ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Кой отива на IPEX?

Кой отива на IPEX?

Петък, 13 Юли 2012 ( прочетена 1990 пъти)


HP се отказа, Landa „преразглежда“. Какво да очакваме в Лондон през 2014?

Наскоро стана ясно, че HP няма да участват на изложението IPEX в Excel в Лондон през 2014. Тази информация излезе малко след като HP заявиха, че drupa е преминала с голям успех от гледна точка на всички продукти на компанията.  HP бяха най-големият изложител на drupa. Ronen Zioni е маркетинг мениджър на графичните решения на HP за Европа, Близкия изток и Африка. Той каза, че причините HP да не участват на IPEX са изцяло стратегически и не са определени от бюджета на компанията. Според него, компанията пренасочва ресурси към регионални инициативи, създаване на връзка с клиентите и бизнес начинания.

Според експертите в областта, обаче, мотивацията за решението на HP е друга. Компанията е в процес на значителни промени. Дивизията ѝ, която се занимава с графични технологии е значима и успешна. Тя е отговорна за всички печатни решения на компанията – от настолните принтери до мастиленоструйните печатни машини с висока производителност от T сериите. След последните преструктурирания това подразделение беше обединено с друго, което отговаря за персоналните компютри. Това доведе и до напускането на досегашния успешен ръководител на печатното звено Vyomesh Joshi. В момента то се ръководи от вицепрезидента на компанията Todd Bradley, който е шеф на звеното с компютрите.

Andrew Tribute пред whattheythink.com определя сливането като „пълна липса на разбиране на същността на графичния бизнес от страна на висшия мениджмънт на компанията.“ Той допълва: „компаниите в печатния бизнес не си купуват принтери DesignJet, печатни машини HP Indigo или мастиленоструйни системи от T сериите от същите места, в повечето случаи онлайн магазини, от които купуват сървърите си“.

Сегашният изпълнителен директор на HP Meg Whitman, която е третият човек на този пост за последните три години, представи мащабна програма за съкращаване на разходите. Стратегическият фокус на компанията е към мрежови услуги, управление на информацията и сигурността. Отново според Tribute основната причина за отказа на HP от участието на IPEX се крие именно в икономията на разходите, които са значителни при събитие от тази величина. „В това решение прозира липсата на разбиране на международният характер на IPEX от страна на висшия мениджмънт на компанията“ - коментира той - „Сигурен съм, че ако печатното звено беше самостоятелно, под контрола на Vyomesh Joshi, решението щеше да е различно, тъй като той знае значимостта на важното международно събитие за покриване на големи части от пазара.“

Tribute добавя, че не подценява ролята на регионалните дейности, но големи събития като drupa, IPEX, IGAS, Print, Print China, FESPA са ключа към успеха в световен мащаб. Agfa също се отказва от IPEX, което, според Tribute, е още по-странно решение от това на HP. Agfa няма мощната дистрибуция на ключовите пазари на IPEX, която притежават  HP. Според Tribute този тип икономии могат да направят Agfa неконкурентоспособна не само срещу традиционните ѝ конкуренти, но и срещу новите азиатски играчи.

Интересно е, че и Бени Ланда обяви, че ще преразгледа участието си на IPEX. Вероятно това се дължи на факта, че компанията му може да бъде най-голямата атракция на изложението, което го поставя в изключително изгодна позиция за преговори. След като HP няма да участват, Landa Nanographic Printing е компанията, която ще бъде най-желана на шоуто от неговите собственици Informa.

От друга страна, Ланда съшо има причини да иска да е на изложението. 2014 ще е критична за компанията му, защото тя обяви, че тогава продуктите ѝ ще са готови за продажба в световен мащаб. Това означава, че най-вероятно ще видим Landa там, още повече, че един от успехите на Ланда е свързан с IPEX, където той представи първото поколение на печатните машини  Indigo през 1993.

Със сигурност ще има много спекулации кой ще бъде на IPEX и кой не. Условията на събитието позволяват по-лесно оттегляне от тези на drupa до известен момент. Несъмнено след загубата на най-големият изложител HP другите участници ще се опитат да се пазарят и дори да изнудват, за да подобрят позициите си от гледна точка на разходите, пространството и мястото на щандовете си.

Източник: printweek.com, whattheythink.com, printingtalk.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт в дигитална печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител за оператор на широкоформатен и...
гр. София
фирма Прес Продукт Лайн ООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама