ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Очаква се ръст на дигитално отпечатаните книги

Очаква се ръст на дигитално отпечатаните книги

Понеделник, 24 Ноември 2014 ( прочетена 1700 пъти)


Holmer Paper представиха проучване, обхващащо около 55% от западноеврропейския пазар на печатници и издатели. Участие са взели 24 водещи компании в бранша и от него става ясно, че количеството използвана хартия, съдържаща дървесна маса се е увеличило с 30% от данните публикувани през 2010 година.

Holmer Paper хартия

 

От компанията Holmer Paper отбелязват още, че се забелязва спад в производството на книги с твърди корици, който ще продължи и в следващите между 3 и 5 години. За разлика от тях, книгите с меки корици ще запазят своя положителен растеж.

Интересни са и отговорите на участниците в проучването във връзка с бъдещите им очаквания. От тях може да се направят предположенията, че се очаква съкращаване на обема на използваните хартии. Дигиталният печат, който в момента заема между 1 и 5 % от издаваните книги и се очаква да нараства в бъдеще също ще оказва влияние и ще съкращава първоначално издаваните тиражи. По този начин ще се следи потребителския интерес към дадено издание. Основните характеристики (маса, плътност, белота и гладкост) ще продължат да бъдат фактор при избора на хартията. Според изследването използването на сертифицирани хартии по FSC, както и тези по PEFC и ISO 14001, ще бъде все по-голямо.

Не е пропуснат и въпросът за заплахата от страна на електронните книги. За тях се твърди, че ще продължат да увеличават своя пазарен дял в дългосрочен план, като се очаква да достигнат до 20-30% от общия брой издадени книги. Само за сравнение днес те заемат едва 3-5%. Според данните броят на издадените хартиени копия не намалява със същата скорост, с която се увеличава броят на продадените електронни екземпляри. Поради тези факти от Holmen Paper вярват в бъдещето на сегмента за издаване на книги и възнамеряват да продължават да залагат на него.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.holmen.comprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка в широ...
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама