Втора серия с въпроси за браншовия каталог Polygraphy Info

1603
Втора серия с въпроси за браншовия каталог Polygraphy Info

След отговорите на първите най-често задавани въпроси за печатен каталог Polygraphy Info 2010, ето я и втората част.

Защо каталогът е със спирала, а не е шит или лепен, както всички стандартни каталози?

Спиралата беше необходима по две причини:

Събирането на различни видове вложки е невъзможно по друг начин. Невъзможно е да събереш на едно място експонирана пластина, фолио, канаваца, фотохартия и още куп дебели рязани и щанцовани картони в лепено издание. А всички сме виждали изпадащи рекламни материали от опаковани лъскави списания. Колкото и красиви и скъпи да са били тези вложки, животът им е кратък и винаги завършва в коша.

Разтварянето на каталог е много по-удобно, когато го държи спирала. Ако някой се е опитвал да разтвори дебел каталог, да си задържи страницата отворена и да вдигне телефонната слушалка, за да набере избран номер, добре разбира за какво иде реч.

Кой направи индексацията на продуктите и услугите и някой от полиграфическия бранш одобрил ли ги е?

Индексацията направихме сами. Не сме събирали научни съвети, нито имахме време да умуваме и мъдруваме дълго. Направихме индекса такъв, какъвто смятаме за удобен и полезен. Помогнаха колеги, специалисти в различни области на полиграфията, за да уточнят коректните наименования и класификации.

За съжаление, никъде няма готова и официална класификация на услугите в полиграфическия бранш. Не и актуална, коята да отговаря на нуждите на бранша в този момент. Направихме, каквото можахме. Разбира се, тази основа винаги има нужда от надграждане и подобрения. Съвети и помощ за подобренията приемаме по всяко време.

Защо са нужни цели три месеца за производството на този каталог?

Преди да се стигне до отпечатването и сглобяването на подобно издание са необходими поне 1-2 месеца подготовка. Един месец е отделен за контакти рекламодатели и подготвяне на тяхното представяне. Тъй като е заложена идеята за ефектно представяне, за всеки клиент се планират и подготвят индивидуални рекламни пакети, за да бъдат представени продуктите им по най-добрия начин. Координацията на рекламното представяне на над 10 рекламодателя изисква време за изработка, корекции, одобрение. Вложките, които пристигат от клиентите си имат своя график и понякога закъснения.

Най-трудоемка е актуализацията на данните в каталога – всички 1 450 фирми, които присъстват трябва да бъдат прозвънени и да бъдат сверени данните им и дейността, която извършват. Това се прави кампанийно за каталога и отнема около месец. Останалите четири седмици са за предпечат, печат и книговезване. Очаквайте новото издание през февруари 2010.

В следващите месеци ще покажем не само производството на каталога, но и ще посетим всеки клиент, който е избрал представяне чрез вложка. Така ще можете да видите как се печата върху различни медии и какви са особеностите.

Вижте още:  Започнахме подготовката на Polygraphy Info 2010.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.