ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Пет безплатни софтуера за моделиране за 3D печат

Пет безплатни софтуера за моделиране за 3D печат

Четвъртък, 8 Май 2014 ( прочетена 4667 пъти)


3D принтерите могат да произвеждат предмети чрез компютърен дизайн или 3D сканиране, а някои от 3D софтуерните приложения за дизайн са на разположение безплатно. Ето някои софтуери за 3D моделиране, които можете да изтеглите свободно.

Google SketchUp
Google SketchUp е достъпна програма за 3D моделиране, която запазва някои от силните страни на тяхната "Pro" версия. Безплатната версия Google SketchUp ви позволява да експортирате 3D модели към DAE и KMZ файлов формат, но ви дава възможност да запазите параметрите на вашия 3D модел и в по-известни формати като “screenshots” в BMP, JPG и TIF файлови формати. SketchUp също включва интегрирани инструменти за качване на съдържание в Google Earth и 3D Warehouse на Google. В рамките на програмата можете да настроите вашата перспектива, за да видите вашата скица от различни ъгли, а също така можете да поставяте етикет на моделите.

3DTin
3DTin е 3D приложение за моделиране на базата на браузър, което не се нуждае от инсталиране, но изисква всяка създадена 3D скица да бъде споделена в Creative Commons. С 3DTin можете да експортвате 3D проектите си в STL, OBJ и DAE файлови формати. 3DTin разполага с библиотека от шаблони и интуитивен интерфейс, както и уроци. Моделите се съхраняват в облака, така че можете да получите достъп и да ги споделите с всеки, като използвате уникален URL. За частно съхранение, трябва да се регистрирате и да платите вноска за членство.

Blender
Blender е свободно достъпно приложение за 3D моделиране. Blender обикновено се използва за създаване на анимационни филми, визуални ефекти, 3D отпечатани модели, интерактивни 3D приложения и видео игри. Когато става дума за 3D печат, функциите на Blender включват моделиране, текстуриране, скулптуриране и композиране. Blender използва свой собствен файлов формат, BLEND, но този тип файл може да бъде конвертиран в други файлови формати с друг софтуер.

 

Blender - безплатна програма за 3D печат
Снимка: Blender - свободна програма, която експортира файловете в собствен уникален формат

OpenSCAD
OpenSCAD е OpenGL приложение за 3D моделиране, което ви позволява да създадете твърди 3D CAD обекти. Вместо интерактивно моделиране, OpenSCAD представлява 3D компилатор. Приложението чете данни от скрипт и след това прави модел на базата на този скрипт. OpenSCAD използва техника, наречена Constructive Solid Geometry, създавайки сложна повърхност или предмет, с помощта на булеви оператори за комбиниране на обектите. OpenSCAD може също да извлича форми от AutoCAD DXF файлове. В по-голямата си част, резултатите от компютърните алгоритми на геометрията се превеждат в 3D STL файлове.

Tinkercad

Tinkercad е базирано на уеб браузър приложение за моделиране. Tinkercad използва WebGL за съхранение на вашите модели. Специално пригодена за лазерно рязане, Tinkercad предлага експортване на SVG файлове, както и импорта на големи 2D и 3D файлове. Tinkercad ще се интегрира директно с вашия 3D принтер, поддържа всички принтери на пазара, както и стандартните STL файлови формати. Tinkercad също така разполага с голям набор от уроци, които ще ви помогнат да започнете работа с приложението.

С наличните опции за безплатен софтуер за 3D печат не е нужно да сте много напреднали, за да започнете да печатате своите 3D обекти. Макар че тези опции са безплатни, повечето от тях предлагат и допълнителни, платени версии на софтуера си, с по-големи възможности за по-сериозна работа.


Източник: www.outputmagazine.com
Преведе: Мария Шабанска
print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн

Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама