ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Как ще изглеждат печатниците през 2020

Как ще изглеждат печатниците през 2020

Петък, 17 Юни 2011 ( прочетена 2208 пъти)


Миналото десетилетие беше един от най-динамичните и неспокойни периоди в дългата история на печата. Frank Romano споделя очакванията си за следващите десет години.

Frank Romano Франк РоманоПечатната индустрия процъфтява. Процесите от предишните две десетилетия са намалили обема й, но са я направили по-стабилна. Световете на печата и електронните комуникации са уредили взаимоотношенията си и между тях има по-малко конкуренция и повече сътрудничество.

Почти всеки печатен продукт има електронен елемент, независимо дали това е интернет адрес, QR код, който води към уебсайт или отпечатан електронен компонент. Печатницата от 2020 е фабрика за информация. Техниката за производство вече не е център на вниманието. Основен е работният процес. Поръчките пристигат като файлове и се обработват от вградени програми. Когато има нужда от физически носител, файловете се подготвят за някое от многото устройства, цифрови и аналогови, големи и малки.

Цифровият печат е в основата на процеса. Той използва тонер, мастило за струйни принтери и ново електронно мастило, наречено „енк”. Заради интегрираните довършителни процеси, цифровия печат е по-автоматизиран. Офсетовият печат все още е значим, но е загубил половината от обема си в полза на цифровия печат. Довършителните процеси са основната механична територия, наследство от старата печатна индустрия.

Печатът е навсякъде
Основната промяна е, че сега печатниците поставят изображения върху всякакви материали, от хартия до метал, от стъкло до дърво. Технологията за печат върху облаци сега предлага истински печат върху облаците, растяща територия на рекламния пазар. „Погледни небето. То е... реклама!?”

Всички традиционни умения на печатната индустрия са развити и изменени. Част от рутинната дейност на печатниците е да създават и поддържат интернет страници, да правят имейл кампании, електронни реклами и да управляват цифрови ресурси за клиентите си. Сега основния набор от умения, нужни за служителите е в IT сферата и по-голямата част от персонала работи пред компютър.
Изчезнало е разграничението между копирни центрове, цифрови печатници, офсетови, флексо и специализирани печатници. Поръчките постъпват през интернет страницата на печатницата, веднага преминават проверка и се генерират проби за одобрение. Връзките с доставчиците на хартия и други услуги са електронни. Известия по електронната поща уведомяват потребителите за статуса на поръчката във всеки етап от процеса.

Основната промяна е настъпила с пробив в областта на печатната електроника. Баркодовете са заменени RFID (радиочестотни идентификатори), които са връзката между света на печата и света на електрониката. Евтини отпечатани екрани са част от опаковките. Те имат отпечатани батерии и отпечатани електронни компоненти. Опаковките и електрониката се печатат едновременно. Благодарение на това индустрията просперира.

Всеки ден се създават нови продукти, които съчетават печата и електрониката. Някои печатни продукти изчезват, например телефонните указатели. Книгите по заявка продължават да са в силата си. Amazon, B&N, и Borders са се слели в AmaBorderBarN.

Плащането е опростено и печатниците вече няма нужда да чакат за да получат парите си. ОК, може би последното изречение отива твърде далеч.
Frank Romano има професорска степен в Рочестърския Технологичен университет.

Автор: Frank Romano
Източник: proprint.com.au
Превод: Мартин Новев

Можете да прочетете повече за електронната хартия тук.print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Акаунт в офсетова печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на кашираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ЦИАН ЕООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама