ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Наистина ли дигиталните технологии са по-екологични от хартията?

Наистина ли дигиталните технологии са по-екологични от хартията?

Понеделник, 3 Март 2014 ( прочетена 1632 пъти)


Хартиената индустрия отправя предизвикателство на допускането, че дигиталният маркетинг е по-екологичен от хартията

Всички сме чували изявления от банки, телекомуникационни компании и доставчици на комунални услуги с кратко съобщение от типа на „използвайте електронна фактура, спасете дървета“, често допълнени от картинка на  лъкатушеща рекичка или зелено дърво. Тези послания приемат по подразбиране, че използването на цифровите технологии е по-добро за природата. Но хартиената индустрия оспорва това твърдение. Тя принуждава компании да премахнат тези твърдения, които според нея подвеждат потребителите и не са подкрепени от адекватни изследвания.

 

хартия

 


Two Sides, организация, която представя производителите на хартия и печатната индустрия, наскоро обяви, че е убедила повече от 20 големи компании от САЩ да премахнат своите „антихартиени“ екологични послания, с които представят електронните фактури като по-добри за околната среда от хартиените. Организацията с идеална цел няма право да разкрие имената на тези компании, но Phil Riebel, президент на Two Side САЩ, каза, че всяка от тях е в топ 500-те компании на списание Fortune 500 – банки, телекоми и комунални услуги


„Отправяме предизвикателство към твърденията, че електронната форма е по-добра от хартиената от екологична гледна точка. Нашите аргументи са, че много фактори не са отчетени, като устойчивите практики по отношение на горите и фактът, че много хора печатат в домовете си“, заяви Riebel.

Two Sides и членовете естествено имат изконен интерес в защитаването на хартиената индустрия, но кампанията на организацията поставя важен въпрос: наистина ли да спрем да използваме хартия е по-добре за околната среда?

Хартия или пиксели?

Хартията получи тежък удар в последните години. Клеветници твърдят, че производството на хартия води до масово обезлесяване и допринася значително за емисиите парникови газове.  Въпреки, че начините за доставка на хартията биха могли да се оптимизират, някои от аргументите, използвани срещу нея просто не са верни.

„Хората често не осъзнават, че процесът на производство на хартията е устойчив и да твърдите обратното подвежда потребителите“, каза Mark Pitts , изпълнителен директор на Американската асоциация за горите и хартията (AFANDPA).

Според организацията, повече от 65% от хартията в САЩ през 2012 е била рециклирана, което я прави най-рециклираната суровина в държавата. През последния век горската покривка в северната част на страната, от Минесота до Мейн, в действителност се е увеличила с 28% според американската организация по селското стопанство и горите.

На пръв поглед, цифровите медии изглеждат по-екологични. Електронните продукти като телефони и лаптопи се използват отново и отново, което ги превръща в специфичен възобновяем източник. Но производството на електронни устройства има въглероден отпечатък, както и енергията, нужна за захранването им. Освен това, съществен проблем е количеството изхвърлени електронни устройства, особено в развиващите се държави. Количеството електронни отпадъци нараства с глобални темпове от 40 милиона тона годишно, особено в държави от третия свят като Индия и ЮАР, според изследване на ООН от 2009.

Липса на конкретна информация

Компании, които допускат, че безхартиеният подход е по-добър за околната среда, трябва да проведат изследвания, за да подкрепят твърденията си, но няма много литература, посветена на сравняване на хартията с електронните носители. Една от основните причини е, че двата продукта са много различни и единият съществува от много по-дълго, отколкото другият.

Като една от най-старите форми на комуникация, жизненият цикъл на хартията е лесен за проследяване, за разлика от този на електронните носители, които са относително млади. Компаниите трябва да докажат, че са изследвали и двете форми и е са открили, че електронната версия има по-малко екологично въздействие, каза Riebel.

„Трябва да сме внимателни, когато противопоставяме един продукт на друг и твърдим, че е по-добър. Не е лесно това да се направи, ако нямате цялата информация, за да направите изводите си."

Хартията съществува в голямо разнообразие от форми, от много различни производители, Калифорнийския университет Berkeley. Нужни са повече проучвани за отпечатъка на електрониката, което значи, че няма „усреднен отпечатък“ и за електронните носители, добави Horvath, който през 2004, публикува изследване за екологичното въздействие на безжичните технологии.

Спасяване на околната среда или пестене на пари?

Докато предимствата на преминаването към среда без хартия от гледна точка на околната среда за момента са неясни, със сигурност това води до намаляване на разходите за компаниите. Това е факторът, който в действителност ги мотивира, каза Shamel Naguib, президент на Paperless Productivity, компания, която помага на големи компании като банки и институции, свързани със здравеопазването, да намалят или елиминират хартиените си документи като преминат към електронни.

За 99.9% от проектите екологията няма нищо общо,“ каза Naguib. „Всичко, за което става въпрос е пестенето на пари.“ Дори когато основал компанията си преди 11 години, мотивите на компаниите да преминат към решения без хартия, никога не са били екологични. И сега, когато „парите и разходите в организациите са толкова критична част от пъзела, аз не познавам никого, който да инвестира пари само, за да е екологичен,“ добави той.

Междувременно, потребителите изглежда осъзнават истинските мотиви на компаниите. Според анкета, проведена от Two Sides, осем от десет души в САЩ казват, че са подозрителни към мотивите на компаниите да налагат електронни фактури и че вярват, че съображенията за това са по-скоро финансови.

Изглежда потребителите все още предпочитат хартията. Според изследване, публикувано миналата година от технологичният консултант Forrester Research Inc., повече от половината от клиентите все още избират хартиените извлечения.

Докато не се проведат повече изследвания върху жизнения цикъл и екологичният ефект на електрониката, противопоставянето на хартията и електронните медии е някак безплодно. Изглежда ситуацията не е „или или“ Има място и за двата типа носителя.

„Идеалната ситуация е да използваме едновременно електронни и печатни носители по начин, който отговаря на нашите социални, екологични и икономически потребности“, добави Riebel.

Източник: theguardian.com
Превод: Мартин Новев
 print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Търговски асистент в Дирекция „Търговия...
гр. София
фирма Алианс Принт ЕООД

Служител довършителни процеси
гр. София
фирма ДотБрейн

Сътрудник продажби с административни фун...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама