www.printguide.info
https://printguide.info/forum/

Безплатният софтуер
https://printguide.info/forum/viewtopic.php?f=28&t=4425
Страница 1 от 2

Автор:  Maznio [ 01 Окт 2007, 10:35 ]
Заглавие:  Безплатният софтуер

Идеята на този раздел от форума е да създадем място за обсъждане на няколкото безплатни програми свързани с векторна, растерна обработка и страниране. Вярно е , че нивото им не е достатъчно високо като на комерсиалните продукти. НА фона на високите цени на софтуер все пак те са някаква алтернатива.

Става въпрос за програми като: Scribus, Inkscape, Gimp, Krita и др.

Лично аз от известно време използвам комбинацията Scribus, Inkscape и GIMP, Ghostsript, като съм направил няколко проекта стигнали и до печат. Срещнал съм много проблеми, основно заради работните ми навици с комерсиалните продукти.

Ще се радвам ако и други хора споделят опит при работата с тези софтуери.

Автор:  ValBo [ 01 Окт 2007, 10:38 ]
Заглавие: 

А да ви е честит форума.;-)

Автор:  Maznio [ 01 Окт 2007, 10:56 ]
Заглавие: 

ValBo написа:
А да ви е честит форума.;-)


бъзикай се ти ... Нали не ти се налага да даваш пари от джоба си за софт :-)

Автор:  ro6lio [ 01 Окт 2007, 11:16 ]
Заглавие: 

Добра темичка!
Аз вчера си смъкнах Inkscape. Много съм непросветен по въпроса, но живо се интересувам. Тези програми тръгват ли под Windols или им трябва и платформа със отворен код? Надявам се тези дни да ми остане време да го разгледам.

Автор:  Maznio [ 01 Окт 2007, 11:38 ]
Заглавие: 

Само Krita не върви под Виндовса. Другите си вървят без проблеми.

Автор:  monk [ 01 Окт 2007, 11:41 ]
Заглавие: 

Добра идея!
Да ни е честито!

Една забележка за заглавието - по-добре ще е да е "Свободен софтуер".

Автор:  Maznio [ 01 Окт 2007, 12:19 ]
Заглавие: 

monk написа:
Добра идея!
Да ни е честито!

Една забележка за заглавието - по-добре ще е да е "Свободен софтуер".

да, май е по добре.

Автор:  Vestnikar4e [ 01 Окт 2007, 12:49 ]
Заглавие: 

Много добра идея! Ще гледам по-дейно да се включа.

Автор:  HACKO [ 01 Окт 2007, 12:55 ]
Заглавие: 

а дали да не преместим старите теми в този раздел?

Автор:  thomas [ 01 Окт 2007, 15:08 ]
Заглавие: 

Що за евфемизъм е това "свободен"? Другият софтуер да не е арестуван? Този "превод" звучи някъде по средата между наивен и страдалчески.

Това, че в английския няма различни думи за безплатен и свободен, не значи, че и ние трябва да се откажем от думата, която си имаме за икономическа свобода и да я заместваме неправилно с онази, която дефинира личностната свобода.

Впрочем, нищо свободно няма в безплатния софтуер. Даже в общия случай той ти връзва ръцете и те лишава от СВОБОДНО време, докато се опитваш да направиш нещо смислено с него. Вярно, понякога има полезни малки програмки, но главно когато става дума за дребни и относително прости задачки.

Естествено, полезен е и с това, че пречи на тези, които притежават комерсиалните продукти, да се самозабравят съвсем и да почнат да режат главите на клиентите си под кръста.

Но тази полза може да се сравнява само с ползата от социализма, който е помогнал на капитализма да си види грешките и под неговата заплаха да се усъвършенства и да стане ако не идеалната, то поне най-добрата позната система за обществено устройство.

Автор:  monk [ 01 Окт 2007, 15:44 ]
Заглавие: 

Цитат:
... дефинира личностната свобода.

Имено това се има предвид.

Намекни на някой разбиращ, че FreeBSD го тълкуваш като "безплатното еди-какво-си..."

Автор:  Maznio [ 01 Окт 2007, 16:02 ]
Заглавие: 

thomas написа:
Що за евфемизъм е това "свободен"? Другият софтуер да не е арестуван? Този "превод" звучи някъде по средата между наивен и страдалчески.ами арестуван е. Хората са имали предвид предполагам свободата на отворения код и възможността за корекции и подобрения по него. Направо ме впечатли как успя да направиш аналогия между социализма и свободния софтуер. :idea:

Автор:  monk [ 01 Окт 2007, 16:53 ]
Заглавие: 

free - freedom

Изображение

http://www.cybuild.com/~kat/stallman-ndk-2005/index-bg.html....
Цитат:
наивен и страдалчески

скоро спретнах отново Женто линуксът в къщи (вече е на около 7 годинки). Екранът цъфти. Всичко работи в хармония. Стана ми смешно за пц-то в офиса...

Автор:  thomas [ 01 Окт 2007, 21:58 ]
Заглавие: 

А защо не ти работи PC-то в офиса бе, байно льо!? Да не е от тоя, дето го поддържа? :-) Всъщност кой ти пречи да си фен? Но съм сигурен, че и ти самия не правиш предпечат на Линукс.

Ако ще си говорим за сървъри, аз най-много съм се кефел на стабилността на комерсиалния Novell Netware 3.11, който имахме преди дълги години и който два пъти изкара по над 1000 дена без изключване в годините, в които го ползвахме. Имам Линукс машини и само мога да кажа, че тази мъка ми излиза доста по-скъпо от Windows сървър, защото за да работят нормално, имат нужда от някой далеч не безплатен специалист, който да им мачка буболеците, които край нямат, и всеки ъпдейт маха едни и слага други. Защото усъвършенстването го правят Сульо и Пульо, на които изобщо не им пука, защото никой не им плаща.

А аналогията между безплатния софтуер и социализма е повече от очевидна - и социализмът обещаваше (и даваше) на хората разни неща без пари, но като цяло и без качество. И точно затова загуби.

Автор:  The Fish [ 02 Окт 2007, 07:16 ]
Заглавие: 

За съжаление се оказва че този безплатен или свободен софт, в повечето случаи е сурогат.
Англичаните са казали: "Не сме токова богати за да си купуваме евтини неща" и са много прави.
Thomas е прав за поддръжката на Линукси и тям подобни Free...
Именно защото всякакви ентусиасти правят какви ли не ъпдейти и плъгини, става едана огромна каша.
Нямам нищо против безплатите неща, но точно софт........

Автор:  Itchy [ 02 Окт 2007, 07:39 ]
Заглавие: 

Малко яснота за понятията може да се получи от тук
http://fsa-bg.org/bg/journalists_info

Независимо как се нарича, предпочитам стандартизиран софтуер (вж. т. 3, 3-тия параграф от горния линк). За него обикновено има и документация. За стандартизирания Линукс също се плаща ("За тези колекции се продава поддръжка, обучение, документация...") Колкото и да не е пълна, все пак е по-добра, отколкото на всевъзможните диалекти на open source-то. Да не говорим, че Open Office е като правен в час по трудово :wink:.
Иначе, за учебни цели, е много полезен :lol:.

P.S. Като чета другите статии си спомням лексиката от годините на соца :roll:.

Автор:  Maznio [ 02 Окт 2007, 08:30 ]
Заглавие: 

Нещо много се отклонихме. Идеята в този раздел е да се съсредоточим върху 3-4 програми, които наистина имат шанс да вършат работа и с тях да се изкарват пари. За платените и безплатните програми... я си погледнете долу в дясно на десктопа бре... не ползвате ли Скайп .. безплатен е, да има и платени услуги към него и това е според мен правилният модел да се предлага дадена услуга или в частност софтуер. Имал бъгове ...ми има и ще има , кой няма. Същото важи и за гореизброените безплатни програми, на които трябва да се даде шанс.

Според последната новина за Inkscape са има помогнали мъничките и просоциалистически Google за да подобрят софтуера си. Нещо да ви говори това?

Автор:  sami [ 02 Окт 2007, 12:57 ]
Заглавие: 

Thomase, много моля, запознай се по-добре със свободния софт и тогава говори подобни неща. Линукс сървърите са едни от най-сигурните откъм защита и не случайно се използват почти навсякъде.
И още - не го наричайте безплатен. Той не е безплатен. Но за сметка на това кодът му е отворен и всеки може да разбере какво прави и как го прави. А не като чичо Бил да ти пуска ъпдейти без даже да разбереш за това.

Автор:  thomas [ 02 Окт 2007, 23:07 ]
Заглавие: 

Сами, тотално не съм съгласен с теб! Запознал съм се чудесно с това какво представлява безплатния софтуер и затова говоря!

Когато преди 20 години някой е създавал първите образци на безплатния софтуер, изобщо не му е и хрумвало да го нарича свободен. Последното е политико-маркетингов трик от последните години, когато вече има истинска конфронтация между двете концепции.

Линукс сървърите покриват добре само едно приложение - бурно развилата се интернет комуникация. Наследяват тези си качества от първообраза UNIX. Като файлови сървъри са пълна трагедия в сравнение с Novell или дори с Windows - например при тях понятие възстановяване на изтрит файл просто не съществува.

За какво ми е кодът да е отворен и да ровя из него? Не е ли по-добре да работи, а аз да си върша работата!? А не както ни се случи преди няколко месеца - на единия ни линукс сървър всеки опит за преименуване на файл или директория водеше до reboot на Windows XP-тата, преминали поредния security update. Борихме, борихме Windows-ите, за да разберем какво може да им е станало, докато в един момент качихме нова версия на Samba-та на Линукс сървъра и всичко се оправи.

Ъпдейтите при Линукс не са по-малко от онези при операционните системи на Майкрософт. На всичко отгоре, заради това, че никой не носи отговорност за това как ги прави, често те оправят едно, а развалят друго - точно защото много хора пипат, без да знаят какво е пипал другия и често промените, направени от един, се набъркват в територията на някой друг и става не само боза, ами и прокиснала.

Както вече казах, уважавам това, че има безплатен софтуер, защото той осигурява алтернатива и служи за коректив на платения. Но когато искам да свърша работа, предпочитам да плащам, защото тогава съм сигурен, че някой има интерес да ми е лесно с неговия софтуер и от trial да премина сред истинските му клиенти.

А що за софтуер е този, който не е безплатен, но кода му е отворен?! Това не се ли нарича просто софтуер с отворен код?! Пак за никаква свобода не виждам да става дума, честно казано...

Автор:  sami [ 03 Окт 2007, 00:28 ]
Заглавие: 

Ох, Тхомасе, тотално и изначално са ти сбъркани разсъжденията още в корена им. Сега, няма да споря, понеже не съм най-добрият спец по свободен софт. Само не ми казвай, че не ти е ясно какво може да ти предложи един монополист. И то такъв от световен мащаб. Лично аз с нетърпение чакам да се пооправят проблемите със CMYK-a и без да се замисля ще мигрирам. Искам да знам какво прави компютърът ми.
link

Страница 1 от 2 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/