ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Опаковка направена от лешникови черупки

Опаковка направена от лешникови черупки

Понеделник, 29 Юни 2015 ( прочетена 1894 пъти)


С марки като Nutella и Ferrero Rocher, италианската сладкарска компания Ferrero е познато име в цял свят. Техният лешников течен шоколад и бонбоните с лешников пълнеж са станали толкова популярни, че Ferrero купува и използва една четвърт от общата доставки на лешници в света, общо 23 000 т годишно.

хартия от лешници

 

Бизнесът върви добре, но има един проблем: Какво да правим с всички черупки от ядките и люспите на какаовите зърна? Досега те са били изгаряни, една разхитителна практика. През 2010 мениджърският екип на Ferrero си помислил, че трябва да има и по-добър начин. Те отправили покана за предложения, които да им помогнат да се премахнат отпадъците и за създаване на полезно решение за страничните продукти от техните бонбони и течни шоколади.

Papiertechnische Stiftung (PTS), организация със седалище в Мюнхен, Германия, посветена на научните изследвания и разработването на нови и екологично чисти продукти от хартия и картон, печелят проекта с тяхното предложение за опаковъчен материал, изработен от лешникови черупки. Проектът е подкрепен и от ЕС в рамките на инициативата за еко-иновации. Целта е не само да се намери начин за намаляване на отпадъците, но също и за производството на картон, който отговаря на нормативните изисквания за опаковки на хранителни продукти и за намаляване зависимостта от първични влакна.

PTS си партнира с производителя на хартия Stora Enso и заедно продължават да проучват, как лешниковите черупки могат да бъдат използвани в реалното производство на картон. Резултатите са обещаващи: "Средният слой, направен отчасти от орехови черупки има по-голям обем от конвенционалния и по този начин се увеличава якостта на огъване на картона", казва Wolfram Dietz, мениджър проекти в PTS. Полученият опаковъчен материал е не само екологичен, но може да доведе и до спестяване на разходи, поради по-ниското си тегло и по-добрите характеристики на продукта.

Докато външните слоеве се изработват от висококачествена хартия, за да се гарантира, че са устойчиви и че отпечатаните изображения и лога няма да избледнеят, средният слой обикновено се състои от вторични влакна и целулоза. PTS и Stora Enso са успели да заменят 10 до 20% от дървесната маса за средния слой с лешникови черупки. Партньорите по проекта вече тестват обработваемостта и качеството на новите продукти от картон. "Фактът, че бихме могли да използваме нова суровина в нормалния процес за производство на картон е истински пробив", казва Dietz, който работи също за използването на слама и други био-базирани материали за производството на хартия.


Проектът ще приключи през следващите месеци и партньорите по него ще вземат решение за по-нататъшните стъпки. За Dietz, най-привлекателната част от процеса е възможността да се помогне за използването на отпадъчни продукти по начин, който е в съответствие с идеите на кръговата икономика, в която продуктите се използват повторно и се рециклират, а ресурсите се използват по отговорен начин.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Мария Шабанскаprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ЦИАН ЕООД

СПЕЦИАЛИСТ ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ
гр. София
фирма GPTS Ltd

Оператор на кашираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама