случайно, точно два дни преди Коледа коментирахме спирането на Xerox DC 6060, когато пристигна покана за събитие на Коника Минолта България за представяне на MGI. Тогава си казах, че явно трябва да видя какво предлагат. И както се оказа, това е най-добрият избор.

Изборът на  Accurio Print C3070L – късмет или избор?

Късмет не беше в никакъв случай, нали в началото Кonica Мinolta не влизаше в сметките. Експертът по производствен печат от Коника Минолта България Калин Димитров е голяма част от вземането на моето решение – освен добра оферта, разбра какво искам и в крайна сметка си купихме машина. Комуникацията с него беше винаги лична, бърза и на най-високо ниво. Човекът и личната препоръка продават, както във всичко и навсякъде.

Продуктите и клиентите
Менюта, визитки, каталози, календари, етикети – всичко, свързано с дигиталния печат. Не се борим с офсетовия печат, а по-скоро го допълваме. Знам в кои тиражи сме силни. И всички тенденции са такива. Разчитаме на добавянето на стойност повече, отколкото на борбата за цена.

Ние сме на пазара 15 години – всичко се изгражда с времето. За Велико Търново сме силен бранд. Работим и с клиенти от цяла България, повечето по препоръка от други доволни клиенти. Както казах, личната препоръка е най-силният инструмент за продажба.

огнян овчаров

Ценовата политика 

Лично приемаме всяка поръчка на нашите клиенти и тяхната работа е да споделят идеята си – останалото ще го свършим без дори да разберат колко труд е нужен. Това, което съм заложил от началото, е да не сме просто фабрика за реклама – по-скоро сме криейтив работилничка за реклама. Качеството и личното отношение е най-важното. Важи и за крайните клиенти и за колегите, с които работим. Не ми пречи да дооправя предпечата на колега вместо да върна няколко пъти файла, докато отговори на всички изисквания за печат. Работата ни е много оптимизирана – от пристигането на файла до пускането му, а знаеш какви файлове пристигат от рекламните агенции понякога. Реално не вземаме пари за проверка или малки корекции на файлове и можем да си го позволим заради добрата организация и оптимизация на работата ни.

За мен работата е удоволствие и осъществена мечта, учил съм за това толкова години. Виждаш ми офиса – минават приятели, бъбрим си с клиенти, смеем се с колеги, работим с удоволствие.

Няма как да бъдеш евтин в рекламата.

Цените на услугите ни – за скъпи не знам, но не са евтини със сигурност.  Случвало се е да ми се разсърдят, когато кажа, че парите за някоя идея е по-добре да се похарчат за почерпка с приятели – така поне ще останат спомени. Някои поръчки просто нямат никакъв смисъл. От други на пръв поглед безумни изисквания добрия дизайнер ще направи чудеса. За всичко това е нужно внимание и време. И е по-добре да бъдем честни като работим по-скъпо, но качествено, отколкото евтино и безхаберно. Ходиш ли при най-евтиния фризьор, зъболекар или автомонтьор? А ходиш ли ако не си сигурен, че са добри? Има ли значение дали визитката, която те представя струва 15ст. или 95ст.?

Изборът на хората
Нямаме текучество във фирмата. Имаме и колеги, които преди това са учили и работили други неща. Предпочитам аз да си намеря хората и да ги науча, отколкото да дойдат с грешни навици. А за това дали са придобили знания и умения говори факта, че повечето са продължили пътя си в същата професионална сфера. При всички положения имат достатъчно свобода да вземат решения, за да дадат най-доброто качество или да променят работния процес ако е нужно. А за това трябват хора, които са умни и не ги е страх от работа.

векс1

Извън работата
Забавленията ни извън офиса за повечето хора са малко екстремни. Всички занимания, които вдигат адреналина са нашият начин да изкраме добре. Това е и част от цялостната ми философия да бъдем възможно най-много време заедно със семейството и приятелите си – това са важните неща. А и трябва да презаредим батериите за още дизайн, печат и реклама 🙂

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.