Цитат:
Екранните проби, press check/proof (пробния печат на печ.машина демек), контрактни цветни проби, това са все начини за проверка било на дизайн, цвят, текст, било на цветоотделяне, цветовъзпроизвеждане.
Извинявам се за късното включване, но отдавна не съм влизал тъдява.
Цитирания текст е силно погрешен и доста остарял.
Първо контрактни проби - такова животно не съм чувал - контактни - да.
Второ - сертифицираните дигитални цветни проби са единствено и само за CMYK, и то при предоставен от печатницата цветен профил на печатната машина. Да - може и да се симулира Panton относително точно, но няма печатница, която да приеме цветна проба като референция за Panton.
Трето - принтера не определя точността на цветната проба - важен е софтуера. Има няколко решения на пазара, GMG е може би най-разпространеното.
Четвърто - Екранна проба - WTF е това животно?!?
И пето последно - наистина няма класификация на цветни проби - има само един вид - сертифицирана цветна проба, подадена към подходящ принтер от подходящ софтуер.
Това е нещо, което се разви доста в последните години, много добре е дефинирано и описано - но не в бг - книгата, която цитирате, не мисля, че е подходящ източник.
Ако се занимавате с промишлен печат - опаковки например, флексо или гравюра - там е доста сложен процеса - започва се със сертифицирана цветна проба и ако има Пантони се реферира Пантонска скала, след това се отива на реален печат, достига се приемливо решение, създава се еталон, унищожава се цветната проба и еталона става референция. След това - както каза Наско - с калибрирани спектрофотометри се прави редовен контрол на произведената продукция в даден период от време и се води активна комуникация с производителя за контрол на качеството. Общо взето - сложен и дълъг процес - непознато особено добре в тази географска ширина.
Тъдява някъде живее една статия:
https://printguide.info/pomoshtnik/statii/%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/Може да помогне.