ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Идва ли краят на скъпото мастило за домашни принтери?

Идва ли краят на скъпото мастило за домашни принтери?

Сряда, 26 Август 2015 ( прочетена 3367 пъти)


Основният проблем на потребителите, имащи домашни принтери е високата цена, която плащат за касетите с мастило.

 мастило за домашни принтери

 

Обикновено цената е между 10 и 50$ на касета, а в принтера има поне 2 или 3 такива. Освен това може да се наложи да ги сменяте на всеки 2 месеца, в зависимост от това колко често отпечатвате снимки или други документи.

Нова серия принтери обящава да промени това от тази есен. Става въпрос за принтерите Epson EcoTank, които вместо с касети ще работят с презареждащи се, достатъчно големи резервоари за мастило. По думите на производителя петте нови модела ще се продават с мастило, достатъчно да покрие нуждите за около 2 години. След като закупените бутилки с мастило свършат, ще може да се снабдите с нови (които отново по данни на Epson трябва да стигнат за 2 години), като всеки цвят ще струва между 13 и 52$ в зависимост от модела. Моделите разполагат с четири резервоара – по един за всеки основен цвят (циан, магента, жълт и черен). Цената на мастилото за по-скъпите модели ще бъде по-висока.

Въпреки че цената за мастило изглежда много добра, то цената на самите принтери е доста по-висока от другите в този клас. По първоначални данни те ще струват между 380 и 500$ (за сравнение бизнес моделите са на цена около 1200$). От Epson обаче представиха калкулация за това, което ще бъде спестено от страна на потребителите. Според тях с един комплект мастила за най-евтините нови модели принтери могат да се отпечатат 4000 черни и 6500 цветни страници. За същия брой копия, при използване на настоящите касети ще са необходими около 20 комплекта касети с цена от 40$ всеки, което прави 800$ (т.е. 750$ повече от новата технология, част от които разбира ще се редуцират заради разликата в цената между устройствата).

Разликата идва от използваната в новите принтери Epson технология, при която печатащите глави са механични, а не термични. Именно по този начин е възможно вливане на мастило от външни източници по всяко време, а износването на главите е по-малко, което позволява по-дългия срок на работа.

 

 мастило за домашни принтери


Интересно остава каква част от потребителите ще заложат на по-високата инвестиция пред по-ниската цена за консумативи в последствие. Важно е да се отбележи, че бутилките с мастило имат срок на годност, който е 3 години, което също би могло да се окаже пречка за по-дългото им използване. Потребителите трябва да внимават да не закупят мастило, изостанало дълго време на рафтовете, ако след това ще ползват принтера по-рядко. Дали изтеклият срок на мастилата би оказал влияние на качеството на печат ще може да се провери след пускането на самите устройства в продажба и последващото им тестване.

Източник: www.consumerreports.org
Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нов (ножар)
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ЦИАН ЕООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама