ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.

Въпроси и отговори
Как мога да направя персонализирани продукти?
Как може да се разбере кой е съотвестващия цвят по Panton на определени, предварите...
Какви color settings да задам за продуктите на Adobe от пакета Creative Suite?
Статии
Mac versus PC или техниката е просто средство
Дуплокол 821 – специална лента за монтаж на клишета при топъл печат и ...
Плексигласът и някои от приложенията му

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: High - End colour proof
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2021, 14:24 
Срамежлив

Здравейте!
Разработвам научен труд и не мога да открия определение за High-End цветна проба.

Моля за помощ от всеки, който е наясно за какво иде реч.
Благодаря предварително!

Върнете се в началото

Заглавие: Re: High - End colour proof
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2021, 08:54 
Старо куче - медалист
Аватар

Определено не съм чувал да има класификация на цветни проби. Наличието на класификация само по себе си означава, че има по-качествени и по-некачествени такива, което обезсмисля смисъла на термина и продукта като цяло. Според мен това е търговска тъпотия на производителите на хардуер и софтуер в тази посока. Иначе от английски "Висок клас".

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2021, 09:35 
Срамежлив

И в полиграфията има доста неписани закони. Но има някаква класификация за диг. цветни проби (темата ми не е с цел да споря, а да получа отговор от хора с опит).

Цитирам от "Технологии за печат" на Росица Сарджева:

"Приложението на InkJet технология за цветна проба се дефинира като изключително точно. Мастиленоструйните принтери с висока разделителна способност (1440 – 2880 dpi) могат да осигурят най-качествени цветни проби. Такива са например мастиленоструйните принтери на EPSON и EFI – Epson Stylus Pro 9880, с които се реализира т.нар. High-End цветна проба."

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2021, 09:56 
Старо куче - медалист
Аватар

Ако се има предвид начина, по който се произвежда цветната проба, може би. Как трябва да се нарича например цветна проба изработена на кромалин. Тя не е ли "висок клас"? А екранните цветни проби (soft proof) те какъв клас са?

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2021, 12:44 
Срамежлив

Екранните проби, press check/proof (пробния печат на печ.машина демек), контрактни цветни проби, това са все начини за проверка било на дизайн, цвят, текст, било на цветоотделяне, цветовъзпроизвеждане. Всяко едно изброено е цветна проба.
Въпроса ми беше конкретно за цифровите цветни проби, онези сертифицираните и конкретно за High End цветни проби, които са на хартия, разпечатани на сертифициран субстрат с характеристиките на тиражния печатен материал по ISO и т.н.
До колкото съм запозната, кромалинови проби не се правят от мнооого години. Това е някакъв останал от времето и неподходящ синоним. На това, на което му казвате "кромалинова" си е чиста сертифицирана дигитална цветна проба.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2021, 22:45 
Старо куче - медалист
Аватар

Кромалиновата проба е точно обратното на "дигитална".
Дигитална или цифрова е понятие за интерпретиране по математически способ, чрез формули, на някакви стойности към такива, които се считат за максимално близки към крайния желан резултат. При кромалиновите проби няма такова нещо.

Истината е в добре калибрирания спектрофотометър ;)

а иначе възможностите на споменатия по-горе принтер са хвалени още от 2007 г.
HI-END, ама не съм сигурен да има повече от 2-3 места в България, където са готови да се закълнат в пробата си ;)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2021, 22:09 
Старо куче - медалист
Аватар

Цитат:
Екранните проби, press check/proof (пробния печат на печ.машина демек), контрактни цветни проби, това са все начини за проверка било на дизайн, цвят, текст, било на цветоотделяне, цветовъзпроизвеждане.

Извинявам се за късното включване, но отдавна не съм влизал тъдява.
Цитирания текст е силно погрешен и доста остарял.
Първо контрактни проби - такова животно не съм чувал - контактни - да.
Второ - сертифицираните дигитални цветни проби са единствено и само за CMYK, и то при предоставен от печатницата цветен профил на печатната машина. Да - може и да се симулира Panton относително точно, но няма печатница, която да приеме цветна проба като референция за Panton.
Трето - принтера не определя точността на цветната проба - важен е софтуера. Има няколко решения на пазара, GMG е може би най-разпространеното.
Четвърто - Екранна проба - WTF е това животно?!?
И пето последно - наистина няма класификация на цветни проби - има само един вид - сертифицирана цветна проба, подадена към подходящ принтер от подходящ софтуер.
Това е нещо, което се разви доста в последните години, много добре е дефинирано и описано - но не в бг - книгата, която цитирате, не мисля, че е подходящ източник.
Ако се занимавате с промишлен печат - опаковки например, флексо или гравюра - там е доста сложен процеса - започва се със сертифицирана цветна проба и ако има Пантони се реферира Пантонска скала, след това се отива на реален печат, достига се приемливо решение, създава се еталон, унищожава се цветната проба и еталона става референция. След това - както каза Наско - с калибрирани спектрофотометри се прави редовен контрол на произведената продукция в даден период от време и се води активна комуникация с производителя за контрол на качеството. Общо взето - сложен и дълъг процес - непознато особено добре в тази географска ширина.
Тъдява някъде живее една статия:

https://printguide.info/pomoshtnik/statii/%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/

Може да помогне.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2021, 18:15 
Срамежлив

Работата е там, че разполагам с цветна проба, която е възпроизведена на Epson SC 9000.
Използван е ICC профил ISOcoated_v2_eci, който е за офсетов печат.
А цветната проба е отнесена към ротогравюра за гъвкава опаковка. Печата се върху метализирано ПЕТ/ПЕ фолио.

Ще съм благодарна ако някой може да ми каже защо е използван този профил.
Просто съм в абсолютна чуденка.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2021, 10:22 
Старо куче - медалист
Аватар

Къде е правена пробата?
Иначе е възможно ротогравюрната печатница да е установила, че този профил отговаря на нейния и да го ползва него.
И още повече след като се печата на метализирано фолио, коректното цветвъзпроизвеждане не моце да се направи с такъв принтер - трябва ти система, която прави цветни проби на метализиран материал - има една такава в България.

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа