ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Нов ISO стандарт за въздействието на печата върху околната среда

Нов ISO стандарт за въздействието на печата върху околната среда

Понеделник, 23 Април 2018 ( прочетена 786 пъти)


През последните години интересът на големите компании да бъдат по-екологични нараства. Това може да е в резултат на външен натиск от страна на акционерите и клиентите или се дължи на факта, че топ мениджмънтът вярва, че това е в техен бизнес интерес.

Пример е компанията Uniliver, които публично поемат ангажимент да намалят драстично въздействието върху околната среда в резултат от своята работа.

 

Нов ISO стандарт


Те, както и други големи компании очакват да видят реални данни, доказващи екологичните декларации от своите доставчици. Към момента съществуват ISO стандарти като 14001 (Система за управление на околната среда) и 16759 (Изчисляване на въглеродното въздействие от печат). Това, което все още липсва е стандарт, който измерва използваните материали във всички аспекти на процеса на отпечатване. С него големите компании биха имали по-пълна и ясна картина за въздействието върху околната среда при производството на различни печатни материали. Към момента все още няма стандартизирани средства за събиране на данни, отнасящи се в цялост до субстрати, мастила, химикали, пластини и други елементи от печата.

Тази амбициозна задача вече е в ход с разработването на ISO 22067, който да спомогне сравняването на различни производствени модели за печат и тяхното въздействие върху околната среда. Той ще представлява серия от подстандарти за различни печатни технологии, която ще дава средство за количествено определяне и оценка на специфични екологични аспекти и въздействия от страна на всеки отделен тип печат. В резултат компаниите лесно ще могат да определят метода, който отговаря на техните екологични изисквания, въз основа на данни за всички свързани с процеса на изработка материали.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.fespa.comprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на лакираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама