ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Вече е възможен печат на на холограми чрез мастиленоструйна технология

Вече е възможен печат на на холограми чрез мастиленоструйна технология

Неделя, 29 Ноември 2015 ( прочетена 1896 пъти)


Новият метод е разработен от екип учени в Санктпетербургския университет ITMO и бе публикуван на 17 ноември в списание „Advanced Functional Materials”.

Чрез метода се очаква да бъдат намалени разходите и времето за производство на холограми, използвани за защита от фалшификации.

 

печат на на холограми чрез мастиленоструйна технологияЕкипът, ръководен от старши научния сътрудник в международната лаборатория за химия и съвременни материали и технологии към университета Александър Виноградов, разработва безцветно мастило, съставено от нанокристали на титанов диоксид, което позволява зареждане в мастиленоструен принтер. След нанасянето върху специална хартия с микрорелеф се получават изображения с преливащ цвят. Необходимо е да се нанесе и лаково покритие върху създаденото изображение.

Добре познатите ни холограми са разработени още през 60-те години на миналия век, но все още съществуват огромни пречки пред масовото им навлизане и интегриране в полиграфическия бранш. Причина за това е дългото време, което отнема създавнето им, протичащо в няколко етапа. Освен дългото време, този процес изисква и голяма първоначална инвестиция в създаването на матрица, от която да се създават самите холограми. Важен недостатък на използваната към момента технология е невъзможността за изработване на ограничени количества холограми или такива с променливи данни, което е било предизвикателството пред екипа на ITMO.

Чрез новото нанокристално мастило се дава възможност за няколкократно намаляване на разходите за производство на холограми. Особеността на това мастило е неговият висок коефициент на пречупване на светлината в целия видим спектър. По този начин новата технология дава възможност за изработка на холограми с практически всякакви размери и форми само за няколко минути, като прави процеса лесен и евтин за прилагане.

Източник: www.eurekalert.org
Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама