ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.Въпроси и отговори
Възможно ли е да се възстанови илюстраторски файл (.AI), който след запис и последв...
На какви машини, технология на печат и с какви мастила се печатат салфетките?
Как да направя QR код с картинка в него?
Статии
Съвети за продаване на VDP решения
Обезмастиляване на inkjet продукция при рециклиране
Mike Ferrari – въпроси и отговори за дигиталния печат на опаковки


Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 12:29 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8430
Не мога да не коментирам във форума днешната ми случка в столичната митница.

Ситуацията е следната:
Пратка от Китай на стойност около 70 лв. идва с обявена стойност 10 $. Нареждам се чинно на гише 13, попълвам си личните данни и после отивам при митническия инспектор на съседното гише. Той ме пита имам ли разпечатна от paypal. Аз отговарям да, но нали има обявена стойност? Той каза че това не го интересува и е важна разпечатката, която съм направил собственоръчно(щото се сетих, че може да мия поискат). Освен нея носех и разпечатка, на която беше показано, че е платено от бизнес акаунт на Paypal. Целта е да си получа ДДС-то, което ще ми начислят. До тук добре. Митническия инспектор сега пък се изметна и каза, че другата ми разпечатка("доказваща", че е платено от бизнес акаунт на paypal) не била важна и никъде на пратката не пишело името на фирмата, а само моето име. Поради тази причина не могат да напишат квитанцията на името на фирмата, без значение от какъв акаунт е платена.

Митническия служител прояви двоен стандарт, като първо не зачете обявената стойност от продавача и се довери за да начисли ДДС на хвърчаща разпечатка. След като му казах че следващия път ще дойда с подправена разпечатка тай вдигна рамене и каза ...ами ела... такива са разпоредбите и ние и шефовете ни го знаем.

Та за да си спестите ДДс-то, което трябва да ви начислят просто нанесете съответните корекции по хвърчащата разпечатка от пейпала. Както знаем за профита като всички вас това е детска игра.

Никой не ви кара да се подписвате на хвърчащото листче или пък да подписвате някакви декларации за вярно подадена информация.

Пускам този пост до някъде защото се чувствам ощетен от неадекватното обслужване.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 12:55 
Старо куче - медалист

Регистриран на: 28 Май 2006, 09:46
Мнения: 3060
Обявената стойност отдавна е нещо, което не значи нищо. Тя има по-скоро застрахователен смисъл или служи за калкулиране на цената за доставка и/или застраховка, но не и за пред митниците. За тях е важно колко е платено и PayPal разпечатката доказва именно това. А фактът, че не са взели мерки срещу това да им представиш фалшифицирана разпечатка, се дължи на това, че зоната на цена на пратката, в която ще си струва да си губиш времето да подправяш, определено не е тази на пратките от по 50 лева, които в общия случай са ориентирани към частни лица, които сами не могат да си подправят документа, а и най-скромният надомен предпечатар, когото биха могли да познават, ще им вземе повече от това, с което ще успеят да излъжат митницата.

Що се отнася до това, че не са поискали пратката да се запише на фирмата, причината е, че много често частни лица "прекарват" личните си покупки през приятелски фирми, за да може после да си възстановят ДДС-то през съответните фирми. Митниците просто се опитват да запушат тази дупка и логично използват всеки начин, който ще им позволи да го направят. В случая виждаш, че те са формално съвсем прави - името на фирмата ти не е посочено от продавача като получател.

Аз имах подобен проблем дори и с пратка, в която името на фирмата беше посочено и също беше платена от фирмен PayPal акаунт - но просто преди името на фирмата беше написано моето име. Е, за една минута се разбрахме, че е съвсем нормално да се посочи на първо място лицето за контакт, а след това и фирмата, която то представлява. Но в твоя случай, след като изобщо го е нямало... признай си, че е въпрос на доста голяма доза добро желание от страна на митниците да изпълнят твоето желание, а не това, което им казват разпоредбите на институцията, която представляват.

И само между другото, пей и рипай от радост, че си се занимавал с точно тази митниица - тя е песен в сравнение с онова, което щеше да преживееш на летището. ;-)

Успешна Нова година!

_________________
https://www.facebook.com/thomasbg
http://www.picasaweb.com/thomasbg


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 14:17 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 22:25
Мнения: 194
Нямате си на идея какво става ако пратката е от USA и я получите с UPS - освобождаването е на митница Аерогара, където правилата са други - сякаш е друга държава - нямат нищо общо със столична митница. ДДС-то е най-малкия ви проблем - аз направо откачих - 3 дни я освобождавах, една шапка пари за митническа декларация, чакане за EORI номер - абе не ми се говори..........


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 14:24 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8430
Абе така е, аз не споря , че името на фирмата не фигурира и не искат да издадат документа както аз искам. Но е несправедливо. Аз съм изряден и изисквам това и от държавата и държавните служители. До сега обаче .. вече няма да им занеса верен документ. Струва си 3 мин. усилие за 20-50 лв. Не е лоша надница независимо, че условно е незаконно.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 15:00 
Старо куче - медалист

Регистриран на: 28 Май 2006, 09:46
Мнения: 3060
Добре де, ти си изряден, но държавата няма как да знае това, след като в адреса на получателя фирмата не е спомената. Впрочем преди време не беше така - преди доста години бях помолил един приятел да ми донесе от Щатите втората колекция с фотоси на Corel (200 CD-та) и на митницата на летището просто го бяха попитали за кого носи пратката, той беше казал името на фирмата, и хората си ни направиха декларация като слънце. Отделен е въпросът какви психически усилия ми отне да убедя митничаря, че това не са 200 компакт диска с музика (за които се полага акциз), а 200 диска (и то различни) с данни (снимки), което спада към софтуера и за което се дължи само ДДС. Беше голяма мъка. Той си настояваше на своето - че като погледне този диск, това му прилича на компакт диск, а компакт дискът има акциз. Човекът настояваше да му докажем с какво тоя носител е различен от оня носител. Убеждения да си го пъхне в компютъра и сам да види дали ще засвири просто не помагаха. Накрая един от моите служители в миг на гениално прозрение му каза "Единствената разлика е, че тези са малко по-дебели от музикалните". Това беше достатъчно. Човекът вдигна диска, погледна го отстрани и каза "Хм, май вярно са малко по-дебели". И спасихме акциза. Е, и аз бях изряден. Но нещата бяха на косъм да ме одерат двойно (при това без право на приспадане, както е в случая с ДДС).

А твоето решение да си отмъстиш за несправедливостта, ми напомни един много по-стар и далеч по-сериозен случай някъде от средата на 90-те, тогава пък с едно мито. По онова време имаше двустранна спогодба между Финландия и България за безмитен внос - не знам защо и как беше постигната, но благодарение на нея вносът на пощенски пликове от там беше освободен от мито, докато този от други страни се одрусваше с 40% (такива мита поне днес, слава богу, няма). За да те освободят от мито обаче, стоката трябваше не просто да идва от Финландия, но и да има сертификат за произход. И естествено, ние винаги си имахме такъв и си внасяхме и продавахме съвсем законно и безоблачно. Един ден обаче от митницата се обадиха, че еди-кой-си наш предишен камион, може би от поне 2 години по-рано, към който сме били нямали сертификат за произход на стоката. Те просто са си изгубили документа (или са го измъкнали нарочно от нашата преписка) и ни рекетират с над 4,000 долара със задна дата. За нещо, което не би трябвало изобщо да са ни освободили без мито, ако не сме имали този сертификат - по никакъв начин. Ето това аз наричам несправедливост. И накрая нямахме абсолютно никакъв избор, освен да платим (алтернативата беше да ни запорират сметките и сами да си вземат сумата). Естествено, ние протестирахме, говорехме им, че това е нечестно, те ни уверяваха, че напълно ни разбират и даже ни вярват, но такива са правилата - щом го няма документът, дължим мито. И накрая бяха завършили с "такъв е животът - държавата ви лъже, лъжете я и вие".

_________________
https://www.facebook.com/thomasbg
http://www.picasaweb.com/thomasbg


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 15:07 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2004, 11:06
Мнения: 1829
Цитат:
Не е лоша надница независимо, че условно е незаконно.

Може би имаш предвид като за условна присъда ;)

_________________
Think wise - rasterize!


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 15:20 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 28 Мар 2006, 14:53
Мнения: 156
Местоположение: София
thomas написа:
"такъв е животът - държавата ви лъже, лъжете я и вие".


За това още поне 20 г. няма да се оправим и ще бъдем на дъното. :twisted:

_________________
"Да се ядосваш значи да наказваш себе си за грешките на другите."


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 15:30 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8430
awitohol написа:
Цитат:
Не е лоша надница независимо, че условно е незаконно.

Може би имаш предвид като за условна присъда ;)


Не, имам предвид, че те искат разпечатка. Тя не струва нищо освен хартията и тонера по нея и ще я получат.

Вижте сега, аз че съм афектиран от това е факт, но идеята на поста ми е по-скоро на някой да му уври тиквата (видно много проста) и да направи съответните промени. Аз принципно ще направя постъпки да уведомя когото трябва за това , но дотогава смятам да пускам редактирани разпечатки :-).

Като чета премеждията на Томас и се чудя въобще що пуснах поста. Вярно май съм се дразнил само за дребни и глупави неща. Ама пък мразя да ме лъжат . :-(


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 17:31 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2003, 08:25
Мнения: 2622
Местоположение: София
Днес е Иванов ден - я марш по масите;-)

_________________
Сънят е слаб заместител на кофеина


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 17:33 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2005, 22:05
Мнения: 2097
Местоположение: София
аз още като видях в бележката написано "разпечатка от paypal" веднага се сетих, че ако си поръчвал няколко няща няма как изобщо да разберат кое колко струва... при мен беше батерия за лаптоп (старичък модел) и за 5 мин. мина всичко, ама за другия път ще съм подготвен и с извлечение от сметката (те вече с ми готови впрочем - само дата трябва да добавя)


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 17:50 
Старо куче - медалист

Регистриран на: 28 Май 2006, 09:46
Мнения: 3060
Пламен, да питам сериозно, наистина ли смяташ, че ако дадеш някъде документ с невярно съдържание, има някакво значение, че не си написал на него "вярно с оригинала" и не си го подписал? Искрено се надявам, че законът не е толкова малоумен, че да допусне подобно нещо - още повече когато това отваря възможност да се ощети държавата, пък било и с няколко десетки лева? ;-) Сигурен съм, че няма да опиташ :-)

_________________
https://www.facebook.com/thomasbg
http://www.picasaweb.com/thomasbg


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 22:39 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8430
thomas написа:
Пламен, да питам сериозно, наистина ли смяташ, че ако дадеш някъде документ с невярно съдържание, има някакво значение, че не си написал на него "вярно с оригинала" и не си го подписал? Искрено се надявам, че законът не е толкова малоумен, че да допусне подобно нещо - още повече когато това отваря възможност да се ощети държавата, пък било и с няколко десетки лева? ;-) Сигурен съм, че няма да опиташ :-)


Документ да. Но принтерна разпечатка .... С подобна разпечатка се опитах да им докажа, че съм платил и с бизнес акаунт на paypal. Нея защо не я зачтоха? Каква е разликата? Не бъди сигурен, ще го направя не за да спестя някой лев, а за спорта. Между другото на митническия служител въобще не му пука какво ще му покажеш.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 23:06 
Старо куче - медалист

Регистриран на: 28 Май 2006, 09:46
Мнения: 3060
Това, че е платено от бизнес акаунт, за него не значи нищо добро. Значи само, че може би си злоупотребил с парите на фирмата, за да си купиш нещо лично ;-) Също така, ако е пратено до фирмата, изобщо няма да го интересува дали си платил с личната си кредитна карта. Човекът си следва разпоредбите, които няма как да са по-интелигентни от Ваню Танов (ако на последния изобщо му е до нашите стотинки при цялата контрабанда, която има задължението да движи, и всичките СРС-та, с които опитват да му пречат).

Между другото, преди малко ми казаха един сладък виц.

Звъни Танов на Дянков. Дянков вдига телефона. Танов казва "Здравейте, господин Цветанов". "Ама аз съм Дянков" - отговаря финансовият. "Знам. Но нали Цветанов ни слуша - учтивостта изисква да се обърна и към него". ;-)

_________________
https://www.facebook.com/thomasbg
http://www.picasaweb.com/thomasbg


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 23:25 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8430
мда, за стотинките си прав. Въпросът е принципен, за това го направих на въпрос.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие: Re: Paypal и митница столична
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 23:33 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2005, 22:05
Мнения: 2097
Местоположение: София
Цитат:
стотинка по стотинка - вир
вир по вир - язовир

после
покрай язовира - бунгала
покрай бунгалата - замъци...


Върнете се в началото
Offline   
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Facebook 2011 By Damien Keitel Theme created StylerBB.net & kodeki
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов