ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Всичко, което трябва да знаете за QR (quick response) кодовете

Всичко, което трябва да знаете за QR (quick response) кодовете

Четвъртък, 28 Октомври 2010 ( прочетена 22341 пъти)


Някога чудили ли сте се, какво представляват тези странни черно- бели изображения? Може би сте ги срещали често напоследък, но знаете ли за какво всъшност се използват или как можете да ги прочетете? В тази статия ще ви обясня всичко, което е необходимо да знаете за QR кодовете.

Тези странни символи са еволюирали от класическия баркод, чрез който е възможно представянето на повече от 4000 символа с просто двумерно изображение.
QR кодовете първоначално са използвани в автомобилната индустрия за следене на складовите наличности. Напоследък употребата им придоби популярност като лесен начин за споделяне на информация. Използва се от софтуерни компании, програмисти, рекламни агенции и т.н.

За прочитането на QR кода е нужно устройство с камера и съвместим софтуер за четене. Тази техника не беше широко достъпна преди няколко години, но сега почти всеки от нас има мобилен телефон или смартфон с камера, което ни позволява да сканираме QR кодове, където и да било. Точно това доведе то увеличаване на тяхната популярност през изминалите месеци.

Създаването на QR кодове е много просто. Всичко, което ви е необходимо е софтуерен генератор за QR кодове (като iCandy, за Windows или Mac). Но, може би най-лесният начин е да използвате онлайн програма като Kaywa. Само изберете вида информация, който искате да кодирате, въведете го във формата и натиснете Generate.След като вече знаете как да генерирате QR кодове, е време да се научите как да ги четете. В момента има десетки програми за четене на QR кодове, в зависимост от операционната система на вашето устройство. Нека разгледаме някои от най-разпространените за Android, iPhone, Symbian, Blackberry и Windows Mobile.

Barcode Scanner (Android) – чете не само QR, но и други видове баркод. Също така има опция за търсене в Интернет на информацията от сканирания код.
i-nigma (iPhone) – тази удобна програмка и вашият iPhone ще ви дадат възможност да разкриете тайните, скити зад всеки QR код. Поддържа и други кодови формати като DataMatrix.
Barcode Reader (Symbian) – чете QR, BIDI и DataMatrix кодове. С нея можете да съхраните прочетени кодове и да ги изпратите чрез sms, e-mail или Bluetooth.
UpCode (Symbian) - безплатен за лично позване. Бързо и лесно се тегли през OVI Store.
Beetagg (Blackberry) – в случай, че имате Blackberry, това е перфектният четец за вас. Съвместим е също и с DataMatrix и BeeTagg.

Сега сте наясно какво е QR код, как да го създавате и четете. Време е да опитате сами. Пробвайте с тези два примерни кода и открийте възможностите, които предоставя тази нова технология за споделяне на информация, както и къде ще ви отведат.Ето малко повече информация и софтуер за QR кодовете:

QR Code Software & Applications

QR кодове WIKI

Превод: Иван Иванов
Източник: en.onsoftware.com

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона "Поискай оферта".

 print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама