ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Мастиленоструйна технология за печат на елементи, улавящи светлина

Мастиленоструйна технология за печат на елементи, улавящи светлина

Неделя, 5 Ноември 2017 ( прочетена 886 пъти)


Мастиленоструйният печат все по-често е в основата на нови техники в областта на електрониката и биотехнологиите, използвайки способността ѝ за точно поставяне на малки капчици материал върху различни субстрати и материали.

 

печат на елементи, улавящи светлина

 

Екип от университета в Кеймбридж работи по модификация, чрез която да се позволи отпечатване чрез мастило с оптоелектронни свойства, улавящи светлина.

Ключово в техниката е размерът на капката да бъде намален до скалата на дължината на вълната на светлината. За целта екипът разработва специален модел на принтер, който да позволи това. Той разпределя мастилото по метод, известен като електро-хидродинамично струене, чрез който капчиците са с диаметър около 10 пъти по-малък от размера при конвенционалните принтери. Дюзите също са с по-малък диаметър, който е около 1 микрон.

Екипът използва принтера в комбинация с мастило, съставено от смес на малка органична молекула и полимер, разтворени в органичен разтворител върху двумерни фотонни кристали. Мастилото променя свойствата на кристала локално като по този начин позволява да се улавя светлина върху него. Кристалът позволява повторно използване, поради фактът, че мастилото може да се измие от него.

Чрез изследването за първи път успешно се комбинира висококачествен мастиленоструен печат с оптоелектроника. Според създателите си, технологията генерира нови разнообразни възможности за приложение на мастиленоструйния печат. Сред една от потенциалните посоки за развитие е създаването на високочувствителни сензори.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.theengineer.co.ukprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
ПЕЧАТАР МАЛЪК ФОРМАТ
гр. София
фирма GPTS Ltd

Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на печатна машина за самозалепва...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама