Актуална база данни за фирмите от печатния бранш през 2011

2240
Актуална база данни за фирмите от печатния бранш през 2011

След почти месец прозвъняване и актуализиране на базата данни за Polygraphy Info 2011, вече сме готови с окончателната бройка от 1046 фирми. Това са работещите печатници, фирми за външна реклама, търговци на консумативи, софтуер и оборудване от различен калибър.

Въпреки реплики на някои доброжелатели от типа „За какво е тоя каталог, като ние сме само 4-5 значими печатници?“, това са за момента всички значими фирми, които обхванахме. Вярваме, че за всички тях има място щом са на пазара и работят. Как правят останалите неща, не смеем да се ангажираме с коментар.

В каталога не присъстват рекламни агенции, които са само посредници и нямат собствена производствена база, както и издтелства, които нямат собствена печатница. Включили сме само производителите на печатни и рекламни продукти.

Макар да не сме правили целенасочено проучване, разговорите ни с голяма част от фирмите очертаха няколко тенденции:

– на места има фалити или смяна на дейността. Става въпрос за малки фирми и/или търговци и посредници, които не са големи или фактор на пазара. Апокалиптичните прогнози за верижни фалити не са се случили. Надяваме се и да няма такива.

– къде повече или по-малко фирмите работят. Макар и в по-малки обеми и с всичките проблеми, които си знаем от няколко години /забавени плащания, съкращения, неизплатени пари от държавата/, повечето хора, с които разговаряхме звучаха добре, а някои дори казваха: „Тук сме, живи сме, работим.“ Споменаваме това, тъй като ще запомним миналогодишното прозвъняване на фирмите с преобладаващото минорно настроение.

Разбира се, това са неща, които споделяме на база неформални разговори, дано се намерят и достоверни данни, които да потвърдят предположенията ни, че кризата е накарала голяма част от хората да оптимизират работата си, вместо да фалират.

Това е от нас. В момента работим по рекламните страници на клиентите. Заснехме производството на няколко вложки. И тази година ще има какво да се види в каталога. Корицата ще е доста нестандартна като материал. Не казваме по-силни думи, макар че материалите на фирма Щерев заслужава това, но го заслужават в отделен материал, посветен само на тях.

Тази година заложихме на възможно най-проверените партньори, които да изпълнят каталога – Щерев /корица/, Булгед /печат/, БИГ 97 /довършителна обработка/, ВПМ Вектра /кутия/. Хората, които ни познават, знаят, че обичаме спокойствието в работата, нещата да се случват лесно и да ни е приятно. Затова избрахме да работим точно с тези хора.

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.