ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Нанографията ще конкурира офсета, каза Ланда

Нанографията ще конкурира офсета, каза Ланда

Четвъртък, 3 Май 2012 ( прочетена 2939 пъти)


Heidelberg и Landa подписаха стратегическо споразумение. Наред с това, Бени Ланда заяви, че цели да надделее над офссета, като направи нанографската си технология за цифров печат толкова разпространена, колкото и ксерографията.

Ланда, който основа Indigo и започна революцията на дигиталния печат през 1993, каза: „Целта ни е да превърнем цифровия печат във водещата тенденция, в територията, в която в момента доминира офсета. Очаквам нанографската печатна технология да стане следващия индустриален стандарт.“ Освен, че даде лицензи на офсетовите производители Komori, Manroland Sheetfed и Heidelberg, компанията Landa ще продава и собствена гама от ролни и листови машини, като ще покаже шест различни модела на Drupa.Пресите изглеждат радикално различни от съществуващите машини, конвенционални или цифрови и са много компактни. Всяка от тях има голям екран, чувствителен на допир, чрез който операторът управлява машината, докато вижда какво се случва в нея през камера. „Причината тъчскрийнът да е опростен е, че тези продукти са за масова употреба“, обясни Ланда. „Досега операторите на печатните машини трябваше да обикалят около различните им секции и да работят с ръцете си. Ние им даваме същата опция с напълно интуитивен интерфейс за контролиране на машината.

Можете да кажете на някого „отиди при машината“ и тя е като iPhone – оставете ги да си поиграят няколко минути и ще схванат как стават нещата“.

Всички преси на Landa са осемцветни и предлагат двустранен печат с 600dpi или  1 200 точки на инч. Осемте цвята могат да са CMYK и четири специални цвята или CCMMYYKK за удвояване на скоростта или разделителната способност. Максималната скорост е 13 000 листа в час за листовия модел с формат B1, 12 000 за машината с формат B2 и 11 000 за B3 версията. Трите ролни машини, които са предназначени съответно за рекламни материали, печат на тесни роли и гъвкави опаковки, имат максимална скорост на печат от 200 метра в минута.

Нанографският процес се състои от изхвърляне на малки капчици от мастилото NanoInk, което съдържа частици пигменти, които са с размери няколко нанометра, върху гореща трансферна гума. Цялото изображение, което съдържа всички цветове, се изсушава върху гумата, преди прехвърлянето си върху хартията.

Благодарение на чистотата на нанопигментите и високата резолюция, която предлагат, технологията има по-широка цветова гама от стандартният CMYK. Тя обхваща с около 17% повече цветове по Pantone от офсетовия печат, каза Ланда.

Договорът с Heidelberg

Глобалното стратегическо споразумение между Landa и германския производител позволява на Heidleberg да разработи, продава и поддържа следващото си поколение дигитални машини на базата на нанографската технология. Изпълнителният директор и председател на управителния съвет на Heidelberg, Bernhard Schreier, каза, че това ще им помогне да предложат по-голяма гъвкавост.

Бени Ланда коментира, че това сътрудничество е важна стъпка в превръщането на нанографията в доминираща технология в индустрията.  „Това, че пазарният лидер Heidelberg прие нанографския печат на Landa за следващото си поколение цифрови машини е ясно послание към целия пазар: в близкото бъдеще офсетовият и дигиталният печат не само ще съществуват едновременно, но и ще се допълват. Офсетът за средни и големи тиражи, а цифровият печат за по-малки тиражи, без дори да споменавам персонализираните поръчки“.

Източник: landalabs.com, printweek.com
Текста написа: Мартин Новев
 

print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на дигитална печатна машина на...
гр. София
фирма ДотБрейн

Мениджър Ключови клиенти
гр. София
фирма GPTS Ltd

Печатар на офсетова печатна машина Heide...
гр. София
фирма Евентус ЕООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама