ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Защита от фалшифициране чрез материал с променящ се цвят

Защита от фалшифициране чрез материал с променящ се цвят

Четвъртък, 16 Април 2015 ( прочетена 1503 пъти)


Новите материали променят начина, по който хората комуникират с обкръжаващата ги среда. Най-новото в тази област е ултра тънък материал, който променя цвета си дори при най-малък натиск или разтягане.

материал, чувствителен на натиск и огъване

 

Този нов материал, представен от Калифорнийския Университет, предлага невероятни въможности пред печата на опаковки и етикети.

Ето какво казва неговият създател Д-р Connie Chang-Hasnain „Цветът на този нов материал е изключително чувствителен на механични деформации, като огъване, усукване или разтягане. Нарушаването на структурата се наблюдава чрез промяна в цвета, без необходимост от допълнителни контролни уреди.”

Към момента промяната в цвета се създава чрез намираща се на повърхността комбинация от химически материали, които поглъщат и отразяват специфични дължини на вълната от видимия спектър на светлината. Когато се отразяват по-къси вълни, повърхността има червен оттенък и обатно при дълги вълни оцветяването е в синия спектър. Новият материал позволява промяна в цвета без използвне на химически пигменти или багрила.

Учените са създали малки линейни релефни структури чрез гравиране върху силициев полупроводников слой с дебелина 120 нанометра. Всяка изпъкнатина отразява определена дължина на вълната. Разстоянието межди вдлъбнатите и изпъкнали структури определя цвета, който ще се отразява и по този начин всяка деформация рефлектира в промяната на цветовете, които се виждат по повърхността. Разработеният материал е лесен за производство и с много гладка задна повърхност, което позволява нанасянето му върху различни синтетични медии в зависимост от приложението.

Авторите посочват и някои от възможните приложения на новия материал. Според тях той ще даде началото на разработването на нов тип визуализиращи технологии, откриване на незабележими дефекти в сгради и транспортни средства, но най-важното за печатния бранш е използването му при етикетите, чрез което успешно да се води борба с фалшификациите.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на кашираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ЦИАН ЕООД

СПЕЦИАЛИСТ ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ
гр. София
фирма GPTS Ltd


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама