ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Изобретатели отпечатват изображение с резолюция 100 000 dpi

Изобретатели отпечатват изображение с резолюция 100 000 dpi

Сряда, 22 Август 2012 ( прочетена 2454 пъти)


Фурорът предизвикан от нанографските машини на Landa, доведе да това, че по света започнаха да възникват и други концепции, основани на нанотехнологии.

На сайта Science Daily се появи информация за разработка на Научно-изледователския институт по материалознание към държавната агенция на Сингапур за наука, технологии и изследвания (A*STAR).  Този институт е разработил нов метод за получаване на изображения, който позволява да се увеличи резолюцията до 100 000 dpi, при това без да се използват оцветители или мастила. Авторите на  идеята са били вдъхновени от "старинната" технология за възпроизвеждане на изображения, прилагана при направата на витражно стъкло. В този тип стъкло има малки метални включвания в неговата кристална решетка. Те разсейват преминалата през него светлина, давайки определен цвят на изхода. Използвайки този ефект, но вече със съвременните нанотехнологически инструменти, изследователите са направили точна конфигурация от метални  наноструктури и са създали светоотразяваща повърхност, необходима за получаване на цветни изображения.

Отказвайки се от прилагане на оцветители или пигменти, те са използвали  наноструктури от метали, разположени в строго определени места, в строго определено положение, така че да могат да дадат искания цвят. Всъщност, резултат от изследването е база данни за разположението на наноструктурите и цветовете, които се получават от това разположение.

 "Всичко прилича на детска книжка за оцветяване с цифри(където е нужно да се оцвети област с определен цвят има поставена цифра – ред.), – казва ръководителя на проекта доктор Джоел Ян. – Размерът и разположението на  наноструктурите определя „цифрата". Но вместо това последователно да се оцветява всяка област с определен цвят, върху изображението слагат много тънък еднороден метален нанослой, с помощта на който цветовете се получават всички изведнъж, както във вълшебство!"

С това изобретение цветът може да се предава, не с помощта на нанокапки мастило, а с метод, до известна степен приличащ на литография. Напълно е възможно новата технология да измени революционно принципите на създаване на изображения. Тя може да бъде използвана и за производство цветни дисплеи с висока резолюция и за оптически носители на данни с висока плътност на записа.

В момента авторите на идеята търсят сътрудничество с колеги и предприемат стъпки по патентоването на технологията. Отчетът за това изследване е публикуван на 12 август 2012 година в онлайн изданието Nature Nanotechnology.

По материали на www.printdaily.ru,  www.sciencedaily.com и www.wired.com
Преведе и написа: инж. Васил Станев


print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Акаунт в офсетова печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

СПЕЦИАЛИСТ ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ
гр. София
фирма GPTS Ltd


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама