ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Възможна е още една технологична революция в печата

Възможна е още една технологична революция в печата

Четвъртък, 26 Януари 2012 ( прочетена 3217 пъти)


Новината идва от Landa Digital Nanographic Printing, новата фирма на основателя на Indigo Бени Ланда. Преди няколко месеца в публичното пространство се появиха редица догадки и предположения за това какво ще представи Бени Ланда по време на drupa 2012.


 Бени Ланда

Landa Digital Nanographic Printing разработва технология на цифров печат от ново поколение, която ще представи серия от дигитални нанографични печатни машини на drupa 2012.

Официалният сайт на drupa потвърждава новината, като допълва, че в павилион № 9 за Landa Digital Nanographic Printing е резервирана достатъчно голяма площ.

Статия публикувана в списанието Calcalist под заглавието The Secret Ink of Benny Landa (Тайното мастило на Бени Ланда), разкрива някои подробности и предположения: 
  • Практически ще може да се печата всякакъв вид продукция – от билбордове до картонени кутии.
  • В основата на технологията е печатно мастило с изключително малък размер на частиците на пигмента (до няколко нанометра). Така мастилото, в сравнение с другите, ще бъде много по-устойчиво и икономично. 
  • Мастилото ще може да се нанася практически на всякаква повърхност. Вероятно технологията на нанасяне ще е на струен (мастиленоструен) принцип.
Върху този проект Ланда е работил 9 години с екип от 150 инженери и учени. Той е уверен, че в резултат на техния труд ще се случи революция на високата резолюция в полиграфията (high-definition revolution), аналогично на това, което се случи с телевизорите. В статията се казва, че целият проект е финансиран от Ланда с годишен бюджет от 40 милиона долара. Бени Ланда и екипът му са работили свръхсекретно и даже не са подавали заявки за патенти. Едва сега са подали заявки за около 50 патента за защита на новата си технология.

На drupa 2012 Ланда планира да организира амфитеатър с 200 места и да провежда презентации пет пъти на ден.

Все пак амбициите на Бени Ланда в областта на печатните технологии са скромни, в сравнение с неговата мечта за революция в областта на използването на слънчевата енергия. Ланда иска да създаде технология, която да преобразува топлината във въздуха в електрически ток. В основата на неговите проекти е да се създадат повече работни места в Израел. Заради достиженията и амбициите на Бени Ланда, той е много почитан и уважаван в своята родина. Не по-малко значимо е и неговото място в полиграфията. Именно той е измислил използването на течен тонер в дигиталния печат, поради което днес тя конкурира офсетовия печат, а в много случаи и го превъзхожда.

Може само да се гадае, какво ще направи Ланда следващия път...

По материал на: printdaily.ru
Написа инж. Васил Станевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама