ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Опаковка направена от лешникови черупки

Опаковка направена от лешникови черупки

Понеделник, 29 Юни 2015 ( прочетена 1788 пъти)


С марки като Nutella и Ferrero Rocher, италианската сладкарска компания Ferrero е познато име в цял свят. Техният лешников течен шоколад и бонбоните с лешников пълнеж са станали толкова популярни, че Ferrero купува и използва една четвърт от общата доставки на лешници в света, общо 23 000 т годишно.

хартия от лешници

 

Бизнесът върви добре, но има един проблем: Какво да правим с всички черупки от ядките и люспите на какаовите зърна? Досега те са били изгаряни, една разхитителна практика. През 2010 мениджърският екип на Ferrero си помислил, че трябва да има и по-добър начин. Те отправили покана за предложения, които да им помогнат да се премахнат отпадъците и за създаване на полезно решение за страничните продукти от техните бонбони и течни шоколади.

Papiertechnische Stiftung (PTS), организация със седалище в Мюнхен, Германия, посветена на научните изследвания и разработването на нови и екологично чисти продукти от хартия и картон, печелят проекта с тяхното предложение за опаковъчен материал, изработен от лешникови черупки. Проектът е подкрепен и от ЕС в рамките на инициативата за еко-иновации. Целта е не само да се намери начин за намаляване на отпадъците, но също и за производството на картон, който отговаря на нормативните изисквания за опаковки на хранителни продукти и за намаляване зависимостта от първични влакна.

PTS си партнира с производителя на хартия Stora Enso и заедно продължават да проучват, как лешниковите черупки могат да бъдат използвани в реалното производство на картон. Резултатите са обещаващи: "Средният слой, направен отчасти от орехови черупки има по-голям обем от конвенционалния и по този начин се увеличава якостта на огъване на картона", казва Wolfram Dietz, мениджър проекти в PTS. Полученият опаковъчен материал е не само екологичен, но може да доведе и до спестяване на разходи, поради по-ниското си тегло и по-добрите характеристики на продукта.

Докато външните слоеве се изработват от висококачествена хартия, за да се гарантира, че са устойчиви и че отпечатаните изображения и лога няма да избледнеят, средният слой обикновено се състои от вторични влакна и целулоза. PTS и Stora Enso са успели да заменят 10 до 20% от дървесната маса за средния слой с лешникови черупки. Партньорите по проекта вече тестват обработваемостта и качеството на новите продукти от картон. "Фактът, че бихме могли да използваме нова суровина в нормалния процес за производство на картон е истински пробив", казва Dietz, който работи също за използването на слама и други био-базирани материали за производството на хартия.


Проектът ще приключи през следващите месеци и партньорите по него ще вземат решение за по-нататъшните стъпки. За Dietz, най-привлекателната част от процеса е възможността да се помогне за използването на отпадъчни продукти по начин, който е в съответствие с идеите на кръговата икономика, в която продуктите се използват повторно и се рециклират, а ресурсите се използват по отговорен начин.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Мария Шабанскаprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на машина, прав нож
гр. София
фирма Алианс Принт ЕООД

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

СЛУЖИТЕЛ ДОВЪРШИТЕЛНИ ОПЕРАЦИИ
гр. София
фирма GPTS Ltd


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама