ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Две нови технологии в помощ на хората с увредено зрение

Две нови технологии в помощ на хората с увредено зрение

Петък, 2 Октомври 2015 ( прочетена 1526 пъти)


Новите технологии и печатът работят във все по-тясно сътрудничество, предоставяйки улеснения за хората със зрителни увреждания.

брайловата азбука

 

Наскоро бе разпространена информация за две нововъведения, чрез които ще се спомогне не само за четенето, но и за „разглеждането” на изобразително изкуство.

Базираната в Торонто компания Crawford Technologies, в сътрудничество с Voiceye, представи своето нововъедение за прочитане на текст върху отпечатни страници. Това става посредством патентован баркод, позволяващ съхранение на голям обем информация (до 2 страници отпечатан документ). Самият той е с много по-малък размер от познатите ни QR-кодове. Прочитането на кода става посредством безплатно приложение за смартфон.

 

брайловата азбука 


Според създателите това е най-големият пробив в тази сфера от създаването на брайловата азбука през 1821 година. По този начин издателствата и печатниците вече ще могат да създават говорещи книги и други печатни материали. Чрез това приложение значително ще се намали разходът за създаване на печатни произведения с брайлов текст, като същевременно ще се намали необходимостта от използване на много по-голям шрифт, водещ до увеличаване на обема. Самите баркодове могат да бъдат използвани с цел разширяване обсега на дадена организация до хора с увредено зрение, при това с много ниски разходи за въвеждане. Авторите смятат, че технологията има много приложения, към които спадат: опаковките и етикетите на продукти, банковите извлечения, комуналните сметки, книгите, печатната реклама и много други.

 

брайловата азбукаПо-рано тази година испанският музей Del Prado използва нова 3D технология, за да позволи на хора с увредено зрение, а и не само, да се докоснат до шест от шедьоврите изложени при тях. Самите картини не са оригинали, а много детайлни репродукции, създадени посредством 3D технология за печат, наречена Didú. Тя създава физически обекти на принципа на 3D печата, но чрез добавяне на конкретни химикали се постига по-голяма детайлност на обектите при докосване. Самата технология е показана няколко години по-рано на Graph Expo и посетителите са останали изненадани къде тя би намерила своята ниша. Ето, че тя вече е факт.

брайловата азбука

Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на дигитална печатна машина на...
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на лакираща машина
гр. София
фирма Алфа Пласт Груп ООД

Оператор на щанцоваща машина (щанцьор)
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама