ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

Вторник, 19 Август 2014 ( прочетена 2285 пъти)


В различни научно-изследователски лаборатории по света, продължават опитите по създаването на наноматериали с цел прилагането им в областта на полиграфията.

Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

 

Усилено се провеждат изследванията по света, за създаването на материали за защита от фалшификации на пари, ценни книжа и марки на търговски продукти. За един такъв нов полимерен материал се съобщава в една от последните статии в списанието Advanced Materials. В статията е описано създаването на полимерен материал от епоксидна смола и полиуретан, който е покрит от мрежа от нанопръчици. Всяка една от тези нанопръчици е 100 пъти по-тънка от човешкия косъм.

В първоначалните опити тези нанопръчици са били много крехки. В последствие, на учените от университета в Мичиган се е удало да създадат достатъчно устойчив и гъвкав листов материал. Цветът на листовете на материала е преливащ, тъй като е покрит с минитиатюрни наносъединения, които пречупват светлината. Нещо повече, случайно по време на процеса на работа е било забелязано, че ако човек издиша върху такъв лист, той започва да става все по-прозрачен. Изследователите нанесли с помощта на принтер (не се указва точно какъв) тънък водоотблъскващ слой във формата на изображение. Това позволява при конденциране на влага върху материала, той да стане прозрачен, а отпечатаните места с водорезистентен слой с изображението да останат непрозрачни и видими.

Изследователите от университета в Мичиган считат, че този нов наноматериал може да се използва за замяна на вездесъщите засега стикери-холограми и за отпечване на банкноти и ценни книжа.

По материали на Advanced Materials - wiley.com
Написа инж. Васил Станевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на лакираща машина
гр. София
фирма Алфа Пласт Груп ООД

Книговезец на редовна смяна
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама