The Fish написа:
Българина е свикнал да мрънка че всичко му е скъпо, но достаъчно мързелив за да седне да учи нови неща.
Що да си разваля рахатлъка?
Нали така или иначе шефовете плащат........
Не съм съгласен! Не мисля, че сме мързеливи, дори нещо повече, смятам, че тук се работи доста повече и по-качествено от колкото навън (база за сравнение Италия).
Ученето на нови неща в областта на полиграфията (както и във всяка друга област) трае цял живот. Ако искаш да си добър професионалист - учиш, в противен случай си "аут".
Шефовете плащат - че кой да плаща? Работника ли? Шефовете инвестират пари за да печелят. Основен принцип в икономиката е че работника никога не получава пълния размер на това което изработи. В какво според теб трябва да инвестира шефа? Нов джип, яхта, имение на площ от 4 декара? Докато ти в същото време трябва да постигнеш професионални резултати с аматьорски софтуер?
Относно продукта - не съм го ползвал и не мисля да го правя. Ще се аргументирам защо.
Пакет създаден от ентусиасти. Не ми звучи сериозно да се пишеш за професионалист (да искаш и съответното заплащане за това) и да работиш със софтуер създаден от n+1! разработчици (пример: в офиса инсталираха Open Office. Резултата след половин година опити за работа с въпросния пакет бе закупуване на необходимите лицензи за MS Office! Същата процедура се повтори и с пакета за запис на дискове). Не отричам, че има превъзходни безплатни продукти (пример XnView, който ползвам с радост), но едно е пакет за раглеждане на снимки съвсем друго е пакет за растерна графика (GIMP) или компановачна програма, като въпросният Scribus.
Аз лесно се задоволявам - с най-доброто! За мен това е ADOBE! Останалото е вариации по тема.