ProGRAFICA навърши една година

2382
ProGRAFICA навърши една година

Пожелаваме на колегите от ProGRAFICA много успехи. Разгледайте корицата и съдържанието на новия брой на списанието тук.

ProGRAFICA навърши една година и правейки своите „първи стъпки“ в този наситен с информация свят, то върви по собствения си път. Щастливи сме, когато някой от вас сподели, че отдавна е трябвало да се появи подобно издание — ето защо ние се стараем да разберем какво точно очаквате от него, поднасяйки ви специализирана информация в широк спектър. В този брой имаме честта да ви срещнем с г–н Теодор Милев — управляващ директор на „Майкрософт България“ — който, специално за читателите на ProGRAFICA, разказва своите впечатления от проведената наскоро в София технологична конференция „Дни на Microsoft 2006”.
Следвайки актуалността на събитията в бранша, една от основните теми в този брой е новият QuarkXpress 7.0, представен от Антонина Николова от Евротайп ООД — оторизиран дистрибутор на Quark Inc. за България. Не се въздържахме да добавим още нещо по темата и ние, базирайки се на световните информационни бюлетини. Какви шрифтови формати се поддържат от различните операционни системи Windows и кои са особеностите при работа с шрифтове кирилица, можете да научите от материала на нашия дългогодишен сътрудник Иван Нейчев, управител на ХермесСофт — фирма, занимаваща се основно с дизайн и разработка на шрифтове. Надявам се материалът „Типография. Изкуството на оформяване“, в рубрика „Графичен дизайн“, да се превърне в „настолна книга“ за много от вас. Подтикнати от липсата на литература по тази злободневна в гилдията тема, се обърнахме към г–н Васил Василев (доскорошния главен редактор на сп. полиграфия) с молба да публикуваме отново, специално за ProGRAFICA, неговия труд, писан преди вече доста години, но все още не загубил своята актуалност и полезност по отношение на основните принципи на оформяване на печатните продукти. В същата рубрика, за тези от вас, които се занимават с графичен дизайн, предполагам ще бъде интригуваща новата графична концепция на в–к „Труд“, със своите специфични изисквания и логика на оформление, представена ни от своя създател Людмил Веселинов. Не по–малко интересна продължава да бъде рубриката ни „Въпроси и отговори“, която подготвяме съвместно с българското онлайн издание за полиграфия www.prepressbg.com, в чийто форум има регистрирани над 1600 души, занимаващи се с полиграфия, предпечатна подготовка и дизайн на печатни продукти. В предишния ни брой ви информирахме за това, което се очакваше да се случи по време на най–голямото изложение в света за информационни и комуникационни технологии CeBIT, провеждащо се всяка година през март в Хановер. Сега вече, благодарение на сътрудничеството ни със сп. Computer, ще можете да научите какви краткосрочни и дългосрочни тенденции в бранша са се очертали по време на тазгодишното му издание.

Ще намерите, разбира се, и още интересна информация по различни теми, но накрая, за „десерт“, ви оставяме да се запознаете с новата книга на издателство СофтПрес, представена майсторски от Васил Сирманов в неговия неповторимо увлекателен стил. Очаквайте отново ProGRAFICA в началото на следващата година, а дотогава — не пропускайте предстоящите броеве на сп. полиграфия!

Десислава Брайкова
главен редактор

Съдържание

Новини

Нашето интервю
Дни на Microsoft 2006 — Теодор Милев специално за ProGRAFICA

МОЯТ СОФТУЕР
Новият QuarkXPress 7
Още за QuarkXPress 7

Шрифтове
Работа с шрифтове под Windows

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
Pro arte imprimendi. Типография. Изкуството на оформяване

Графичното пространство на вестника

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
Коректно подаване на файлове

ИЗЛОЖЕНИЯ
CeBIT 2006, XX юбилейно издание

ИЗЛОЖБИ
Бертолд Волпе — създател на шрифтове и оформител на книги

ДИГИТАЛЕН ПЕЧАТ
Ново мултифункционално устройство от Xerox

ФОТОГРА ФИЯ
Casio EX–Z1000

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ЛИТЕРАТУРА
PrePress от СофтПрес

Интернет портал за печатни технологии.