ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Дигиталният печат продължава да отнема пазарен дял на офсета

Дигиталният печат продължава да отнема пазарен дял на офсета

Понеделник, 17 Април 2017 ( прочетена 1305 пъти)


През 2017 дигиталния печат държи 16.2% от стойността на глобалния пазар на печат и 2.9% от обема. През 2012 този процент е бил 2.1%, а се очаква ускоряваме на процеса и ръст до 4.3% от обема печатна продукция до 2022, според последното изследване на Smithers Pira.

Smithers Pira

 

„Бъдещето на цифровия срещу офсетовия печат до 2022“ предвижда, че дигиталния печат ще продължи да бележи ръст в повечето сектори по целия свят. Едноцветният електрофотографски процес е изместен от пълноцветния инкджет и излизането на пазара на дигитални преси с формат B2 и B1 ще притисне пазара за тонерен печат в малък формат, тъй като компаниите ще търсят оборудване с по-висока производителност.

През 2017 се очаква цифровия печат да генерира 16.4% от стойността на печатната продукция в световен мащаб, но само 3.9% от обема ѝ. Това е ръст от 12.0% на стойността и 2.2% от обема спрямо 2012, и преминаването от аналогови към цифрови технологии се ускорява, защото нови, високопроизводителни машини излизат на пазара за рекламни материали и опаковки. Според проучването през 2022 цифровия печат ще генерира 19.1% от приходите и 4.3% от обема на продукцията.

Основните изводи от доклада са:

  • Бърз ръст на дигиталния (тонерен и мастиленоструен) печат за периода 2017-2022
  • Доминиращата офсетова литография ще отбележи спад по отношение на приходите
  • Флексографията за производство на опаковки ще отбележи скромен ръст.

През 2017, офсета все още доминира световния пейзаж на печата по отношение на брой отпечатани страници. И до 2022 той все още ще отговаря за 70% от печатната продукция в света, но голяма част от него е печат на публикации със сравнително ниска стойност. Такива са вестници, списания и справочници, които западат. Най-печелившите продукти с висока добавена стойност използват дигитален печат.

Д-р Sean Smyth, автор на доклада, заявява: „Относителната ценова позиция на аналоговия и цифровия печат постоянно се променя с излизането на ново оборудване на пазара и обемите на тонерния и мастиленоструен печат нарастват, а цените падат. Това като цяло прави дигиталния печат по-изгоден от традиционния аналогов печат дори за по-дълги тиражи. Има продължаваща тенденция към намаляване на тиражите, тъй като потребителите на печат искат да са сигурни, че съдържанието е актуално и се поддават на натиска да намалят складовите наличности. Резултатът е продължаваща трансформация на отношението аналогов към цифров печат.“

Източник: smitherspira.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама