ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Изгубен шрифт, изваден от Темза

Изгубен шрифт, изваден от Темза

Петък, 20 Февруари 2015 ( прочетена 2224 пъти)


Историята на загубения и открит отново шрифт Doves Type напомня роман на Агата Кристи.

Изгубен шрифт, изваден от Темза

 

През 1909 Thomas Cobden-Sanderson и Emery Walker, партньори в лондонското издателство Doves Press, преживели конфликт, който довел до разпадане на компанията. Очевидно за Cobden-Sanderson било неприемливо бившият му партньор да използва основната гарнитура на компанията след разцепването ѝ. Затова, през 1916, той направил няколко потайни разходи до Hammersmith Bridge на Темза, откъдето изпратил оловния набор във водния му гроб.

 

Изгубен шрифт, изваден от ТемзаДоста по-късно, през 2013, дизайнерът Robert Green довършвал последните детайли на възстановения в цифрова форма Doves Typeface. Той познавал в детайли действията на Cobden-Sanderson и решил да провери дали ще може да намери някакви следи от отдавна загубеното начертание. На базата на информацията в дневници и други изследвания по въпроса, Green изяснил със значителна точност вероятната позиция на дъното на реката. След по-малко от половин час търсене, той вече намерил няколко парчета. Била стартирана цялостна спасителна мисия и резултатът бил откриване на повече от 150 части от изгубения набор.

С откритите парчета Green успял да подобри резултата на дигиталното си пресъздаване на шрифта. Той обявил проекта за завършен и Doves Type вече е на пазара. Много от откритите оригинални форми били дарени на тръста Emery Walker, който вече притежавал няколко елемента. Самият Green запазил няколко от тях, за да му припомнят за лова му на съкровища.

Източник: creativepro.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка в широ...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама