ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.Въпроси и отговори
Как може да бъде направен, файл който е подготвен за печат от сепариран в композите...
Какво представляват QR кодовете?
Как и доколко може да бъде предвиден ефекта на „приплъзване“ при изделие с телово ш...
Статии
Mac versus PC или техниката е просто средство
Съвети за продаване на VDP решения
Дуплокол 821 – специална лента за монтаж на клишета при топъл печат и ...


Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Термално, виолетово CTP или на конвенц...
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2006, 15:22 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8443
Темално, виолетово CTP или на конвенционални плаки. Много е изписано за предимствата и недостатъците на всяка от технологиите. Както е известно в България условията са различни от тези по света. Кое се е наложило в нашта мила родина и кое има бъдеще (сиреч ще си изплати парите в БГ условията.)

Според последната ми информация цените на пластините са както следва :
най евтини: конвенционални, най скъпи: термални. Световните тенденции поне от няколко години е на намаляване на цената на термалните пластини, но.....

като качество и цени на самото оборудване нещата зависят по скоро от марки и не толкова от технология.

Споделете мнение за ситуацията в БГ. Доста фирми имат подобни машини и вече могат да споделят конкретни впечатления. МОже да е полезно за останалите.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 12:37 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 17 Май 2004, 13:50
Мнения: 62
Местоположение: Sofia
Въпроса за пластините и технологиите за тяхното експониране е като този за това кой е по-добър - Интел или АМД...
Твърдя това смело зашото имаме както експонатори така и цтп. Техниката е на Крео - експонатора е Долев 4 пресс а цтп'то Тренсетер Куотум Скуеар дот.
Въпроса с филмите е ясен. За тях си има клиенти и така ще е за много години напред. По-интересна е ситуацията със цтп то.. технологията е термална с "квадратна" точка. Води се "върхът на сладоледа" за момента и сигурно е така ако съдим по цената на хардуера. От друга страна пластините са толкова много и разнообразни по размер и цена, че спокойно може да се побърка човек. Проблема идва имено от цената на самата пластина. За сега термалните пластини са около 2 пъти по-скъпи от конвенционалните + фимите! За много печатници е по-икономически изгодно да имат под ръка един монтажист-копист и да си джиткат на филми от колкото да се разправят с пластини и т.н. Остава проблема с грешките както във файловете така и с монтажите. "Пускането" на един набор филми е далеч по-евтино от сакатлък с пластините и тиража. По мое мнение ЦТП технологийте имат своето място за издания при които се търси качество на отпечатъка, повтаряемост на тиража и вярност на цветопредаването. Не случайно споменавам за цветовете, тъй като съвремените и скъпи ЦТП машини имат възможност да генерират цветните криви по тях да се калибритат печатарските машини.
Избора на технология за ЦТП - термално, виолетово или конвенционално е савсем друг филм!
Самите технологии са доста в ранен етап на развитие и имат доста бъгове. Според мен избора се прави най-вече от гледна точка на парите който се влагат в технологията и кръгът от клиенти който се обслужва. Една уважаваща себе си печатница или студио би вложила пари в по-добрата и скъпа технология, но би загубила по-малките клиенти. Като "добра", по мое мнение, се очертава термалната технология. Тя дава много добри резултати, растерите с с добро качество и най-важното е че пластините подлежат на повторно гумиране. Това до някъде компенсира високата цена на пластината и експонацията. Наши клиенти с "капризни тиражи" от към качество и количество ползващи такива пластини са много доволни от резултатите и смело преминават от филми към термални пластини. Тука е много важен въпроса с печатарските машини. Една раздрънкана барака на едиси колко милиона удара каквата пластина да и качиш - няма оправия и бозата е налице. За това въпроса с пластините по-скоро би следвало да се разглежда като комплексно решение. За постигане на оптимални резултати като отпечатък трябва да се спазва много стриктна технологична дисциплина още от дизайнерския макет, през препречата, експонацията и самия печат. Много често имено при ползването на ЦТП технологията ни лъсват дупетата :) като кофти препресс, слаб ретуш на картинките и малоумен дезигн. Като някакъв финал на тези ми мисли бих казал, че ЦТП то не е за всеки. Начинаещите в занаята колеги е по-добре за си пускат нещата на филм докато натрупат достатъчно проби и грешки зад гърба си. ЦТП технологията е за хора дето познават в детайли целия процес от идеята до печата и довършването и могат да си подготвят нещата както му е ред.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 16:17 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8443
Ib написа:
... Много често имено при ползването на ЦТП технологията ни лъсват дупетата :) като кофти препресс, слаб ретуш на картинките и малоумен дезигн. Като някакъв финал на тези ми мисли бих казал, че ЦТП то не е за всеки. Начинаещите в занаята колеги е по-добре за си пускат нещата на филм докато натрупат достатъчно проби и грешки зад гърба си. ЦТП технологията е за хора дето познават в детайли целия процес от идеята до печата и довършването и могат да си подготвят нещата както му е ред.....
Ама много си прав! Сещам се за случаи, в които е било проблем това , че дори 1 % растер излиза на пластината за разлика от филма и копирамата.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 16:56 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 17 Май 2004, 13:50
Мнения: 62
Местоположение: Sofia
имено за това говоря! ако пляснеш един интернетски джипег на една диплянка и го пуснеш на една раздрънкана ромяйорка, може и да не се разбере каква боза е станала ... но представи си го това говно на една съвремена машина.. калибрирана... ципове 3 .. мипове и т.н :)) като излезе тиража... клиента е за реанимация направо! ходи обяснявай че не си камила ....
Миналата година се борихме с една книжка за голф игрището до Балчик... десигн - ум да ти зайде... препресссс - мани не питай !
то небяха лаци и фолиа.... една седмица я преправяме и коландрисваме преди да пуснем филмите. Печатарите не повярваха че може да се оправи това чудо. А е подготвена в една от "най-великите" агенциии.
Ама това е живота - сурав и курав !


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 17:00 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8443
ами ще им направите един профил тип "Имитация на копирама" и ще им влошавате качествто за да се чувстват комфортно и да се мислят за велики . Муахахаха :-) нали за ЦТП говорим или ...


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 17:06 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 17 Май 2004, 13:50
Мнения: 62
Местоположение: Sofia
Maznio написа:
ами ще им направите един профил тип "Имитация на копирама" и ще им влошавате качествто за да се чувстват комфортно и да се мислят за велики . Муахахаха :-)


да ти кажа чесно по-добре да ходят другаде! аман от такива
Като ущипани девойчета са... и само смятат, сакън да не се минат !!!!
е за препресса дето им го спретнахме им одрахме кожите направо... после целия им препресс отдел рева с цяло гърло. А как нагличко се държаха в началото.. само като се сетя и ми се додрайфва.

ама за кьопавите клиенти и т.т. май е по-добре да спретнем цял нов раздел... ше падне голяма забава :))
дай сега да бистрим ЦТП тата... пластините и имат ли почва у нас :wink:


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 22:57 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8443
Ib написа:

ама за кьопавите клиенти и т.т. май е по-добре да спретнем цял нов раздел... ше падне голяма забава :))
дай сега да бистрим ЦТП тата... пластините и имат ли почва у нас :wink:


то раздел сме направили за тази работа, но случая май не е точно за там. Това разделение печатари, предпечатари, търговци и пр. е ужасно дразнещо защото никои не разбира и не иска да разбира от работата на другия.

та на темата: Според мен цената на пластините ще падне до поносими равнища и тези които са инвестирали и усвоили новата технология ще са едни гърди( и то какви :-) ) напред. За съжаление е необходимо време. До тогава за по-ниска цена ще работим с филми нищо , че имаме ЦТП и ще се учим на особеностите на новата технология. Според мен закупуването на ЦТП е пряко обвързано с промяна на целия технологичен процес т.е закупуване само на ЦТП няма да подобри качеството и цената. Това обаче не не дава отговор кое е по добро като решение за момента. НАистина нямам намерение да го обръщаме на спора кой е по-добър левски или ЦСКА (то се видя :-) ) но поне като насока може да сме полезни с коментарите си на тези, на които им предстои този избор.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2006, 07:43 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2004, 17:56
Мнения: 1550
Местоположение: New Dimension
Както се казва - "Ней лесно да си СиТъПир" :-)))))))))


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:43 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2005, 17:14
Мнения: 259
Първо нямам идея що го наричате ЦТП - като си е СиТиПи

второ - има много големи проблеми със доставките на термални плаки от рода на: дълъг период на доставка.. прекупвачите или така наречените представители на агфа, кодак, фуджи и не знам си кви си нямат адекватен съпорт.. имаше един специалист г-н Палигоров който е доста наясно с технологията но не можа да реши проблема с петната (липса на емулсия по плаката) самата технология е по-добра от филмите просто трябват читави консумативи и машини съответно (проявителната играе голяма роля). Ако всичко е калибрирано ако консумативите са добри няма по добра технология от стп, жалкото е че поръчани от производителя плаки идват за маса време минаването през дистрибутор винаги си е преебафка...

_________________
depresser


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:48 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2004, 17:56
Мнения: 1550
Местоположение: New Dimension
furry написа:
Първо нямам идея що го наричате ЦТП - като си е СиТиПи

:-)))) По кратко е за писане ;-) и защото идва от Цомпутър :-)
Проблеми с термалните пластини наистина има. Всички чакат вече резултати от новия завод на Кодак в китай - очаква се той да поеме и нуждите на Европейския пазар. Всяко нещо си има решение. - Просто поддържаш склад. По тоя начин пластини винаги има ;-). Поръчваш с месец напред и така. Проблем про стандартните формати няма - повечето доставчици поддържат известен склад с форматите на клиентите си - така винаги могат да ти извадят определено количество а да го компенсират после от твоята доставка. Проблема е ако имате Примерно ролна машина за чийто формат никой не е чувал :-) тогава задължително поръчките месец напред.


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 12:06 
Старо куче - медалист
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2003, 16:40
Мнения: 8443
InnovisioN написа:
furry написа:
Първо нямам идея що го наричате ЦТП - като си е СиТиПи

:-)))) По кратко е за писане ;-) и защото идва от Цомпутър :-)


като прочетох това щях да се задавя от смях. Колега furry, абе форумен диалект му се вика на това. Правим си веселото за сметка на тенекиите дето ни тровят нервната система. То най-правилно би трябвало да си се пише CTP и всеки да го чете както си иска.

Сега, като се бавят доставките внасяйте си сами, така ще стимулирате търговците в БГ(да се чете България) да ви предлагат по добри условия.
Ама не ви се затвярят парички в ламарина нали?


Върнете се в началото
Offline   
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 13:55 
Гърмян заек
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2005, 17:14
Мнения: 259
съжалявамче не съм разбрал за форумния диалект, ама ще вляза във вашия груув скоро :) смятам да пиша тука все по-често .. искате не искате. Тоя момент за внасянето сами .. трябва да вземем някво мега количество за да има сметка .. ако го направим и ние ще станем дистрибз - хаха - дано както каза колегата завода в Китай пооправи нещата че са е много зле, лично мнение - кодак съкс, едни испански ипагса съкс, фуджи съкс.. само агфа за момента са горе долу стабилни.. в моят случай де не знам.. нека хората споделят от какви пластини са доволни и какви проблеми са си имали би ми било интересно :)

Цитат:
Правим си веселото за сметка на тенекиите дето ни тровят нервната система.


хихихихи..

_________________
depresser


Върнете се в началото
Offline   
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Facebook 2011 By Damien Keitel Theme created StylerBB.net & kodeki
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов