За каталозите и рекламата в тях

4831
За каталозите и рекламата в тях

Тази седмица прозвъняваме всички фирми, които ще влезнат в печатен каталог Polygraphy Info 2010.

 

Екипът ни е от трима души и актуализираме данните на малко над 1100 фирми от целия бранш. Софтуерът, който си написахме миналата година за управление на базата данни, ни е много полезен, тъй като автоматично актуализираме и електронния каталог www.polygraphy.info.

 

Макар и малко уморителна, тази работа е много приятна и интересна.

 

За съжаление, установихме и няколко порочни практики, които прилагат колеги от други каталози.

 

– Изпраща се каталог с някакво CD, подписвате се на куриера, а някъде с малки буквички пише, че ако не върнете пратката до няколко дни, трябва да платите каталога и CD-то, които са на някаква цена. Това настройва негативно много потребители, които не желаят да закупят нещо, което не са избрали. Прави ги и подозрителни към всякакви каталози.

 

Бихме искали да напомним на всички фирми от бранша, които не са работили с нас, че каталога Polygraphy Info 2010 можете да получите само по три начина:

 

– да го закупите само от едно място – онлайн магазина ни.

 

– да ви го подарят рекламодатели в каталога, защото сте техен клиент или партньор и са ни поверили организацията на пратката. Това е отбелязано върху каталога като персонализирано съобщение. Вие не заплащате нито каталога, нито доставката му.

 

– да ви го подарим на специално браншово събитие, на което сме медиен партньор.

 

Правим това уточнение, тъй като в печатния и рекламния бранш сме познати, но не се познаваме с всички фирми лично, а въпросната порочна практика се шири навсякъде. Смятаме, че е некоректно да прилагаш разни номера и хватки /които не сме сигурни и че да законни/, за да принудиш хората да купуват нежеланите ти продукти и това е меко казано… непрофесионално. Ще се въздържим от други квалификации.

 

 

– Друга порочна практика на някои каталози – обаждат се за сверяване данните на фирмата и след минимум 10 минути загуба на ценно време, се обявява, че тази информация ще бъде публикувана, само ако се заплати определена сума.

 

До уважаемите колеги, работещи в сферата на каталозите и работата с информация: Ако не сте забелязали, хората могат да стигнат до вашите каталози безпрепятствено – сигурни сме, че всички се грижим да сме добре позиционирани в Интернет търсачките. Да прилагате подобни похвати, за да продавате услугите си, не е професионално. Честната търговска практика е да се обяви, че искате да продадете нещо и потенциалният клиент да реши дали желае да закупи услугата ви. Всичко останало е подвеждане и дребни манипулации, които водят до недоверие и нежелание да се контактува с вас.

 

Нашата работа: повечето клиенти, които ни познават, вероятно са забелязали, че нямаме практиката да досаждаме на хората с обаждания и безсмислени оферти. Всеки, който желае да рекламира дейността си в Интернет може да стигне до нас. При над 2000 фирми в печатния бранш, познаваемостта ни е над 95%. Не смятаме, че трябва да насилваме хората да ползват услугите ни. Обаждаме се веднъж годишно, за да актуализираме данните и дейността на всеки от бранша. Едно обаждане отнема не повече от 3 минути /засичали сме ги с хронометър./

 

Не ни се искаше да пишем остри постове, но беше важно да уточним тези неща – всички фирми в печатния бранш присъстват в eлектронния ни катало безплатно, освен ако не са пожелали да бъдат рекламодатели. Печатният каталог Polygraphy Info 2010 се продава, само ако се поръча от магазина ни. Подаръците, които са пожелали да направят клиентите ни на свои контрагенти, са изрично упоменати като подарък и от получателя не се изисква да се заплаща каталога или куриерската услуга.

 

Ако все още не сме стигнали до вашата фирма, ще ви се обадим, но не за да ви продадем нещо 🙂

 

Екипът на Полиграфия инфо

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.