ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Може ли намаляването на намастиляването да спести стотици милиони на печатната индустрия?

Може ли намаляването на намастиляването да спести стотици милиони на печатната индустрия?

Четвъртък, 27 Октомври 2011 ( прочетена 1299 пъти)


Излишното намастиляване на плътните черни фонове може да струва на печатната индустрия стотици милиони евро в глобален мащаб, според изследване на Фламандския Иновационен Център по Графични Комуникации (VIGC).

Отдавна приетото в индустрията схващане е , че общото намастиляване трябва да бъде между 320% и 360% за постигане на плътен черен цвят. Проучванията на VIGC показват, че 260%, или дори 220% са повече от достатъчни, ако конвертирането на цветовете е направено чрез правилните профили. Eddy Hagen, директор на VIGC, коментира изследването: „Искахме да проверим колко можете да намалите общото намастиляване преди да се появи неприемлива разлика. Резултатите бяха удивителни. Старата истина, че ви трябват между 320% и 360% намастиляване, не е вярна, ако преобразувате цветовете правилно.”

намастиляване
Според Hagen, възможностите за икономии са огромни: „Цената на мастилата е между 2% и 5% от цената на печатните материали. Представете си, че на основата на това изследване компаниите намалят изразходваното мастило с 10%. Това ще доведе до намаляване на разходите с между 6 и 15 милиона евро само в Белгия. Ако приложим изчисленията към печатната индустрия в световен мащаб, която възлиза на над 400 милиарда евро, икономиите ще бъдат над един милиард. Освен това, разходът на по-малко суровини за производство на мастилата ще намали замърсяването на околната среда.”
VIGC са провели тестове в голям брой печатници и благодарение на това имат доста добра идея каква е „магическата комбинация” за отпечатване на наситен черен цвят с минимално количество мастило.

При втората фаза на тестовете са проведени редица проби с съчетаване и преработване на ICC профили с намалено намастиляване. Всяка комбинация е тествана и сравнявана с изображения еталони, първо на монитор и след това на цветна проба на хартия. По този начин VIGC са дефинирани оптимизирани ICC профили, с по-малко намастиляване. Резултатът от преобразуването на цветовете с тяхна помощ е бил сравнен с резултата от наложени цветови профили като тези на Adobe и ECI. Резултатите за профилите на VIGC са били положителни.

Накрая VIGC са преминали към тестове при печат, за да установят дали резултатите от екрана и цветните проби ще отговарят на реалния отпечатък. Резултатите са били показани на представители на няколко печатници и, удивително, никой не е успял да открие разликата между изображенията с 320% и 260% намастиляване. Представител на печатница за опаковки, специализирана в областта на шоколадите и сладкишите, дори преценил, че изображението с 220% е най-добро. В теста били включени и изображения, конвертирани с познатите профили на Adobe и ECI, но между тях и изображенията с профилите на VIGC не е имало забележима разлика.

Източник: cmykdigest.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама