Започнахме подготовката на Polygraphy Info 2010

1809
Започнахме подготовката на Polygraphy Info 2010

В следващите три месеца ще можете да проследите онлайн развитието на целия проект. Обещаваме редовно да публикуваме всички интересни неща, които организираме и правим по каталога. 

Какво направихме досега?

Направихме отделен информационен сайт за проекта.

В началото на ноември стартирахме кампанията по набиране на рекламодатели за новото издание. Въпреки сложната икономическа ситуация в бранша, отново се радваме на подкрепата и доверието на нашите клиенти. На по-късен етап ще ви представим и новите клиенти, които ще се включат с рекламни позиции.

Ето и някои от въпросите, на които най-често отговаряме.  

Защо тиражът на Polygraphy Info е точно 500 бройки?

Работата ни показва, че при подобни каталози има два модела, според които да се създаде и развие продукта.

Първият модел е производството на скъп и ефектен продукт, който достига до прецизно таргетирана аудитория. Срещу всяка разпространена или продадена бройка стои името на човек, който има отношение към печатната индустрия и е желан потенциален клиент или партньор. Информацията в каталога е обогатена с ефектни рекламни страници и вложки, които да онагледят материалите и технологиите, които се използват за създаването на печатните продукти. Няма кухи тиражи, нито бройки, които попадат в неподходящия офис или при хора, които не се интересуват.

Вторият модел е производството на масов продукт с голям тираж, който се разпространява като безадресна реклама по фирмите, свързани по какъвто и да е начин с бранша. Каталогът можеше да прилича на „Жълти страници“, „Golden Pages“, „Каталог БГ“ или производните многотиражни каталози, напечатани на евтина вестникарска хартия, украсени с луксозни рекламни страници. Информацията в тези каталози е достъпна и на много места в Интернет. В нашия случай – ние вече имаме електронен каталог www.polygraphy.info и простото отпечатване на същата информация не ни се стори интересно.

Заложихме на първия модел и сме убедени, че взехме правилното решение. Печатната индустрия не бива да се представя на принципа „Обущарят ходи бос“.

Постарахме се да направим Polygraphy Info 2009 като издание, чрез което печатната индустрия да демонстрира възможностите си във всичките й форми – ефектни хартии, мастила, технологии за печат и довършителна обработка. Всичко, което не можем да покажем в електронния каталог www.polygraphy.info, го показваме в това издание. И тиражът е само 500 бройки, защото клиентите, които вземат решения и отговарят за изпълнението на добрите рекламни кампании са малко, но търсят качествени печатни продукти, които да им покажат нещо ново и креативно.

 

Как се разпространява тиражът? Половината от тиража на изданието достига до избрани специалисти на ключови позиции в компании от печатния, рекламния бранш и маркетинг отделите на големите рекламодатели и клиенти с голям обем печатни и рекламни продукти. Малка част от този тираж се заделя за таргетирани събития, на които уеб порталът www.printguide.info партнира. Останалата част от тиража се продава в онлайн магазина shop.printguide.info, в който пазаруват редовни клиенти повече от 3 години.

Каталогът не се продава в големи книжарници или онлайн магазини, тъй като подобен B2B продукт няма да бъде представен пред подходящата аудитория, нито ще заеме място, което заслужава. Цветна кутия, поставена на долния ред между всякакви книги и списания не е място, което си заслужава. Затова и в стратегията за разпространението на каталога не присъства думата „брак“. Заявяваме го най-отговорно.

Скоро ще видите и отговорите на другите три въпроса:

– Защо каталогът е със спирала, а не е шит или лепен?

– Кой направи индексацията на продуктите и някой от полиграфическия бранш одобрил ли ги е?

– Защо са нужни цели три месеца за производството на този каталог?

 До скоро!

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.