Излезе първи брой на сп. Полиграфия за 2006 година

2759
Излезе първи брой на сп. Полиграфия за 2006 година
Spread the love

В първия за настоящата година брой на най-старото полиграфическо списание в България ще се запознаете с един нов вид организационна структура, наречена Клъстер (от англ. Cluster – грозд или прен. групиране).

С цел посрещане предизвикателствата на предстоящото ни влизане в Европейския съюз за формулиране, търсене, намиране, обявяване и защитаване на специфичната роля на производство на печатни и медийни продукти, Съюзът на печатарската индустрия в България (СПИБ) създаде Клъстер „Българска медия и печат”. Първият материал в броя е посветен именно на него, за да могат всички членове на СПИБ, както и останалите колеги полиграфисти, да добият по-ясна представа за това сдружение, което предстои да се развива през следващите години в полза на бранша и обществото ни като цяло.

Във връзка със сериозните структурни промени, предприети от групата Cappelen, една от най-големите фирми на българския пазар за хартия, е интервюто ни с г-н Ян Капелен, създател и собственик на фирмата, носеща неговото име.
По повод 125-ата годишнина на най-старата действаща печатница в България – Държавна печатница „Образование и наука” ЕАД – ви срещаме с нейния сегашен заместник директор – инж. Ангел Танев, за да научим как едно държавно предприятие успява да оцелее в днешните условия на пазарна икономика, при все по-нарастващата конкуренция в полиграфичния бранш в България.
Обзор на потреблението на офсетови печатарски пластини в България, на страниците на списанието, прави инж. Тома Палигоров, специалист Продукти в Кодак Полихром Графикс, България.
Новите широкоформатни принтери на Нewlett-Рackard – HP Designjet 8000s и HP Designjet 9000s са поводът за срещата ни с г-н Милен Манчев, продуктов мениджър в НР България. В същата рубрика предлагаме информация и за широкоформатните принтери на Canon, предлагани на българския пазар от фирма Кантек.
С новите скали процесни мастила на Sun Chemical – Express и Exact – ни запознава Радослава Господинова от фирма Литомат, представител на Sun Chemical за България.
В броя ще прочетете още интересна информация за изминалото изложение PaperWorld във Франкфурт/Майн (25-29.01.2006), както и за предстоящото IPEX в Бирмингам (04-11.04.2006); с какви награди от конкурса ДюПонт в Истанбул се завърнаха българските фирми Ротопринт ООД, Булгед ООД и Гед ООД, както и за много събития, семинари и изложби в полето на полиграфическия бранш.
С подкана за участие в ежегодния конкурс за корпоративен календар, който се организира по време на изложението ПринтКом в Пловдив, ви срещаме с дизайнера на фирмения календар на ПК «Димитър Благоев» – Диана Петкова.
Не пропускайте този брой – още много интересни и полезни неща ще научите от нашата рубрика «Новини».
Приятно четене,

Десислава Брайкова

гл. редактор на сп. Полиграфия & ПроГрафика,

издания на БиЕмДжи ООД

Биографична информация