www.printguide.info
https://printguide.info/forum/

Щанцоване
https://printguide.info/forum/viewtopic.php?f=37&t=11510
Страница 1 от 1

Автор:  Mimsi [ 10 Яну 2013, 18:10 ]
Заглавие:  Щанцоване

Здравейте! :) Имам да пиша по тема оборудване за щанцоване на опаковки или по точно методи на щанцоване и видове машини. Имам малко затруднение по темата, нещо не мога да си намеря материали. Моля ако някой има някаква информация да ми помогне! Благодаря предварително!

Автор:  mmiv [ 13 Яну 2013, 01:46 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Ей, студентите, да вземете да си налегнете парцалите! Що не влезнеш в сайта на BOBST (http://www.bobst.com/usen/) и не разгледаш какво предлагат. Със сигурност присъстват повечето съвременни методи за опаковки, все пак това е 'Мерцедес'-а на машините за опаковки.

Автор:  ansoft [ 13 Яну 2013, 17:31 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Не се нахвърляйте върху студентите, а върху преподавателите! 95% от студентите не знаят терминологията на английски език. Освен това не се преподава кои са най-утвърдените производители на машини за даден процес. Студентите по полиграфия и завършилите полиграфия, доколкото имам досег с някои от тях, са трагично подготвени. Не е ли време гилдията с огромен опит и вече с нови технологии да помогне на тези млади хора, някои от които искат да учат? Само питам...

Автор:  Maznio [ 13 Яну 2013, 18:06 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Абе ако питаш преподавателите въобще не е така както го казвате, даже е обратното, излизат високо квалифицирани и ще трябва да наддавате за да ги имате в екипа си.

Сложна тема, в която всеки си вярва и сам прави нещо без да се съобразява със съществуването на другия. Имам предвид и бизнеса, и учебните заведения. Огромна пропаст между тях, която лично аз считам за непреодолима. За това всеки да си се оправя сам.

Фирмите да си обучават сами хора май е най-добрия вариант. Въпреки това ще трябва да се обединят за да го направят. Самостоятелно обучението е обречено на провал. Учебните заведения пък да си се пробват да усвояват пари по програми, които да им осигуряват съществуването.

Има светъл лъч, но той не е в съвместната работа между бизнес и учебни заведения.

Автор:  mmiv [ 14 Яну 2013, 14:37 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Аре стига бе! Не знаят или не могат да напишат 'die cutting machines' или 'stanz automat'?
Векът на информационното общество, направо ВРЪО!

Автор:  ansoft [ 14 Яну 2013, 17:56 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Говоря от позицията на преподавател вече с не малък стаж. Истината е в партньорството между бизнеса и учебните заведения. Теоретичните основи на нещата са приложени и в практиката, но както казваше моят професор само окатите могат да видят. Фирмите не бива да обучават хората на основните неща, защото могат да се получат натрупвания на грешки- бай Иван така правеше и така 50 години след него. Фирмите трябва да обучават хората си на специфични подробности. Само така според мен може да се постигне високо качество на подготовка на хората. За съжаление в нашата мила родина университетите викат колко сме велики, бизнесът- те на нищо не ви учат и става параграф 22.
А пък защо не напишат нещо си в търсачката и не си го намерят сами е все едно да бибиткате на учебен автомобил ако кара бавно. Като направи 200 хил. км, ще си каже (ако има нещо в главата си де :)) лелеее колко съм бил неуверен. Но и той/тя трябва да си помогнат сами на себе си.
Айде че се поувлякох :)

Автор:  mmiv [ 14 Яну 2013, 23:04 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Добре де, г-н Преподавател. Вземете и кажете нещо по темата за щанцоването. Това ще да е звездния шанс за помощ.

Ето моите 5 стотинки, съвсем кратко (не претендирам за точност, просто момче среднистче съм, освен това би трябвало да съм програмист, ама на!)
Първо делене - плоски / ролни / бутални. Плоските по-скоро за картонаж и всякакви листови изделия, ролните - етикети и този род неща. Буталните - листова продукция, само че купчинка листа наведнъж.

Плоските:
- тип "американка" - инструмента се закрепя в една рамка, един плот с материала се 'шибва' с няколко тонен натиск върху дъската и така...
- тип 'цилиндър' - ползват се машини за висок печат... инструмента е отдолу, материала се захваща върху натисков цилиндър и магията става
- плоски преси - при тях има и инструмент за махане на изрезката... високо-продуктивни, използват се за промишления картонаж най-вече

Ролните... инструмента се поставя около цилиндър... и както си печата ролата, така си я и щанцова... доста просто обяснение, но дефакто така се случва

Има и някои съвременни методи, особено при цифров печат и кратки серии, а именно с лазер. Има и плоски и ролни варианти. На Друпа миналата година имаше една разработка, при която рязането беше с лазер, а биговането чрез полимери върху барабан, така че да стане добро биговането...

Някой някъде беше постнал 'онази' енциклопедия на полиграфията на Хейделберг...
Та така... дано да свърши работа.

И както акад. Балевски беше заключил "Като знам какви инженери излизат ме е страх да ида на лекар..."

Автор:  ansoft [ 15 Яну 2013, 09:52 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Де да преподавах полиграфия... Аз съм просто любител на полиграфията.
Все пак последният пост трябваше да е първия :)

Автор:  Dimchev [ 15 Яну 2013, 12:56 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Хубав пост, mmiv.

mmiv написа:
Ролните... инструмента се поставя около цилиндър... и както си печата ролата, така си я и щанцова... доста просто обяснение, но дефакто така се случва

Само да допълня, че и за листов офсет се предлагат подобни, само че се поставят на някой от последните валове на машината.

Автор:  awitohol [ 16 Яну 2013, 16:41 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Алооо простото момче - кой те настъпи по опашката та така се заяде с младия полиграфист :mrgreen:
Я виж колко хубаво обясняваш! :)
Не забравяй, че не всеки е надарен с уникалната способност да говори чужд език, та човека може просто да не е намерил каквото му трябва на български.

Макар че при добро желание на някои сайтове на разни фирми има какво да се прочете:

http://www.megaden-bg.com/

http://www.teknolazer.eu/

Има и други разбира се - дано не се обидят, че не ги споменавам :)

Но по принцип колегата среднист е прав - ако не си помогнеш сам и Господ няма да ти помогне.

Автор:  mmiv [ 17 Яну 2013, 14:01 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

То е срамота ако не знаеш поне един чужд език. Особено пък новото поколение...

Автор:  awitohol [ 17 Яну 2013, 17:18 ]
Заглавие:  Re: Щанцоване

Това е тема за мнооооого дълъг спор - само да ти напомня - София не е България, училището не е това, което си мислим, че е, младото поколение не е това, което очакваме да бъде и още много такива подобни, подходящи за дълъг и тъжен запой... само дето съм на антибиотици и няма да се включа :mrgreen:
А да - хората масово не знаят български, ако не си забелязал ;)
Но много се отклонихме от темата...

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/