ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Вече можете да печатате 3D холограми на своя инкджет принтер

Вече можете да печатате 3D холограми на своя инкджет принтер

Неделя, 14 Август 2016 ( прочетена 1817 пъти)


Екип изследователи от MIT е разработил технология за печат на триизмерни холограми чрез домашни мастиленоструйни принтери.

3d холограма

 

Печата на триизмерни холограми, които се използват за защита от фалшификация на продукти, обикновено се прави чрез много сложни и скъпи принтери. Това ги прави толкова трудни за фалшифициране. Но екип изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) е създал нов тип 3D холограма, която може да бъде отпечатана на обикновен мастиленоструен принтер, като този, който вероятно стои върху бюрото ви. Компанията Lumii работи върху комерсиален софтуер, базиран на технологията им.

 

3d холограмаВместо да използват лентикулярна технология, за да създадат двуизмерен ефект на движение, който работи само в едно наравление, холограмата на Lumii създава истински 3D паралакс, който работи във всички посоки и не е нужно да търсите определена точка, за да видите триизмерния ефект.

С помощта на специален алгоритъм за обработка на изображението, базиран на модела на учените от MIT, Lumii разделят триизмерния модел на множество слоеве, които могат да бъдат отпечатани индивидуално чрез стандартен мастиленоструен принтер. Когато се наложат, с малко отместване, те създават убедителен 3D ефект, който позволява разглеждане на изображението от различни ъгли.
Използването на компютърните технологии за изображения за създаване на холограми е интересна възможност. За това могат да помогнат и няколко приложения за смартфони, които позволяват сканиране и генериране на 3D модели за хора, които не знаят как да използват сложен софтуер за моделиране.

За постигане на триизмерният ефект чрез тези холограми, разделени на слоеве, се изисква задно осветление, но тъй като летищата, моловете и дори метрото вече са пълни с подобни съоръжения, Lumii вярват, че рекламите ще спечелят от по-евтиния начин за създаване на холограми.

Източник: gizmodo.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Търговец текстил
гр. София
фирма ДотБрейн

Oператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама