www.printguide.info
https://printguide.info/forum/

Относно печат в/у CD-та
https://printguide.info/forum/viewtopic.php?f=34&t=6401
Страница 1 от 1

Автор:  RoT [ 28 Окт 2008, 15:09 ]
Заглавие:  Относно печат в/у CD-та

Ефекта, който се опитвам да постигна, е "топъл печат злато" (ясно е, че няма да стане точно както топлия печат )

По-надоло има приложен .jpg с пример за това, което ще се печати. В самото цвете има 4 броя цветове (изкарани отстрани), които трябва да са лъскави (грубо казано). По принцип, като се печати това нещо на хартия, само 1вия (отгоре надоло) цвят е индикиран като Hot Foil - Gold.

Та какви са начините, това цветенце да придобие желания ефект ? Ако не може със всички цветове, стигаме до компромис само с един от тях. Разбрах, че може би ще стане ако се направи с transparency, така, че да прозира самия диск отдоло и да му придаде някакав блясък, обаче тук ме притеснява, че самия свят ще стане много блед. Доколкото разбрах, на Staropramen златото по етикета бил постигнат по този начин ( жълто в/у метализирана хартия ).

.......хелп ? :cry:

Изображение

Автор:  awitohol [ 28 Окт 2008, 15:51 ]
Заглавие: 

Не мога да видя картинката, но ако изображението става за сито печат, преполагам, че се намират метализирани ситомастила - а и да няма готови, сигурно може да се направи някакъв микс - но надали ще постигнеш ефекта на толия печат...

Автор:  RoT [ 28 Окт 2008, 16:03 ]
Заглавие: 

awitohol написа:
Не мога да видя картинката, но ако изображението става за сито печат, преполагам, че се намират метализирани ситомастила - а и да няма готови, сигурно може да се направи някакъв микс - но надали ще постигнеш ефекта на толия печат...

Забравил съм го в CMYK ;-) Сега трябва да се вижда.

Автор:  awitohol [ 28 Окт 2008, 16:29 ]
Заглавие: 

Ми ако го покажеш на някой ситар може да си отнесеш боя...
Колко такива диска трябва да се направят? Ако е някакво бутикова количество си доста ограничен в начините за изработка - или принтер върху печатаеми дискове - тоест матова подложка, или сито - с тия елементченцета не виждам как може да астане, или лепенка - за малки тиражи - пак принтер - тоест няма голд. Не знам какъв случая с поточните лини и матриците за големи тиражи - трябва да намериш някой, който се занимва - във форума някъде бяха цитирани доста фирми.
http://www.prepressbg.com/forum/viewtop ... A%EE%E2%E5

Автор:  RoT [ 28 Окт 2008, 17:36 ]
Заглавие: 

@awitohol тиража ще е около 5000 броя и се гони качество ;-)

Дам говорих директно с човек дето се занимава с това и се оказа, че става лесно, тъй като имало дискове, които не са метализирани а "златни", и като се остави единия цвят от самото цвете да не се печата, ами да е дупка - ето ти "злато" ;-)

Да ама работата е там, че то имало... нали... съществувало. И изглежда до компромис със сребърна "дупка" или малки линии/точки които ще се позлват като дупки, за да може да има нещо да блести.

Автор:  statge [ 28 Окт 2008, 17:58 ]
Заглавие: 

На един фрееджет го виждам перфектно само диска ме притеснява има едни сиви метализирани - правехме такива за един клиент стана много хубаво ама там бяха студени цветовете(сини черен- по точно снимка на магазина му) и това се търсеше за това незнам как ще изглежда пак ще е метализирано и блестящо ама с точност само проба би могла да каже.
На бял матиран диск ще е добре ама ще се едно го принтиш на хартия
бял гланц не съм виждал сигурно има .... как ще изглежда само пробата би могла да каже макар че не ми стана ясно какво търсиш.

Автор:  RoT [ 28 Окт 2008, 18:05 ]
Заглавие: 

Ами търсения ефект е това сиво метализирано всъщност да е златно метализирано ;-) Тоест метализираняи ефект да остане, но да е жълто и да наподобява на златце ;-)

Автор:  statge [ 29 Окт 2008, 09:55 ]
Заглавие: 

cmyk 0 20 60 20 или 0 20 60 10 виж с това за фон какво ще се получи би трябвало да стане не аз работя с фрееджета инак с удоволствие щях да опитам ...

Автор:  blestant [ 29 Окт 2008, 12:58 ]
Заглавие:  Най-добре да се печата на офсет

Ние така правим дисковете дори и за марки тиражи:
печат върху стикер на офсет
после се щанцоват се лепят със специална машинка върху диска...
качеството е идеално тъй като се ползва офсетов печат

Автор:  thomas [ 29 Окт 2008, 14:25 ]
Заглавие: 

А използваемостта е нулева, тъй като коефициентите на температурно разширение на стикера и на диска са коренно различни и като го нагрее лазера отдолу, краищата на диска щръкват нагоре и след малко направо задират в механиката на драйва, да не говорим, че лазерът не успява да чете в краищата, защото светлината, която пуска, се отразява настрани и не попада вече където трябва.

Така че истината си е в диркетното печатане. Хартията беше едно недоразумение, което просто още не е изкоренено. Иначе и аз си имам щанца и икономически може би ми е най-евтино да печатам така. Но искам щастливи клиенти и вече не го правя, освен ако много изрично си признаят, че знаят за проблема, но държат на тази технология.

Автор:  RoT [ 30 Окт 2008, 11:36 ]
Заглавие: 

Мерси на всички, но излезна фалшива тревога, тъй като тиража ще е прекалено малък за да гоня такива неща.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/