ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Книгите се завръщат към печата

Книгите се завръщат към печата

Сряда, 14 Януари 2015 ( прочетена 1400 пъти)


С 2,4% са се увеличили продажбите на печатни книги през 2014 година по данни на Nielsen BookScan.

печат на книги

 

Ръстът се дължи най-вече на търговията на дребно, където увеличението е с 3,4% в сравнение с 2013 година. Това компенсира спада от 1,8% при търговците на едро. Продажбите на дребно, които заемат основен дял и към които спада и Amazon постигнаха малко под 519 милиона продадени книги. Общият брой продадени книги за 2014 година в Америка възлиза на 635 милиона.

Данните на Nielsen BookScan обхващат приблизително 80% от пазара на книги в Америка, като през 2013 година се добавят и данните от търговската верига Wallmart. Данните от 2014 година доказват, че печатните книги са предпочитани пред електронния еквивалент. Най-ниските нива в продажбите на печатни книги е отбелязано през 2012 година, 2 години след ръстът на е-книгите, когато са продадени едва 590 милиона екземпляра. Две години по-късно ръстът вече е 7.6%.

Най-значителен ръст се наблюдава при детската и младежка литература – между 12 и 15.6% в зависимост от категорията на изданията. Този факт само доказва, че хартиените книги са предпочитани от по-младата аудитория. При изданията за възрастни, ръстът е едва 1.4%.

 

печат на книгиПри луксозните и не толкова масови издания също се наблюдава голям ръст при продажбите, който може да се обоснове с факта, че те предлагат много по-полезно и разбираемо допълнително съдържание, отколкото може да се представи в електронен формат. На другия полюс са масовите романи с меки корици, при които се наблюдава спад с над 10%, продиктуван от възможността за замяна с електронен еквивалент.

Източник: www.publishersweekly.com
Текста написа: Антон Даскалов
print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Печатар на офсетова печатна машина Heide...
гр. София
фирма Евентус ЕООД

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Почасова работа като резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама