ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Inkling

СподелиТова е Inkling! Нов продукт на Wacom, който е създаден да улесни работата ни.

Inkling представлява цифрова писалка, която превръща мастилото, нанесено на хартията, във векторни или растерни файлове на слоеве.Продуктът Inkling пристига в елегантна кутия и ето какво намираме при отварянето й.Комплектът съдържа химикалка, кутия за химикалката, батерия и книжно ръководство за употреба. Няма диск със софтуер, не търсете такъв.Забелязвате, че има и малка батерия, предназначена за химикалката.

Да надникнем какво има в пластмасовата кутия. Виждаме резервни пълнители за химикалката, USB кабел и специалния приемник на писалката.Приемникът има няколко функции. Той играе ролята на склад на нарисуваното под формата на файлове (до 2GB) и на него е специализираният софтуер Inkling Sketch Manager. Върху приемника има два основни бутона. Единият е за стартиране и спиране на устройството, а другият е за създаване на нов слой от нарисуваното, за което ще напишем по-надолу.USB кабелчето от комплекта служи за зареждане и за трансфер на файловете към компютър. Много удобно са го побрали в специалната кутия. Зареждането на устройството става само през USB порт на друго устройство, например компютър.Дотук използвам термина химикалка, защото една от функционалностите е точно такава. Inkling може да служи и като обикновена химикалка, ако се наложи. В комплекта имаме още четири резервни пълнителя. Какво обаче ще се случи, след като те свършат? Те са стандартни и можете да ги заместите с други пълнители с тези размери.

Самата химикалка има, по наши предположения, две "транспортни" ленти, чието предназначение не успяхме да разгадаем. Oпределено могат да се отстранят и не са необходими за работата на устройството.В горната част има капаче, през което се поставя батерията. Маркировката е едва забележима. На капачето на химикалката има знак "+" , а на батерията знак "-", така че, ако не сте сигурни как трябва да поставите батерията, прочетете указанията или вижте картинката долу.След поставяне правилно на батерията в горния край, ще светне зелено.

При поставяне на химикалката, трябва да я ориентирате правилно и с лек натиск тя остава закрепена в кутията. Изважда се по същия начин, с лек натиск по горната част, откъдето за поставя батерията.Така изглежда химикалката, поставена в специалната кутия.След като батерията на писалката е сложена на мястото си, поставете писалката в кутията и заредете поне три часа устройството. Това е много важен момент.
Ако поставите USB кабела за зареждане в компютър, автоматично ще започне зареждането на драйверите на устройството и то ще ви се появи като включен USB стик със съответните папки със софтуер за Мас и Windows и специална папка за работните ви файлове.

Инсталирането на специалния софтуер Inkling Sketch Manager е задължително. Целта му е разчитането на вътрешния формат на устройството .WPI и в последствие експортът на данните към удобни за редакция формати като PNG, TIF, JPG, BMP или векторните SVG и PDF. Със софтуера Inkling Sketch Manager обаче можете само да разглеждате файловете. За редакция използвайте допълнителен софтуер.За да тествахме функционалността на устройството, се доверихме на Жаклин Атанасова (дизайнер в Атпринт), която има опит с Inkling и работа с таблети.

Внимавайте със специфичния момент на изваждането и поставянето на приемника от кутията. Приплъзва се успоредно на кутията, без да се повдига края нагоре, докато не излезе от USB порта.

Приемникът се поставя с помощта на щипка в горната част на листа преди употреба. Постарайте се да не измествате листа спрямо приемника по време на рисуване. Това би довело до деформации на слоевете на изображението в електронния му вид.

Вече сме готови за работа.Левият бутон служи за стартиране и спиране на устройството.Десният бутон служи за създаване на нов слой. Това е може би най-полезната функция на устройството.Тук кипи неуморен труд.

Това е долната част на писалката. Да, тя има малко по-особен външен вид и има ролята и на предавател. Поради тази причина има специфика при начина, по който се държи и най-важното е тя да не се хваща за оребрената част.На лявата снимка виждате неправилния начин, а на дясната - правилния начин за държане.По време на работа с химикалката е хубаво да знаем, че предавателят е много чувствителен, тъй като работата му е да улови всеки милиметър.Друго основно правило е да не препречваме по никакъв начин връзката между приемника и химикалката, когато рисуваме.Не трябва да слагаме предмети пред приемника, влкючително и собствената си ръка. Звучи неудобно, но е нещо, с което се свиква. Както свикнахме с таблетите и с това, да не си гледаме ръката, докато рисуваме.

На разстояние от около 2см приемникът не реагира на писалката. Имайте го предвид и ограничавайте рисувателното си поле, като се съобразите с това ограничение.Така поставена, ръката пречи и ефектът, който може да се получи е или неотчитане на нарисуваното, или изкривени линии.Така, също е възможно да се получат неточности.Кутията с Inkling е достатъчно малка, за да се постави в чанта и да бъде навсякъде с вас. Хайде, сега в парка, където може да получим вдъхновение да рисуваме.Плюсове:
Идеята на Inkling е да ни накара да излезем извън офиса. С Inkling можем да сме навън с приятели или на почивка и да изразим впечатленията си с новата химикалка. А когато се приберем, имаме възможността да споделим тези изображения с компютъра. Изключително предимство е възможността за съдаване на изходни векторни и растерни файлове на слоеве. Химикалката ни спестява много работа. Вместо да рисуваме на лист, след това да сканираме, изчистим изображението, разделим на слоеве и да започнем да обработваме и т.н., можем просто да седнем да рисуваме и докато рисуваме, да правим слоеве, които получаваме директно като векторни линии или растерни изображения. Друго предимство е, че софтуерът на химикалката е пригоден да препраща директно към програми като Photoshop, Illustrator, Sketch Book Pro.

Минуси:
Добре е софтуерите за редакция (Photoshop, Illustrator и др.) да са инсталирани преди Inkling Sketch Manаger, защото ако е обратното, софтуерът на химикалката няма да разпознае работните програми и ще загубите вградената интеграция с тях. Недостатък е, че ако случайно сме препречили връзката на приемника и химикалката ни, няма да излязат линиите, които сме нарисували в този момент. Трябва да се внимава и да не се размества положението на применика спрямо листа, на който рисуваме. Това също би довело до разместване на изображението, но това може да се редактира в допълнителен софтуер.

Теста направи: Жаклин Атанасова
Снимки: Пламен Давидов

В България, устройството се продава от Адком.

Вижте конкурса, който Адком организират.
Наградените рисунки от Wacom Day 2
2-ри конкурс за рисунка с графичен таблет Wacom


Прочетена 5416 пъти
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на дигитална печатна машина на...
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на офсетова печатна машина Heide...
гр. София
фирма Евентус ЕООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама