ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

Вторник, 19 Август 2014 ( прочетена 2417 пъти)


В различни научно-изследователски лаборатории по света, продължават опитите по създаването на наноматериали с цел прилагането им в областта на полиграфията.

Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

 

Усилено се провеждат изследванията по света, за създаването на материали за защита от фалшификации на пари, ценни книжа и марки на търговски продукти. За един такъв нов полимерен материал се съобщава в една от последните статии в списанието Advanced Materials. В статията е описано създаването на полимерен материал от епоксидна смола и полиуретан, който е покрит от мрежа от нанопръчици. Всяка една от тези нанопръчици е 100 пъти по-тънка от човешкия косъм.

В първоначалните опити тези нанопръчици са били много крехки. В последствие, на учените от университета в Мичиган се е удало да създадат достатъчно устойчив и гъвкав листов материал. Цветът на листовете на материала е преливащ, тъй като е покрит с минитиатюрни наносъединения, които пречупват светлината. Нещо повече, случайно по време на процеса на работа е било забелязано, че ако човек издиша върху такъв лист, той започва да става все по-прозрачен. Изследователите нанесли с помощта на принтер (не се указва точно какъв) тънък водоотблъскващ слой във формата на изображение. Това позволява при конденциране на влага върху материала, той да стане прозрачен, а отпечатаните места с водорезистентен слой с изображението да останат непрозрачни и видими.

Изследователите от университета в Мичиган считат, че този нов наноматериал може да се използва за замяна на вездесъщите засега стикери-холограми и за отпечване на банкноти и ценни книжа.

По материали на Advanced Materials - wiley.com
Написа инж. Васил Станевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама